Ha Erste ügyfél, ezt olvassa el

Pénzügy2022. nov. 17.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

December elsejével átveszi a Commerzbank Zrt. ügyfeleit az Erste Bank Hungary. Az átvétel miatt a pénzintézet szolgáltatásai korlátozottan lesznek elérhetőek december elején. A Commerzbank Zrt. ügyfelei november utolsó napján már néhány szolgáltatást korlátozottan érhetnek csak el, míg december elsején és másodikán nem lesz módjuk tranzakciókat végrehajtani. Az Erste Bank Hungary fiókjai december másodikán, pénteken zárva lesznek, a pénzintézet pedig bankszünnapot tart az ezt követő hétvégén is. Az Erste Bank Hungary lakossági ügyfeleinél az online szolgáltatásokat ez nem érinti jelentősebben, többek között a nem azonnali és a csoportos átutalásoknál, a deviza-konverziók esetében számíthatnak a megszokottnál lassabb teljesülésre. A vállalati ügyfelek esetében a bankszünnapok idején az online csatornák sem lesznek elérhetőek, a kártyák azonban vásárlásra és készpénzfelvételre is használhatóak lesznek. December 5-től a Commerzbank Zrt. egykori és az Erste Bank Hungary minden ügyfele a korlátozások nélkül éri el az Erste Bank Hungary megszokott szolgáltatási kínálatát.

Az Erste Bank Hungary Zrt. a Commerzbank Zrt. megvásárlásával és ügyfélportfóliójának átvételével Magyarország ötödik legnagyobb vállalati hitelezőjévé válik, és tovább erősíti jelenlétét a nagyvállalati szegmensben (különösen a külföldi tulajdonosi háttérrel bíró alszegmensben), amelyben a Commerzbank Zrt. kifejezetten erős szereplőnek számított - adta hírül a bank közleménye.

A frankfurti székhelyű Commerzbank AG 2021. december 17-én kötött megállapodást magyarországi leányvállalatának eladásáról az Erste Bank Hungary Zrt.-vel.

A magyarországi leánybank értékesítése a 2021 februárjában nyilvánosságra hozott Commerzbank 2024 Stratégia része, melynek keretében a bank a hálózatának racionalizálása érdekében kivonul egyes nemzetközi piacokról, így Magyarországról is. A felek az átvételre 2022 szeptemberében kapták meg a szükséges hatósági engedélyeket. A korábbi bejelentéseknek megfelelően

az Erste Bank Hungary a Commerzbank magyarországi leányvállalatának integrálásával bővíti tovább vállalati üzletágát.

Az ügyfélszámlák, betétek és hitelek átvételére december elsején kerül sor, az integrációhoz szükséges informatikai munka, és az átvétellel kapcsolatos tevékenységek biztonságos végrehajtása érdekében

az Erste Bank Hungary december 1-én 22.00 és december 4 24.00 között bankszünnapot tart.

A Commerzbank Zrt. ügyfelei november 30-án még végrehajthatnak fizetési tranzakciókat, de már néhány korlátozást figyelembe kell venniük, míg ezt követően december 4-én éjfélig nem lesz módjuk tranzakciókat eszközölni és az elektronikus csatornákat sem tudják majd elérni, valamint november 30-án délután hat óra után régi vállalati kártyáikat sem tudják majd használni. A Commerzbank Zrt. ügyfeleinek új, Erste Bank Hungary-s vállalati kártyáit december 2-án a délutáni órákban aktiválják, azok ezt követően használhatóak lesznek vásárlásra és készpénzfelvételre is. A beérkező utalásokat az Erste Bank Hungary a bankszünnap idején is fogadja és jóváírja, azokat december 5-én láthatják majd az ügyfelek.

Az Erste Bank Hungary fiókjai december 2-án, pénteken zárva tartanak. A vállalati ügyfelek december 1-én 22.00 és december 4-én 24.00 között nem tudják majd elérni az online szolgáltatásokat (Erste Vállalati NetBank, Erste Electra, Erste Business MobilBank), az utalások december 2. és 4. között nem teljesülnek, az azonnali utalási megbízásokat a bank fogadja, de azok a december 5-i kivonaton szerepelnek majd.

A kártyás vásárlások (üzletben, online) és a készpénzfelvétel elérhetőek lesznek. A bank azt javasolja vállalati ügyfeleinek, hogy a december elejére tervezett utalásokat (így például a munkabérek kifizetését) december elsején 16.00 óráig indítsák el, hogy még aznap teljesüljenek.

Az Erste Bank Hungary lakossági ügyfeleit az átvétellel járó informatikai munkálatok nem érintik jelentősebben. Az online szolgáltatások (George App, George Web) elérhetőek maradnak, a december 2-án esedékes nyugdíjak és családtámogatási juttatások aznap, a megszokott időben megérkeznek a számlákra. A december 2-ra ütemezett csoportos beszedések, állandó és előre megadott átutalások azonban december 5-én teljesülnek majd, míg a nemzetközi kimenő utalások, a deviza átvezetés és konverzió a megszokottnál később teljesülhetnek. Nem lesz elérhető az azonnali, az értékpapír számlához kapcsolódó átvezetés és devizaváltás George Appon és George Weben, az azonnali devizaváltás a TeleBankon, valamint a George Store és az Erste Store.

December 5-től a Commerzbank Zrt. egykori-, és az Erste Bank Hungary minden ügyfele a korlátozások nélkül éri el az Erste Bank Hungary megszokott szolgáltatási kínálatát. A bankszünnap alatt elérhető szolgáltatásokról a pénzintézetek minden ügyfelet kellő időben tájékoztatnak a szokásos kommunikációs csatornákon is.