Jó hír a láthatáron: mégis megúszhatjuk ősszel a járványügyi lezárásokat?

Életmód2021. júl. 28.D.J.

Ránk nézve is tanulságos, hogy a briteknél szigorú lezárások nélkül is elkezdett javulni a járvány-helyzet.

Az eddigieknél fertőzőbb delta-variáns Európa-szerte egymás után lobbantja be az újabb járvány-hullámokat. Már szinte biztosan tudni, hogy csak idő kérdése és a fertőzöttek száma nálunk is meg fog lódulni.

Nem véletlen, hogy most minden szakértő árgus szemekkel követi a brit eseményeket.

A delta-variáns ugyanis a kontinensünkön itt kezdett el először nagy léptékben terjedni. Az esetszámok emiatt a szigetországban május óta növekednek.

Ha a brit járványhelyzetre vetünk egy pillantást, az kicsit olyan mintha a saját jövőnkbe lesnénk bele. Legalábbis valami képet kaphatunk arról, hogy mi várhat ránk. A fejlemények pedig szerencsére kifejezetten biztatóak.

Nagy-Britanniában most már több mint egy hete, vagyis július 17-e óta esik a napi új fertőzöttek száma. Akkor majdnem 54 ezer új koronavírusos embert találtak.

Azóta ez a napi esetszám vasárnapra leesett 28 652-re.

Napi új koronavírus fertőzöttek száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google

A nagy szó az, hogy a mostani javuló trendhez nem volt szükség szigorú lezárásokhoz. Sejthető, hogy pusztán az oltások elegendőek lehettek ahhoz, hogy a járvány ne okozzon komolyabb pusztítást.

Az Egyesült Királyságban a lakosság 55,8 százaléka már mindkét dózist megkapta az oltásból vagyis ennyien vannak teljeskörűen beoltva. Nálunk ezaz arány kereken 55 százalék.

Amikor beindult a legutóbbi járvány-hullám a briteknél a kormányzat nagyrészt arra apellált, hogy az állampolgárok maguktól körültekintően fognak viselkedni.

Például az esetszám felfutásakor elrendelték, hogy a fertőzöttekkel érintkezők maradjanak otthon.

A jelenlegi adatok biztatóak legalább a nyárra nézve

értékelte a helyzetet a Kelet-Angliai Egyetem professzora Paul Hunter. Bár a kórházi ápoltak és a halottak száma az utóbbi napokban is emelkedett, a korábbi hullámokhoz képest ezúttal jóval kevesebb tragédiát okozott a vírus.

Az egészségügyi rendszert is kevésbé terhelte le.

Ha az új esetszámoknál a csökkenés a következő napokban is kitart, akkor pedig várhatóan a többi mutató is hamarosan elkezd majd javulni.

Napi új koronavírus halottak száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google

Kórházi ápolásra szoruló koronavírus betegek száma az Egyesült Királyságban

Forrás: JHU CSSE, Google

A nagy kérdés az hogy mennyire zavar majd be, hogy Angliában a kormányzat a kis számú még megmaradt járványügyi korlátozás túlnyomórészét még múlt hétfőn eltörölte.

Emiatt most már a zárt terekben sincsenek létszámkorlátozások és az éjszakai szórakozóhelyek is működhetnek.

Sok szakértő azzal számol, hogy pont a könnyítések miatt pár nap múlva a brit számok megint elkezdenek majd romlani. Ám Paul Hunter professzor a BBC-nek azt mondta: ő arra számít, hogy a lazítások nem fogják megfordítani a pozitív trendet.

Bár egyelőre úgy néz ki, hogy a delta variánst kellő beoltottság mellett akár drákói szabályok nélkül is meg lehet fogni, ebben a világjárványban egyedül a bizonytalanság az ami biztos. Bármikor jöhet egy olyan új fejlemény, például egy friss variáns képében, ami semmissé teszi a korábbi jóslatokat.