Állami és magán egészségügy – hol az aranyközépút?  

Életmód2022. nov. 17.Növekedés.hu

Az állami és magán szektor ellátási szempontból más és más tapasztalatokkal közelíthető meg. Az OTP Egészségpénztár friss felméréséből kiderült, hogy a 60 év felettiek 49%-a az állami rendeléseket választja. Ez viszont a kihasználtságát tekintve nem mindig elérhető opció. De mi a helyzet akkor, ha valaki a magánegészségügyi ellátást nem engedheti meg magának? Miként segíthet az egészségpénztári tagság a kiadások csökkentésében?

Ha jó orvosi ellátást akarok, akkor magánintézménybe kell mennem, ami sokba kerül.

Az egészségügyi témák kapcsán nem ritkán találkozni ilyen vagy ehhez hasonló kijelentésekkel. Ugyanakkor a magán ellátásokat sokan nem engedhetik meg maguknak. Talán valahol ennek is köszönhető, hogy

a 60 év feletti magyar lakosság 49%-a inkább az állami rendelések igénybevételét választja – derült ki az OTP Egészségpénztár által végzett Pulzus kutatásból.

Viszont nem csak az életkor, számos más tényező is hatással lehet arra, hogy egy-egy vizsgálat vagy beavatkozás előtt az állami vagy a magán ellátás mellett tesszük le a voksunkat. A felmérés például arra is rávilágított, az országos átlagnál jellemzőbb a budapestiekre az, hogy többségében magánrendelésekre járnak (17%).

De tényleg különbséget kell tenni az ellátások típusa között?

Közel sem.

A két szolgáltatási forma valójában párban jár, és középúton találkozik egymással. Az egészségügy egy komplex rendszer, amelyben az állami és a magán ellátási forma egységet képez. A magán egészségbiztosítás kiegészítő szolgáltatásként van jelen, amely az állami egészségügyi ellátás tehermentesítését segíti azáltal, hogy lehetőséget teremt a sorban állás nélküli időpontkérésre. Ám ez az exkluzivitás olykor borsos összegekbe kerül. A kutatásból kiesett adatok szerint az emberek zöme átlagosan havi 5 000 és 15 000 forintot költ egészségügyi célokra. A legtöbbeknek a gyógyszerek jelentik a legnagyobb kiadást, erre nagyságrendileg több mint 4,5 milliárd forint kifizetés történt eddig az idei évben. Ennek is köszönhető, hogy a megkérdezettek 68%-a kifejezetten fontosnak tartja, hogy félretegyen egy meghatározott összeget a havi egészségügyi kiadások finanszírozására, 32% félre is tesz. Viszont sokan (29%) nem tudják, hogy az OTP Egészségpénztári kártya segítségével az egészségügyi kiadások széles skálája fedezhető mindössze egyetlen tagsággal.

Megéri pénztári tagnak lenni és rendszeresen befizetni

Az egészségpénztári számla terhére többek között olyan kiadások is elszámolhatóak, mint a szemüveg, fogászat, nőgyógyászati/urológiai vizsgálat, babaápolási termékek, lakáscélú jelzáloghitel törlesztés. Továbbá az egyenleg olyan élethelyzetekben is felhasználható, mint a szülés, beiskolázás, az idősgondozás, vagy a temetés költségeinek elszámolása. Amint az a felsorolásból is látszik, rengeteg területen igénybevehető, de pénztárcabarát jellemzője leginkább két kategóriában ismert: egészségügyi termékek vásárlása, például gyógyszerek, gyógyászati segédeszközök (50%), illetve az egészségügyi ellátásban felmerülő költségek esetén (41%).

A rendszeres egészségpénztári befizetésekkel több mindent kipipálhatunk egyszerre: a saját kiadásaink mellett ugyanis a családtagjaink kiadásait is elszámolhatjuk, ha bejelentjük őket kedvezményezettként, így akár a gyermekeink, akár a szüleink vagy éppen a nagyszüleink egészségügyi és egyéb kiadásait is rendezhetjük az egészségszámlánkról, ezzel növelve a visszatérítés mértékét. Sőt társkártyával közvetlenül a családtagjaink is vásárolhatnak. A pénztári tagság másik előnye, hogy 20% adó-visszatérítéssel is élhetünk, ami akár 150 ezer forint is lehet évente. Valamint további 10% visszatérítésére is van lehetőség, amennyiben az átmenetileg szabad pénzünket 2 évre lekötjük, vagy szűrővizsgálatot (preventív szolgáltatást) veszünk igénybe – orvosi javaslatra, egészségpénztári számlán keresztül.