Beindult a negyedik hullám Nagy-Britanniában, de alacsony a halálesetek száma

Hírek2021. júl. 23.Sz.A.

Napi 40-50 ezer új koronavírus fertőzést regisztráltak az elmúlt héten az Egyesült Királyságban, ahol pár nappal ezelőtt lazítottak a járvány miatti korlátozásokon.

A július 19-i lazítás után a napi új esetek száma kissé csökkent, de magas szinten van.

A John Hopkins Egyetem adatai szerint az új esetek száma ugyan már két hete meredeken emelkedett, elindult tehát a negyedik hullám, de a súlyos betegséggel kórházba kerültek száma nem nőtt, és az elhunytak száma is alacsonyabb szinten maradt.

Az alábbi ábrán a napi új esetek száma pirossal, a halálesetek száma fehérrel látható, zöld színnel pedig a beoltottak számát jelölték.

Eddig Nagy-Britanniában 129 ezren hunytak el a koronavírus szövődményei következtében, a két dózissal átoltottak aránya az egyik legmagasabb a világon: 54,4 százalékos. A szigetországban eddig 83 millió oltást adtak be. A járvány kezdete óta hivatalosan 5,6 millió főnél mutatták ki a koronavírust, és a negyedik hullámban már zömében a delta variáns okozza a fertőzéseket.

Az egészségügyi minisztérium még az esetszám felfutásakor elrendelte, hogy egy koronavírus-applikáción keresztül kéri a fertőzöttekkel érintkezőket arra, hogy maradjanak otthon.

Július közepén rekordszámú, több mint 600 ezer főt kértek meg erre az applikáción keresztül, így nagyon sok kereskedelmi dolgozó sem tudott bemenni dolgozni, sok helyen üres polcok várták a vevőket.

A munkaerőhiányt enyhítendő most lazítottak az applikáció előírásán, és kivették az élelmiszeriparban aktív dolgozókat az otthonmaradási kötelezettség alól. A BBC értesülései szerint a módosítás akár 10 ezer dolgozót is érinthet.