Annyi az alkoholista az oroszoknál, hogy újra kellett nyitni a kijózanítókat

Hírek2021. jún. 11.H. É.

Az orosz belügyminiszter a hét elején jóváhagyta az ittas polgárok detoxikáló központokba szállításáról rendelkező szabályt. A kijózanítók újranyitásáról Vlagyimir Putyin elnök írta alá a törvényt még tavaly év végén, miután rengeteg a delíriumban heverő a közterületeken, és durván megnőtt az alkoholos befolyásoltság alatt elkövetett bűncselekmények száma is.

Oroszországban évente több mint 50 ezren halnak meg az ország alkoholmérgezése miatt, köztük 8-10 ezer ember egyszerűen kihűlés következtében az utcán. A Belügyminisztérium adatai szerint csak 2018-ban több mint egymillió embert azonosítottak ittas állapotban nyilvános helyeken, közülük mintegy 180 ezren képtelenek voltak önállóan mozogni, tájékozódni.

Az ittasan elkövetett bűncselekmények száma 2011-től 2018-ig 34,9 százalékkal nőtt, és meghaladta a 326 ezret, ami az összes bűncselekmény több mint egyharmadát teszi ki.

Mindezek az adatok annak a törvénynek az indoklásában szerepeltek, amelyet 2020 decemberében fogadott el az Állami Duma és ír alá Vlagyimir Putyin orosz elnök a kijózanítók ismételt megnyitásáról. Az orvosi kijózanító központok rendszerét még a Szovjetunióban hozták létre az 1930-as és 1940-es években, majd 2011-ben a detoxikálókat eltávolították a Belügyminisztérium rendszeréből, hogy átadják azokat az Egészségügyi Minisztériumnak, de ez végül nem történt meg.

A héten viszont az orosz hírügynökség jelentése szerint már megszületett a jogszabály végrehajtási utasítása is: az orosz Belügyminisztérium jóváhagyta az ittas, kábítószeres vagy „egyéb mérgező állapotban lévő” állampolgárok orvosi kijózanító központokba és rendőri egységekhez történő elszállításának eljárását. 

Az elfogadott dokumentum szerint a rendőrség tulajdonképpen begyűjti a közterületekről – utcákról, vasútállomásokról, tömegközlekedési eszközökről stb. – azokat, akik valamilyen tudatmódosító szer hatására elveszítették a cselekvőképességüket, és kijózanító központokba szállítja őket.

De akár otthonról is elszállíttathatók a részegek, ha feltételezhető, hogy kárt tehetnek saját magukban vagy a velük együtt élőkben.

Az ország régiói január 1-jétől jogosultak orvosi kijózanító központokat nyitni, ezekben a hírek szerint 1500 rubelt (mintegy 6 ezer forintot) kell fizetni egy éjszakáért. Ezzel párhuzamosan a rendőrségről szóló törvényt is módosították, így most a rendőrség már nemcsak a kórházakba, hanem akár a rendőrőrsre is beszállíthatja az illuminált állapotban lévő oroszokat.