Gőzerővel oltanak és tesztelnek - kitalálja, kik nyitottak így?

Életmód2021. ápr. 21.H. É.

Nagy-Britannia-szerte ingyenesen biztosít Covid-gyorstesztet a kormány a lakosság, a diákok és a munkáltatók számára, hogy ezzel is mérsékelje a fertőzés veszélyét, és segítse az újranyitást.

Nagy-Britannia március végén kinyitott, ugyanakkor gőzerővel folytatja az oltási programot, de nem feledkezik meg a járványkezelés másik fontos lépéséről, a vírushordozók felderítéséről sem. Ez már csak azért is indokolt, mert a tapasztalatok szerint

minden harmadik ember hordozhatja a koronavírust anélkül, hogy tünetei lennének, ezért a korlátozások fokozatos enyhítésével egy időben a brit kormány úgy döntött: ingyenes Covid-tesztek biztosításával is igyekszik kiszűrni a fertőzötteket és ezzel meggátolni a járvány újbóli fellobbanását.

Angliában március 8-tól minden tanulónak ismét iskolába kell járnia, a brit kormány ugyanakkor részletes intézkedéseket hozott a gyerekek, a tanárok és a családok védelme érdekében. (Észak-Írországban március 22-én, Walesben április 12-én, Skóciában április 19-én indult a szakaszos visszatérés.)

A diákokat az első két hétben hetente háromszor tesztelik Covid-19-re, majd hetente két tesztet kapnak, hogy otthon használhassák őket.

A tesztelés önkéntes, és a gyerekeket csak akkor tesztelik, ha egy szülő beleegyezik. 

Az iskolai személyzetnek hetente kétszer ajánlanak fel ingyenes gyorsteszteket, ahogyan a szülőknek is.

Nagy-Britanniában minden egyes háztartás akár naponta rendelhet egy 7 antigén gyorstesztet tartalmazó csomagot, ingyenesen. Ha valakinek a családban tünetei vannak, otthoni mintavételre szolgáló PRC-tesztet is kérhet, természetesen ezt is ingyenesen.

Online és hívásdíj nélküli telefonszámon is fel lehet adni a rendelést, ez utóbbi reggel 7-től este 11-ig elérhető.

Aki szeretne mielőbb meggyőződni az esetleges fertőzöttségéről, az a hét minden napján nyitva tartón tesztelőpontok egyikén azonnal foglalhat időpontot. 

Emellett a diákok kérhetnek tesztelést az általános vagy a középiskolákban, valamint természetesen az egyetemeken, aki pedig dolgozik, az a munkahelyén, szintén ingyenesen.

Az április közepéig regisztrált munkaadók június 30-ig igényelhetik a központilag biztosított ingyenes teszteket.

A brit kormány külön felhívta a cégek figyelmét, hogy akinek tünetei vannak, azt ne küldjék tesztállomásra, rendeljenek számára tesztet és maradjon otthon, amíg ki nem derül, fertőzött-e.