Akár félmillió áldozata is lehet a Covidnak Európában és Közép-Ázsiában februárig 

Egészség2021. nov. 15.H. É.

Európa és Közép-Ázsia jelenleg a koronavírus-járvány epicentruma, az összes megbetegedés és a haláleset körülbelül felét itt regisztrálják. A WHO előrejelzése szerint akár félmillió ember is meghalhat koronavírusban a régióban februárig az alacsony átoltottság és a higiénés lazaság miatt. Idehaza is durvul a helyzet, egyes napokon már több a halálos áldozat, mint egy éve volt.

Minden korcsoportban, folyamatosan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma Európában és Közép-Ázsiában. Aggasztó, hogy most már az idősebbek körében is gyorsan terjed a vírus, egyre többen kerülnek súlyos állapotba, kórházba, és megint sokan halnak meg. Jelenleg a halálos esetek 75 százaléka a 65 év feletti korosztályból kerül ki – közölte nemrég a WHO európai regionális igazgatója.

Hans Henri P. Kluge azzal kapcsolatban is riasztó adatot közölt, hogy hol áll a régió világviszonylatban: e szerint

világszinten  Európából és Közép-Ázsiából jelentették a legtöbb új Covid-fertőzést és -halálozást. Összességében több – 78 millió – esetet regisztráltak az európai régióban, mint Délkelet-Ázsiában, a Földközi-tenger keleti részén, a Csendes-óceán nyugati részén és Afrikában együttvéve.Ha semmi sem változik, akkor megbízható előrejelzések szerint jövő év februárig további félmillió ember fog meghalni koronavírus-fertőzésben a régióban, miközben komoly terhelés sújtja az egészségügyi ellátórendszereket – figyelmeztetett.

Hozzátette:

az ugrásszerűen megszaporodnak esetek mögött alapvetően két ok húzódik meg: az elégtelen átoltottság, és a közegészségügyi és szociális intézkedések lazítása. Átlagosan csak az emberek 47 százaléka kapta meg mindkét oltását, és bár 8 országban az átoltottság meghaladja a 70 százalékot, Örményországban ez az arány 10 százalék alatt marad, de Kirgizisztánban és Moldovában is alig haladja meg azt.

A WHO illetékese is hangsúlyozta, hogy az oltás a legerősebb fegyver a koronavírus ellen, ugyanakkor azt is aláhúzta: számítások szerint, ha mindenki használna maszkot,  akár 188 ezer életet is megmenthetnénk a potenciálisan elvesztett félmillióból.

Szigorítások, lezárások

A WHO Európai és Közép-Ázsiai régiójának országai közül

Izraelben kezdték meg elsőként a tömeges Covid-oltásokat, a 3. dózis beadását, a 12-19 évesek vakcinálását, és már arról is döntést hoztak, hogy megkezdődhet az 5-11 évesek Pfizer-oltása. Emellett azt is fontolóra veszik, hogy átmenetileg megtiltsák az izraeliek beutazását a legsúlyosabb helyzetű Európai országokba.

A franciák már szigorították a beutazást az országba. A Németországból, Belgiumból, Hollandiából, Csehországból, Ausztriából, Magyarországról és Görögországból érkező, nem oltott utazóknak 24 órán belül negatív PCR-tesztet kell bemutatniuk . Korábban a teszteket 48 órán belül elég volt elvégeztetni.

Sok helyütt vezetnek be korlátozásokat. Izlandon a fertőzöttek számának emelkedése miatt újra kötelező a maszkhasználat és a távolságtartási szabályok betartása. Hollandiában, ahol napi 13-16 ezer embernek pozitív a Covid-tesztje, inkább a lock downt választották. Így már a múlt hétvégétől élnek a korlátozások: egyebek mellett a nem létfontosságú boltoknak, szolgáltatóknak este 6-kor, a szupermarketeknek, drogériáknak és éttermeknek/kávézóknak este 8-kor be kell zárniuk, nem lehet közönség a sportrendezvényeken.

