Az influenzaszezon most korábban jöhet és súlyosabb lehet

Egészség2021. szept. 6.Haiman Éva

Tavaly elmaradt az influenzaszezon, a szakemberek azonban arra figyelmeztetnek, hogy idén hamarabb megérkezhetnek és ismét sok megbetegedést okozhatnak az influenzavírusok. A Covid-esetek számának növekedésével együtt ez pedig komolyan megterhelheti az egészségügyi rendszereket.

Egészen rendkívüli influenzaszezont tudhatunk maguk mögött:

a Globális Influenza Megfigyelési és Reagálási Rendszer (GISRS) 1952-es létrehozása óta nem jeleztek az országok olyan kevés esetet, mint 2020–2021 telén.A fertőzöttek száma csaknem az egész világon, így Európában és hazánkban is a 10 százalékos járványküszöb alatt maradt. Annak ellenére, hogy az országok nagyszámú mintát teszteltek influenza ellen, a WHO európai régiójában is csak szórványosan észleltek bármilyen influenzavírust.

A WHO szerint számos dolog magyarázhatja, hogy az előző télen gyakorlatilag elmaradt az influenzaszezon. A legfőbb okok között említik, hogy a koronavírus miatti óvintézkedések, a maszkviselés, a távolságtartás, a gyakori kézmosás az influenzavírus terjedését is megakadályozta. Nem tudott cirkulálni a kórokozó azért sem, mert a koronavírus miatt az országok bezártak, az emberek alig utaztak, de még a mindennapi érintkezések is a minimálisra csökkentek, hiszen nagyon sokan otthonról dolgoztak, és a gyerekek sem jártak iskolába.

A tapasztalatok szerint ugyanakkor az emberi test immunválaszát természetes módon fokozzák a vírusok, például az, ha rendszeresen találkozik az influenzával. Ez ahhoz ugyan nem elegendő, hogy mindenképpen elkerülje a betegséget, de ahhoz igen, hogy emlékeztessék az immunrendszert a védekezés fenntartására.

Minél kevésbé találkozik valaki egy adott vírussal, jelen esetben az influenzával, ha nincs beoltva ellene, annál valószínűbb, hogy tünetei lesznek, és ha megbetegszik, súlyosabb állapotba kerül - mondta Aubree Gordon epidemiológus, aki a Michigani Egyetem Közegészségügyi Iskolájában tanulmányozza az influenzát.

A felnőttek immunitása (különösen azoké, akiket nem oltottak be az előző szezonban), a két vagy több szezonnal korábbi vírusoknak való kitettségtől függ. A gyengébb immunitással rendelkező kisgyermekek még inkább ki vannak téve az influenzának (és más felső légúti megbetegedéseknek), ezért a szakértők szerint az óvodák és iskolák újraindulásával megnőhet a vírusos, ezen belül az influenzás esetek száma.

Több egészségügyi szakértő is arra figyelmeztet, hogy akár komoly influenzaszezon is várható idén, és ez akár korábban is érkezhet, mint azt megszoktuk.(Az északi féltekén a mérsékelt égövben jellemzően január elején-közepén szokott megugrani az influenzaszerű tünetekkel orvoshoz fordulók száma.)

Lauren Ancel Meyers epidemiológus szerint az, hogy az influenzaszezon súlyosabb lesz-e az idén, egyaránt függ a vírus fejlődésétől és az egyéni döntésektől. A Covid-19 járvány elmúlt 18 hónapja bizonyította az egyéni és a közösségi intézkedések jelentőségét. Sokat tehetünk és kell is tennünk egy katasztrofális influenzaszezon megelőzéséért, például azzal, hogy kérjük az influenza-oltást, és megtesszük az ésszerű óvintézkedéseket, amikor a vírus széles körben elkezd terjedni - fogalmazott.

A potenciálisan kedvezőtlen téli influenzaszezon Anglia tisztifőorvosa, Chris Whitty professzor még júniusban miatti riasztást adott ki. Szavai szerint „tisztában kell lennünk azzal, hogy a közelgő tél meglehetősen nehéz lehet”. Neil Ferguson, a londoni Imperial College epidemiológusa egyetértett azzal, hogy ősszel és télen a szezonális influenza valószínűleg jelentős probléma lesz.

Richard Webby, a Memphis -i St. Jude Kórház influenzaspecialistája pedig egyenesen azt álltja, hogy a valaha volt legrosszabb influenzaszezon jöhet. Mindez persze feltételezés, még ha tudományosan megalapozott is. Amit biztosan tudunk, az az, hogy az őszi-téli időszak kedvez a felső légúti megbetegedéseknek, ezek közül pedig továbbra is az influenza a legjellemzőbb és a leggyakoribb. Az is ismert, hogy a szezonális influenzavírus képes a lakosság akár 20 százalékát is megfertőzni, évente átlagosan 650 ezer ember halálát okozva világszerte. Magyarországon legutóbb 2014-15-ben, illetve 2016-2017-ben volt súlyosabb influenzajárvány, ami jelentősen megnövelte a halálozást.

Az is kétségtelen, hogy komoly megterhelést jelentene az egészségügyi rendszerekre egy komolyabb influenzaszezon akkor, ha közben a koronavírusos esetek száma, azon belül is a kórházi kezelést igénylő betegek aránya is magasra ugrana ugyanabban az időben.

Ezért is javasolják a szakértők, hogy aki teheti, oltassa be magát a koronavírus és majd az influenza ellen is. Ezek az oltások ugyanis nem helyettesítik egymást, aki a Covid ellenit megkapta, még megfertőződhet influenzával és fordítva.