A génjeink elárulják, hogy mibe halunk bele

Elemzések2019. feb 3.Növekedés.hu

A DNS-tesztek manapság népszerűbbek, mint valaha. A vizsgálatokat készítő cégek az USA-ban ma már csillagászati összegeket keresnek.

„Amikor feltérképezték a génjeimet először kissé csalódtam az eredményekben. Végülis azt kaptam, amire számítottam: kiderítették, hogy 65 százalékban ír vagyok, több mint negyedrészt nyugat-európai és 7 százalékban az egyéb kategóriába estem” – írja az egyik génteszten átesett érdeklődő bizonyos Elizabeth O’Neill. Viszont alaposabban megvizsgálva az egyéb szekciót nagy döbbenetére kiderült, hogy őslakos amerikai és ázsiai vér is csörgedezik az ereiben.

Amikor 2017-ben a géntesztek robbanásszerű növekedést produkáltak a legtöbben azért vágtak bele, amiért Elizabeth is: tudni akarták, hogy kiktől származnak. 

A DNS-üket főleg Amerikában kezdték el tömegek bevizsgáltatni: a felmenők hovatartozására két éve mintegy 10 millió ember volt kíváncsi. Ez azért nagy szó, mert az előző években együttvéve se készült ennyi génteszt. A növekedés mögött fölösleges kacifántos indokokat keresni. Csupán annyi történt, hogy az üzletágban mozgó cégek elkezdtek nagyobb pénzeket költeni a marketingre. Az Ancestry.com egyetlen év leforgása alatt csak az USA-ban 109 millió dollárt (30 milliárd forintot) költött hirdetésekre. A kampánynak meg is lett az eredménye: az éves forgalmuk 850 millióról egyetlen év alatt 1 milliárd dollárra nőtt. De nem csak ők jártak jól. Az elemzéseket készítő cégek forgalma jószerivel egész Amerika-szerte az egekbe repült.

Itt az olyan vállalatokról van szó, mint például a Genebase, az AncestryDNA, a Helix, vagy az Xcode. Sokuknál persze nem csak az ősöknek tudnak utánanézni, hanem annak is, hogy a jelentkezőknek milyen örökletes betegségektől kell tartania.  Épp ezért a legnagyobb társaságoknál, például a 23andMe-nél, azt is meg tudják nézni, hogy az ügyfélnek a szokottnál kell-e jobban tartania például a Paget-kórtól a kötőszövetet érintő Ehlers-Danlos szindrómától vagy egy egyszerű szívrohamtól. Azt mondjuk kevesen tudják, hogy az érintett cégek nem csak a kuncsaftoktól kapnak pénzt. A génelemzésekből kinyert információkat néhányan ugyanis továbbértékesítik, főleg gyógyszeripari vállalatoknak. Persze csak akkor ha ebbe a páciensek is beleegyeznek. Ám az emberek ezen a téren nem rigolyásak. A vállalatok nagy örömére a többség nem szokott az üzlet útjába állni. Márpedig a génekben rejlő információk igen csak sokat érnek. Az emlegetett 23andMe például ezen a téren egy 300 millió dolláros (86 milliárd forintos) üzletet ütött nyélbe a GlaxoSmithKline nevű gyógyszeripari óriással.

Mindenesetre, aki génvizsgálatra adja a fejét annak érdemes tudni, hogy a hajlamok ismerete még nem diagnózis. 

Az emberek azt szeretnék, ha ez is úgy működne, mint egy terhességi teszt. Bizonyosságot akarnak, pedig a génteszt olyan bizonytalan, mint egy időjárás-előrejelzés – magyarázza Robert Klitzman a Columbia Egyetem egyik tudósa. Aki mégis belevágna és tudni akarja, milyen betegségek gyötörhetik a jövőben vagy csak a felmenőinek a kilétére kíváncsi annak összegyűjtöttünk pár magyarországi helyet, ahol géntesztet lehet végeztetni:

SIKERSZTORIK
100% pszichológia: Ebben rejlik a Facebook, Snapchat és az Instagram sikerének titka
A Facebook több mint 2 milliárd, az Instagram 800 millió felhasználóval büszkélkedhet, a Snapchat-et pedig körülbelül 180 millióan használják naponta. Valójában miért kapnak ezek az alkalmazások ekkora figyelmet? Összegyűjtöttük az öt legfontosabb okot.
Siker2018. feb 15.
Mit tennének a milliárdosok, ha mindenüket elvesztenék?
Bill Gates és Warren Buffett, akik egyébként hosszú ideje jó barátok, megosztották gondolataikat arról, mit tennének, ha mindenüket elvesztenék és a nulláról kellene felépíteniük az életüket.
Siker2018. ápr 28.
Hogyan legyünk sikeresek a 20-as, 30-as, 40-es éveinkben - az Alibaba tulajdonosának jó tanácsai
„Az életben nem az számít, hogy mennyi mindent értél el, hanem az, hogy hogyan élted meg a kemény napjaidat és a hibáidat.” Mondta Jack Ma.
Siker2018. feb 20.
Michael Bloomberg: öt tipp, hogy sikeres vállalkozó legyen
Mindössze öt dologról van szó, ám ezek betartásával lett sikeres vállalkozó Michael Bloomberg, akit később New York polgármesterének választottak.
Siker2018. máj 10.
Kezdő vállalkozó? Akkor erre az öt dologra figyeljen!
Bármibe, és bármikor is vág bele az ember, vannak általános szabályok, amelyek betartása nagy segítséget jelent a kezdő vállalkozónak. Mutatjuk, mit tart a legfontosabbnak egy sikeres vállalkozó, a JÓKENYÉR pékség tulajdonosa, Ludwig Klára.
Siker2018. nov 8.
Soros után ő a második leggazdagabb magyar
Thomas Peterffy, vagyis Péterffy Tamás 15-18 milliárd dollárra becsült vagyonával a világ 57. legtehetősebb embere.
Siker2019. jan 12.
Egy fiatal srác 100 millió fontos sportruházati márkát rakott össze Nagy-Britanniában
Nehéz elképzelni, hogy az alapításkor 19 éves Ben Francis-nak honnan volt ideje és energiája létrehozni és vezetni a Gymshark-ot.
Siker2018. okt 18.