Németországban Michael Kretschmer, Szászország miniszterelnöke a Bild am Sonntag című lapnak drámaian írta le a helyzetet, amikor úgy fogalmazott:

„A negyedik hullám több halálos áldozatot követel, mint bármi, amit eddig ismertünk.” A németeknél a fertőzöttek száma átlépte az 5 milliót, ezért Kretschmer a 2G szabály bevezetését kérte, hogy elkerüljék a nem oltottak fertőzését. Németországban visszaállították az ingyenes COVID-19 gyorstesztet, a kancellár pedig mindenkit arra kért, hogy oltassa be magát. E hét csütörtökön pedig újabb jelentős változásról szavazhat a Bundestag: kötelezővé tehetik a Covid elleni oltást az idősotthonokban és az óvodákban dolgozók számára, és megtilthatják vagy korlátozhatják a szabadidős, kulturális és sportrendezvényeket, valamint a gyülekezést, a belépést az egészségügyi létesítményekbe, a szeszes italok árusítását és nyilvános fogyasztását, és a felsőoktatási intézmények működését.

Az Egyesült Királyság és Európa most ellentétesen mozog: Nagy-Britanniában már hetek óta csökken a Covid-19 megbetegedések száma. Mark Woolhouse, az Edinburghi Egyetem professzora szerint ennek az az oka, hogy a szigetországban hamarabb ütötte fel a fejét a korábbi változatoknál fertőzött Delta-variáns, akkor, amikor az oltások hatása még erősebb volt. Európát már egy gyengülő védettségben érte a negyedik járványhullám – vélekedett.

Az osztrákok már egy héttel ezelőtt szigorítottak, akkor az úgynevezett 3G szabályról átálltak a 2G-re. A 3G a következő szavakat jelöli:  Vollständig geimpft (teljes átoltottság), genesen (gyógyult státusz), illetve getestet (negatív Covid-teszt). A 2G esetén a tesztet már nem fogadják el.

Rá egy hétre Alexander Schallenberg (ÖVP) kancellár a 65 százalékos átoltottságot „szégyenletesen alacsonynak” minősítette, 

és a szövetségi államok kormányfőivel közösen radikális lépés mellett döntöttek: november 15-től az oltatlanok csak akkor hagyhatják el otthonaikat, ha munkába vagy iskolába, élelmiszerboltba vagy gyógyszertárba/orvoshoz mennek.  Nyugati szomszédunknál, amely sokáig példaként szolgált hazánk számára a koronavírus-járvány kezelésében, az új fertőzöttek napi száma rekordokat dönt, szombaton 13 ezer eset vált ismertté.

Magyarországon is komoly a helyzet

A statisztikák idehaza is napról napra növekvő esetszámokat mutatnak, az MTI infografikái nem csak a hihetetlen gyorsasággal terjedő fertőzést láttatják, de egyértelműen jelzik azt is, hogy novemberben már egy-egy napon többen haltak meg koronavírusban, mint tavaly ilyenkor. 

Ahogyan Európa-szerte, itthon is az most a fő cél, hogy a lehető legtöbben beoltassák magukat. Magyarországon ennek érdekében eddig két döntés született: egyrészt a munkáltatóknak lehetővé tették az oltás kötelezővé tételét, másrészt november 22-28. között oltási akcióhetet hirdettek a kórházi oltópontokon. Ekkor regisztráció nélkül is kérheti az oltást bárki, mind az öt oltóanyag rendelkezésre áll majd.

A legutóbbi adatok szerint országosan a 12 év felettiek körében 68,1 százalékos az átoltottság. A legjobb a helyzet Budapesten, Pest és Fejér megyében, ahol az emberek több mint 70 százaléka kapott védőoltást Covid ellen, Jász-Nagykunban azonban még a 60 százalékuk sem. Alacsony még az átoltottság Borsod-Abaúj-Zemplén (61,7 százalék) és Hajdú-Bihar megyében (62,2 százalék). 

A megbetegedések megyénkénti alakulását is közzétette a múlt héten az Operatív Törzs, ezt az alábbi térkép mutatja:

Az oltásellenesek ellen

Olaszországban közben a rendőrség 16 városban tartott házkutatást szélsőséges oltásellenes csoportok tagjainál, akikkel szemben vizsgálat is indult. A hatóságok hónapok óta figyelték az online térben szervezkedő oltásellenes csoportokat, amelyek az október óta szinte mindennapossá vált utcai megmozdulások mellett további akciókat is szerveztek, többek között merényletet a miniszterelnök, Mario Draghi és oltáspárti orvosok ellen.