Mibe halunk bele? – Ez a tíz fő halálok a világon

Hírek2019. márc 9.Növekedés.hu

A világon minden harmadik ember szív- és érrendszeri betegségben hal meg, globálisan ez számít a legfőbb haláloknak. A BBC felmérése szerint közel kétszer annyi ember hal meg világszerte öngyilkosság miatt, mint emberölés következtében.

2017-ben 56 millió ember halt meg a világon. A halálesetek több mint 70 százalékát nem fertőző, krónikus betegségek okozzák. A leggyakoribb haláloknak a szív- és érrendszeri betegségek számítanak, minden harmadik haláleset köthető hozzájuk – derül ki a BBC megbízásából készült, a 2017-es év adatait vizsgáló szakértői tanulmányból.

A második leggyakoribb halálok a rák, minden hatodik halálozás mögött a daganatos betegségek állnak. Más, nem fertőző betegségek, mint a cukorbetegség, bizonyos légzőszervi betegségek szintén a leggyakoribb halálokok listájának első felében találhatók.  

A tanulmány igazán sokkoló része azonban azon emberek számával kapcsolatos, akik viszonylag könnyen megelőzhető okokból vesztik életüket. 2017-ben mintegy 1,6 millió ember hunyt el hasmenéses megbetegedésben, amivel ez a halálok szintén szerepel a top 10-es listán. Sőt, néhány országban ez a harmadik legfőbb halálok.

A születés utáni első 28 napban bekövetkező betegségekben 1,8 millió újszülött halt meg. Ezen halálesetek gyakorisága országról országra változik. Japánban például ezer újszülöttre vetítve kevesebb, mint egy csecsemő hal meg az első 28 napban, szemben a világ legszegényebb országainak mutatójával, ahol 20 csecsemőre közel egy haláleset jut.

Más megelőzhető halálok is szerepel a tízes listán.

Az autóbalesetekben elhunytak száma mind a leggazdagabb, mind a legszegényebb országokban magas: összességében 1,2 millió ember halt meg az utakon 2017-ben.

Miközben sok magas jövedelmű országban jelentősen csökkent az autóbalesetekben életüket vesztők száma az utóbbi évtizedekben, globálisan az utakon elhunytak száma szinte nem változott.

Ugyanakkor közel kétszer annyi ember hal meg világszerte öngyilkosság miatt, mint emberölés következtében.

Régebben a fertőző betegségek nagyobb arányban járultak hozzá a halálesetekhez. 1990-ben minden harmadik halálesetet fertőző és ragályos betegségek okoztak, 2017-ben ez az arány egyötödre csökkent.

Legfőbb halálokok: 

  1. Szív- és érrendszeri betegségek (32,3%)
  2. Rák (16,3%)
  3. Légzőszervi megbetegedések (6,5%)
  4. Cukorbetegség (5,8%)
  5. Alsó légúti fertőzések (4,4%)
  6. Demencia (4,4%)
  7. Csecsemőhalálozás az első 28 napban (3,2%)
  8. Hasmenéses megbetegedések (3%)
  9. Autóbalesetek (2,5%)
  10. Májbetegségek (2,3%)

(világszerte, százalékos arányban, 2017, forrás: BBC)

SIKERSZTORIK
Így dolgozhatsz produktívan otthonról! 10 szuper tipp a home office-hoz
Sokan irigykednek azokra, akik megtehetik, hogy otthonról dolgoznak. A home office azonban nem mindenkinek megy egyszerűen.
HR2019. jan 28.
Depresszió elleni orrsprayt fejlesztett ki a Johnson & Johnson
Az amerikai gyógyszerhatóság engedélyezte a partidrogként is használt ketamin származékát tartalmazó orrspray-t.
Hírek2019. márc 16.
Nagyon jó film lett a most díjazott Rossz versek
Először nyerte el magyar film a Monte Carlo-i Filmfesztivál fődíját: a Rossz verseket az Emir Kusturica vezette zsűri díjazta.
Siker2019. márc 16.
Bill Gates szerint ez a 10 újítás megváltoztatja a közeljövőt
Reméljük, hogy nem téved a Microsoft egykori alapítója.
Tech2019. márc 15.
Ezeket az órákat hordják a legnagyobb cégek vezetői
A legsikeresebb vezetők számára egy óra a presztízs és az imázs fontos része. Mutatjuk, milyen órákat hord néhány meghatározó nagyvállalat vezetője.
Hírek2019. márc 10.
Ez az iphone app hozta messze a legtöbb pénzt
A Sensor Tower adatai alapján a Statista rangsorolta a legtöbb bevételt hozó Iphone alkalmazásokat: a Netflix népszerűsége töretlen, már az App Store-t is uralja.
Tech2019. jan 30.
5 kifejezés, amelyet a sikeres emberek soha nem használnak
Nem várhatjuk el, hogy megértsük a másikat, ha nem fordítunk rá elég figyelmet. Összegyűjtöttünk 5 olyan kifejezést, amelyet jobb, ha elkerülünk.
Siker2018. nov 30.