Kiderült, melyik oltás mentette meg a legtöbb életet

Életmód2022. júl. 14.Sz.A.

A Coviddal összefüggő betegségeket nézve a legtöbb életet az AstraZeneca-Oxford és a Pfizer-BioNtech oltóanyagok mentették meg tavaly - derül ki abból a tanulmányból,  melyet a többlethalálozási adatokból kiindulva készített az Airfinity egészségügyi kutatóintézet.

A tanulmány, melyet a The Economist idéz, kimutatta, hogy a vakcináknak köszönhetően elkerült halálesetek fele két oltóanyagnak, az AstraZenecának és a Pfizer-BioNtech készítményeknek köszönhető.

Összesen 20 millió ember halálát akadályozták meg az oltások tavaly az év egészét nézve globális szinten - állapították meg a kutatók. Azokat az országokat mérték fel, ahol magas az átoltottság szintje, és rendelkezésre álltak hiteles adatok a többlethalálozásról.

Eszerint mind AstraZeneca, mind a Pfizer-BioNtech oltóanyag is átlagosan 5-7 millió halált akadályozott meg,

a harmadik helyen a kínai Sinovac, más néven CoronaVac áll 1,7-2,2 milliós számmal.

A Moderna 1.5-2 millió ember életét menthette meg.

Az ötödik helyen áll a kínai Sinopharm, melyet az orosz Szputnyik követ egyenként 500-700 elkerült halálozással, majd a Johnson & Johnson oltóanyag következik félmillió alatti számmal.

Hatékonynak bizonyult még az indiai Bharat Biontech (Covaxin) és a kínai CanSino oltóanyag is.

Az Airfinity kutatói a 2020 december 8 és 2021 decembere közötti idősávot vizsgálták meg az londoni Imperial College járványkutatóinak adatbázisa és tanulmányait összevetve.

A számításoknál figyelembe vették, melyik vakcinából milyen arányban kapott az egyes országok lakossága, és az egyes oltóanyagok klinikai tesztjei mekkora halálozási különbségeket mutattak.

Azt is modellezték, hogy legalább 40 százalékos átoltottság mellett mennyi életet sikerült (volna) megmenteni az oltásokkal a fejlett és a fejlődő országokban.