Ha a fertőzés után sem szűnik több tünete, poszt-Covid-szindrómája lehet

Életmód2021. ápr. 16.Haiman Éva

A tapasztalatok szerint a koronavírus-fertőzésen átesetteknek több mint harmada szenvedhet poszt-Covid-szindrómától. Miközben tehát még mindig nagyon sok a koronavírusos beteg, a gyógyultak közül is több ezren szorulnak orvosi segítségre a legkülönfélébb testi vagy lelki panaszok miatt.

Miután lecsengett a járvány, a poszt-Covid-szindróma hónapokig ad még munkát az egészségügynek, mert „lesz belőle bőven” – fogalmazott egy webináriumon Jakab Ferenc pécsi virológus professzor.

A long- vagy poszt-Covid-szindróma elnevezés rendkívüli szerteágazó, késői maradványtünetek, károsodásokat takar. Sok egyéb mellett ilyen lehet a légszomj, a nem múló fáradékonyság, a magas pulzusszám, az alvás- és koncentrációzavar, a szédülés, vagy ha hónapokig nem tér vissza az ízlelés és/vagy a szaglás.

Szekanecz Zoltán immunológus professzor a már említett webináriumon azt mondta: a vírusszámtól, a gyulladás okozta szervi sérüléstől, a fertőzés nyomán fellépő citokinvihar erősségétől és még rengeteg mindentől függ, kialakul-e poszt-Covid-szindróma.

Egy biztos, míg korábban az esetek 10 százalékában jeleztek ilyen tüneteket, most 30-40 százalékban fordulhat elő, de a gyengeség, mint vezető tünet akár a fertőzöttek 70-80 százalékánál is megmaradhat hetekig, hónapokig.

 A koronavírus.gov.hu adatai szerint már több mint 440 ezren gyógyultak fel a koronavíru-fertőzésből. A fenti arányokból kiindulva ez azt jelenti, hogy több tízezer ember lehet az országban, aki valamilyen enyhébb vagy súlyosabb poszt-Covid-tünettel küzd.

Kásler Miklós miniszter még márciusban jelezte: poszt-Covid-ambulanciák felállítását tervezik az országos intézetekben, az egyetemek klinikai központjaiban és a megyei kórházakban, a járvány okozta nyomás enyhülése, majd megszűnése idején pedig lesz lehetőség arra is, hogy a vírusfertőzésen átesettek számára rehabilitációs osztályokat is kialakítsanak. Szerencsére van, ahol ez már nem jövő, hanem jelen idő.

A Debreceni Egyetem már egész poszt-Covid szakambulancia-hálózatot működtet, ahová a háziorvosok utalhatják be a pácienseiket a Covid-19-fertőzés lezajlása után legkorábban 3, legkésőbb 6 hónappal.

A pácienseket, elsődleges, domináns panaszaik alapján hemosztázis (véralvadás, trombózis), infektológiai, kardiológiai, neurológiai, pulmonológiai, pszichiátriai és reumatológiai ambulanciákra irányítják.
Az ambulanciára olyan, teljesen tünetmentes pácienseket is beküldhetnek a háziorvosok, akiknek nincs panaszuk a fertőzés után, de például a Covid-19 előtt rendszeresen sportoltak, és szeretnének megbizonyosodni arról, hogy a fertőzés miatt nem alakult ki náluk rejtett kardiológiai vagy tüdőgyógyászati probléma.

A budapesti Semmelweis Egyetem (SE) több klinikáján is foglalkoznak a koronavírus-fertőzésen átesett páciensek utókezelésével. Sokan hetekkel a koronavírus fertőzés után is tüdőt érintő panaszokkal küzdenek. A Pulmonológiai Klinikán ezeket a betegeket poszt-Covid-ellátás keretében segítik a gyógyulásban. Az ellátás kizárólag beutalóval és előjegyzési időponttal vehető igénybe, tüdőgyógyász szakrendelésről, illetve az egyetem Covid-osztályairól irányíthatják ide a betegeket, a kórházból távozást követően. Ilyen ellátásra azoknak lehet szükségük, akiknek a panaszaik 6-8 héten túl is megmaradnak, vagy ha a fertőzés náluk nagyon komoly, kiterjedt tüdőgyulladást okozott. 

A poszt-Covid-tünetegyüttes gasztroenterológiai panaszokkal, májenzim-emelkedéssel is járhat. A SE I. Sebészeti és Intervenciós Gasztroenterológiai Klinika lehetőséget biztosít az ő vizsgálatukra, telefonos bejelentkezést követően.

Kifejezetten a koronavírus-fertőzésen átesett gyerekek utókezelése zajlik az SE I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika hosszútávú (long) Covid-ambulanciáján.

Ide azokat a gyermekeket várják, akiknél koronavírus-fertőzésük után 6-8 héttel, vagy akár később is az életminőségüket jelentősen rontó, makacs tünetek maradtak fenn.

A tünetek gyerekkorban is rendkívül sokfélék lehetnek: fejfájás, szédülés, bizonytalanságérzés, fáradékonyság, rossz közérzet, vagy akár hasi fájdalmak, fogyás és keringési gondok. Ha ezek közül akár csak egyet is tapasztalnak tartósan a szülők a fertőzést követően másfél-két hónappal is, érdemes orvoshoz fordulni.

Az eddigi tapasztalataik szerint a poszt-Covid-szindróma elsősorban az iskolásokat és a kamaszokat érinti. Az ambulancia egyelőre csak szerdán délelőttönként fogad pácienseket, de a bejelentkezési link alapján bizonyos, hogy ennyi nem elegendő, legkorábban ugyanis szeptember végére foglalható időpont. https://bokay-gyermekklinika.reservio.com/  

A Nyírő Gyula Kórházban (ami immár az Országos Mentális, Ideggyógyászati és Idegsebészeti Intézet része) április elején poszt-COVID pszichiátriai és pszichoterápiás ambulancia nyílt. Itt, mint portálunknak Kéri Szabolcs professzor elmondta, kimondottan azokra a páciensekre fókuszálnak, akiknél a pszichiátriai, mentális jellegű tünetek dominálnak: a szorongás, a hangulat- és alvászavar, a feszültség.

Mint a professzortól megtudtuk, azoknál, akik a vírusfertőzés miatt élet-halál harcot vívtak és felépültek, azoknál inkább a poszttraumás stressz a jellemző, ugyanakkor viszonylag enyhe lefolyású fertőzést is követhetnek súlyos pszichés tünetek.

A legtöbbek által megtapasztalt nem múló gyengeség, a szorongásos, koncentrációs és alvászavarok, a motiválatlanság, a kedélytelenség, a mentális fáradtságérzés, ami gyakran együtt jár a fizikális gyengeséggel, sokaknál lehetetlenné teszi a visszatérést a mindennapi élethez. Ők, valamint azok, akik elveszítették a hozzátartozójukat, és akiknek a gyászmunkában kell segíteni, az intézet facebook-oldalán jelentkezhetnek be az ambulanciára, ehhez semmilyen beutalóra nincs szükség.