Hol élnek a legtovább az emberek? – Mutatjuk a top 5-ös rangsort

Egészség2023. szept. 16.D.J.

Bár a fejlett egészségügy az egyik kulcsa a magas várható életkornak, más tényezők is segíthetnek hosszúra nyújtani az idős éveket.

1. Hongkong

Férfiak várható életkora: 83,2 év

Nők várható életkora: 87,9 év

Amikor szóba kerül, hogy miért pont a hongkongiak élnek rekordhosszú ideig, gyakran felmerül érvként, hogy errefelé nem szokás mindenhova autóval menni.

A sűrűn elhelyezett gyalogoshidak is arra késztetik a helyieket, hogy ha lehet inkább talpalva járják be a környéket.

A Hongkong Egyetem dékánja Gabriel Leung szerint az is számít, hogy a többség még idős korában is végez testgyakorlatokat. A parkokban gyakran látni tai chi-zó nyugdíjasokat.

A Dél-Kínai tenger partján fekvő „különleges közigazgatási területen” ötszáznál is több felhőkarcoló magasodik.

Viszont pont azért mert felfelé építkeztek, a hét milliós megapoliszban van hely a jól karban tartott parkoknak is. A zöld területek a városnak több mint a harmadát teszik ki.

A legtöbb kerület része az Egészségügyi Világszervezet idősbarát város programjának.

Emiatt a köztereket eleve úgy alakítják ki, hogy azokat az idősek is könnyen használhassák.

Az igazán döntő persze a fejlett egészségügy, amely nem csak a betegeknek és az időseknek segít. Megelőzéssel tesznek azért, hogy a középkorúak „nagy gyilkosai” például a rák vagy a szívbetegségek ne sújtsák nagy számban a lakosságot.

Emiatt a Worlddata.info számai alapján átlagosan a férfiak 83, a nők pedig 87 évnél is tovább élnek.

2. Makaó

Férfiak várható életkora: 82,8 év

Nők várható életkora: 87,9 év

Kína másik különleges közigazgatási területe, főleg a szerencsejátékról híres. A kormányzat azonban nem csak a kaszinóknak tesz a kedvére. Arról is gondoskodnak, hogy a szeniorok ne éljenek nyomorban.

Az idősebb állandó lakosok mind kaphatnak pénzügyi segítséget.

Átváltva havi 150 ezer forintot, amely mellett még pluszban jut nekik évente egyszer 370 ezer forint. Akik anyagi nehézséggel küszködnek és egyedül élnek tiszta és biztonságos szociális lakásokra is pályázhatnak.

Globálisan egyébként a halálesetek 6,6 százalékát okozzák a balesetek. Makaóban viszont ez a mutató csupán 1,4 százalékon áll. Részben azért, mert az ittas vezetést és vele a közúti tragikus incidenseket komoly büntetésekkel sikerült jelentősen visszaszorítaniuk.

3. Svájc

Férfiak várható életkora: 81,9 év

Nők várható életkora: 85,9 év

Akár csak a többi listán szereplő hely, Svájc is nagy utat tett meg azért, hogy feltornázza a lakosok várható élettartamát. A XX. század elején a férfiak még csak átlagosan 46 évig éltek.

A kutatások szerint a jelenlegi kimagasló számaikat részben a jólétnek, a kiválóan felszerelt kórházaknak és a táplálkozási szokásaiknak köszönhetik, amelyek előnyben részesítik a tejtermékeket. Például a sajtokat, melyeket mértékkel esznek.

Az egészségügyi rendszerük fejlettségét jól jellemzi, hogy húsz év leforgása alatt a rákos megbetegedések halálozási aránya 28 százalékkal esett vissza.

A túlsúlyosak aránya ráadásul viszonylag alacsony a lakosságon belül: úgy 12 százalékos, miközben az EU-ban ez a szám megközelíti a 20 százalékot. Bár Svájcban is növekszik a túlsúlyosak aránya, ez főleg annak köszönhető, hogy egyre többen költöznek az országba Dél-Európából.

4. Izland

Férfiak várható életkora: 81,8 év

Nők várható életkora: 84,5 év

A szívbarát Omega-3 zsírsavakkal teli étrend mellett a tiszta környezet is segít elnyújtani az izlandiak életét. A szigetlakóktól nem áll messze a testmozgás, amit az is jól mutat,

hogy többször is ebből a 300 ezres országból került ki a „világ legerősebb embere” cím nyertese.

Kári Stefánsson izlandi neurológus, a deCODE genetics nevű biogyógyszerészeti cég alapítója szerint azonban a helyi egészséges fogásoknál és a friss levegőnél is többet számítanak a gének.

Az elmondása szerint az izlandi körülmények hosszú időn át kifejezetten zordak voltak, emiatt a szigeten csak azok maradhattak életben, akiknek a szokottnál is erősebb volt a szervezete.

5. Norvégia

Férfiak várható életkora: 81,7 év

Nők várható életkora: 84,7 év

Amikor az ENSZ kétszáz ország bevonásával készített egy kutatást arról, hogy mitől tolható ki a várható életkor arra jutottak, hogy sokat számít az alacsony bűnözési ráta, a nemek közötti kis különbség az életszínvonal és a jövedelem terén, a jólét, és az ingyenes oktatáshoz való hozzáférés.

Meg persze az egészségügyi rendszer állapota.

Norvégia az összes felsorolt kritériumban jól szerepel. Az ENSZ társadalmi jóléti indexe alapján az egész világon Svájc után Norvégiában a legjobb élni.

A skandináv államban az ország GDP-jének közel 10 százalékát fordítják az egészségügyre.