A génjeink elárulják, hogy mibe halunk bele

Elemzések2019. feb 3.Növekedés.hu

A DNS-tesztek manapság népszerűbbek, mint valaha. A vizsgálatokat készítő cégek az USA-ban ma már csillagászati összegeket keresnek.

„Amikor feltérképezték a génjeimet először kissé csalódtam az eredményekben. Végülis azt kaptam, amire számítottam: kiderítették, hogy 65 százalékban ír vagyok, több mint negyedrészt nyugat-európai és 7 százalékban az egyéb kategóriába estem” – írja az egyik génteszten átesett érdeklődő bizonyos Elizabeth O’Neill. Viszont alaposabban megvizsgálva az egyéb szekciót nagy döbbenetére kiderült, hogy őslakos amerikai és ázsiai vér is csörgedezik az ereiben.

Amikor 2017-ben a géntesztek robbanásszerű növekedést produkáltak a legtöbben azért vágtak bele, amiért Elizabeth is: tudni akarták, hogy kiktől származnak. 

A DNS-üket főleg Amerikában kezdték el tömegek bevizsgáltatni: a felmenők hovatartozására két éve mintegy 10 millió ember volt kíváncsi. Ez azért nagy szó, mert az előző években együttvéve se készült ennyi génteszt. A növekedés mögött fölösleges kacifántos indokokat keresni. Csupán annyi történt, hogy az üzletágban mozgó cégek elkezdtek nagyobb pénzeket költeni a marketingre. Az Ancestry.com egyetlen év leforgása alatt csak az USA-ban 109 millió dollárt (30 milliárd forintot) költött hirdetésekre. A kampánynak meg is lett az eredménye: az éves forgalmuk 850 millióról egyetlen év alatt 1 milliárd dollárra nőtt. De nem csak ők jártak jól. Az elemzéseket készítő cégek forgalma jószerivel egész Amerika-szerte az egekbe repült.

Itt az olyan vállalatokról van szó, mint például a Genebase, az AncestryDNA, a Helix, vagy az Xcode. Sokuknál persze nem csak az ősöknek tudnak utánanézni, hanem annak is, hogy a jelentkezőknek milyen örökletes betegségektől kell tartania.  Épp ezért a legnagyobb társaságoknál, például a 23andMe-nél, azt is meg tudják nézni, hogy az ügyfélnek a szokottnál kell-e jobban tartania például a Paget-kórtól a kötőszövetet érintő Ehlers-Danlos szindrómától vagy egy egyszerű szívrohamtól. Azt mondjuk kevesen tudják, hogy az érintett cégek nem csak a kuncsaftoktól kapnak pénzt. A génelemzésekből kinyert információkat néhányan ugyanis továbbértékesítik, főleg gyógyszeripari vállalatoknak. Persze csak akkor ha ebbe a páciensek is beleegyeznek. Ám az emberek ezen a téren nem rigolyásak. A vállalatok nagy örömére a többség nem szokott az üzlet útjába állni. Márpedig a génekben rejlő információk igen csak sokat érnek. Az emlegetett 23andMe például ezen a téren egy 300 millió dolláros (86 milliárd forintos) üzletet ütött nyélbe a GlaxoSmithKline nevű gyógyszeripari óriással.

Mindenesetre, aki génvizsgálatra adja a fejét annak érdemes tudni, hogy a hajlamok ismerete még nem diagnózis. 

Az emberek azt szeretnék, ha ez is úgy működne, mint egy terhességi teszt. Bizonyosságot akarnak, pedig a génteszt olyan bizonytalan, mint egy időjárás-előrejelzés – magyarázza Robert Klitzman a Columbia Egyetem egyik tudósa. Aki mégis belevágna és tudni akarja, milyen betegségek gyötörhetik a jövőben vagy csak a felmenőinek a kilétére kíváncsi annak összegyűjtöttünk pár magyarországi helyet, ahol géntesztet lehet végeztetni:

SIKERSZTORIK
A Google és a Facebook coach-a szerint ez kell a sikerhez
Melody Wilding viselkedés-kutató szerint azok a vezetők, akik folyamatos nyomás alatt állnak, olyan készségeket gyakorolnak, amely segítségével a legtöbbet tudják kihozni magukból és másokból.
Siker2019. ápr 14.
Tudta, hogy az isteni Michelangelo zseniális üzletember is volt?
Levélváltásaiban jellemzően nem művészetről, sokkal inkább olcsón megszerezhető birtokokról, szerencsés adásvételekről folyt a szó.
Siker2019. ápr 6.
Erről mondott le Bill Gates és Warren Buffett a siker érdekében
Amikor valakinek a sikerére gondolunk, gyakran megfeledkezünk arról, hogy annak eléréséhez mennyi erőfeszítés szükséges.
Hírek2019. feb 1.
A briteket kiléptető Michel Barnier Európa legveszélyesebb embere
A francia néppárti politikusnak nemcsak Theresa Mayt sikerült kiütnie a ringből, de eddig azt is elérte, hogy az Unió végig egységes maradjon mögötte.
Elemzések2019. ápr 12.
Jeff Bezos volt felesége lesz a harmadik leggazdagabb nő
A válás után közel 36 milliárd dollár illeti majd meg MacKenzie Bezost, az Amazon-alapító feleségét.
Hírek2019. ápr 7.
A világ 10 legjobb üzleti egyeteme – Európa beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat
Rögtön az első helyen egy európai intézmény, amely beelőzte a nagy amerikai fellegvárakat: a Harvardot, az MIT-t és a Standfordot. Ne Oxfordra gondoljunk!
Hírek2019. ápr 14.
Weiss Manfréd: a XX. század leginnovatívabb magyar vállalkozója
A csepeli mágnás báró úgy pörgette fel a magyar gazdaságot, ahogy arra azóta sem volt példa.
Elemzések2019. márc 24.