A román temetők alig bírják tartani az iramot a sok COVID halálesettel

Egészség2021. okt. 28.D.J.

Romániában volt, hogy a TV-ben is COVID-os álhírek mentek tényként kezelve, ami miatt a hatóságnak bírságolnia kellett.

Az utóbbi hét napban lakosságarányosan sehol nem haltak meg annyian koronavírus fertőzésbe, mint Romániában. Náluk a kérdéses időszakban egy millió főre a COVID miatt 154 haláleset jutott. Csak összehasonlításképpen: Oroszországban, ahol szintén tragikus állapotok uralkodnak ez a mutató 52-ön áll.

A temetések száma néhány erdélyi városban a duplájára ugrott.

A nagyváradi Rulikowski köztemetőben hiába vettek fel új sírásókat. A várakozási idők így is elnyúltak a korábbi három-négy napról mintegy egy hétre. Közben már a koporsók beszerzése is egyre problémásabb – számol be róla a KrónikaOnline.

A kórházakban ráadásul minden COVID intenzív terápiás ágy tele van. Bár több mint fél tucat ország segít a román egészségügynek, köztük Magyarország is azzal, hogy átvállal pár súlyos beteget, a kórházakban így is elképesztő állapotok uralkodnak. A folyosók sok helyen tele vannak fekete zsákba rakott holtestekkel.

Egyelőre a legsötétebb napnak október 19-e számít: az aznapi jelentés szerint 24 óra leforgása alatt 574 ember halt meg a koronavírus miatt.

Némi jó hír, hogy az új fertőzések száma ezen a héten elkezdett visszaesni, így felcsillant a remény és lehet, hogy a járványhullám elkezdett tetőzni.

Ám a halálozások hétnapos mozgóátlaga sajnos még mindig folyamatosan emelkedik.

Napi új koronavírus halottak száma Romániában

Forrás: JHU CSSE, Google

A fő problémát az jelenti, hogy Romániában még mindig roppant alacsony az átoltottság. Az utóbbi két hétben ugyan meglódult az oltakozási kedv, a teljes védettséget élvezők aránya még mindig csak 30 százalékon áll.

Bár az országos oltási kampányt koordináló bizottság elnöke Valeriu Gheorghiţă bejelentette, hogy a cél az, hogy a felnőtt lakosság 70 százalékát beoltsák az év végére, egyelőre ez a terv igen csak optimistának tűnik.

A román emberek ugyanis roppant bizalmatlanok az állammal és az egészségüggyel szemben. A vakcinák elutasítottságát pedig csak tovább növelik a futótűzszerűen terjedő tévhitek.

Egy népszerű teória szerint például a kórházban maguk az orvosok ölik meg a betegeket azzal, hogy beadnak nekik egy mérget, amelyet egyes községekben csak a „koktélként”, másutt a „sárga gyógyszerként” emlegetnek. Volt, aki büszkén számolt be arról, hogy azért nem halt meg a kórházban, mert nem hagyta, hogy beadják neki a gyilkos szérumot.

Az se segít, hogy sok román televízió-adó tényként adja elő a vakcina-ellenes véleményeket. A kérdéses műsorok miatt az Országos Audiovizuális Tanács kénytelen volt bírságolni is.

A fennálló állapotokat jól jellemzi, hogy az emberek sokkal problémásabbnak tartják azt, ha egy TV reklám a vakcinák mellett kampányol, mint azt ha egy adásban teret adnak az álhíreknek. Legalábbis az oltások mellett kardoskodó szpotok miatt több bejelentés érkezett – írta meg a KrónikaOnline.

Hogy a kormány elejét vegye a járvány tombolásának ettől a héttől szigorú korlátozásokat vezettek be. Arcmaszkot például mindenhol viselni kell. A magánrendezvényeket, így a lakodalmakat is le kell fújni. Emellett 22 órától 5-ig kijárási tilalom lépett életbe.

A diszkók és az éjszakai bárok teljesen be kellett csukjanak, de étterembe vagy moziba is csak zöldigazolvánnyal lehet belépni.