Európa lélegzetvisszafojtva figyel – július 22-én kiderül, lesz-e gázválság

Elemzések2022. júl. 14.Harsányi Péter

Július 22-én fejezi be Oroszország az Északi Áramlat 1 gázvezeték tervezett 10 napos karbantartását. Több ország attól fél, hogy nem indítja újra Oroszország a gázszállítást, amely súlyos gázhiányt és recessziót okozna Európában. Megvizsgáltuk, milyen szinteken áll az uniós országok és Magyarország gáztározóinak töltöttsége és ez az éves gázfogyasztás mekkora részét fedi le.

Európa lélegzetvisszafojtva várja július 22-ét. Ekkor fejezi be ugyanis Oroszország a tervezett 10 napos karbantartási munkálatot az Északi Áramlat 1 gázvezetéken, mely Európa gázellátásának a zömét biztosítja.

Több ország attól fél, hogy a karbantartási munkálatok befejeztével nem indítja újra Oroszország az Európa irányába szállított földgázt. Ez a forgatókönyv gázhiányhoz és a földgázárak további drasztikus emelkedéséhez vezetne, ami végeredményben recesszióba sodorná Európát.

A helyzet annyira súlyos, hogy Németországban már arról készítenek vészforgatókönyveket, hogy gázhiány esetén mely iparágakat vágjanak le először a gázellátásról annak érdekében, hogy a lakosság körében a lehető legkisebb korlátozásokat kelljen csak bevezetni.

Az UBS vezető közgazdászának becslései alapján amennyiben Oroszország leállítja a gázszállítást Európába, abban az estben 15 százalékkal csökkenhetne a vállalati szektor eredménye.

Emellett az európai részvényeket tömörítő Stoxx 600 részvényindexben 20 százalékos esés bontakozhatna ki. Az euró tovább gyengülhetne a dollárral szemben. Az euró/dollár árfolyam 0,9-ig süllyedhetne.

A fenti számok ráadásul nem a legrosszabb forgatókönyveket takarják.

Európa válsága még akkor is begyűrűzhetne Magyarországra, ha hazánkban egyébként nem alakulna ki súlyos gázhiány. Emiatt 2022 július 22-e az év legfontosabb napja lehet.

Európában rövidtávon egyszerűen nincs alternatívája az orosz földgáznak. Az Európai Unió által felhasznált földgáz bő 40 százaléka Oroszországból származik.

Gáztározók

Első ránézésre aggodalomra adhat okot, hogy Magyarországon uniós viszonylatban a harmadik legalacsonyabb a gáztározók töltöttsége. 2022 július 11-én a magyar gáztározók töltöttsége 44 százalékon állt. Ez az érték egy évvel ezelőtt 67,5 százalék volt.

Gáztározók töltöttsége, százalék

Gáztározók töltöttsége, százalék

Forrás: Gas Infrastructure Europe - AGSI

Gázfogyasztás

A magyar gáztározók ugyanakkor lényegesen nagyobbak sok más uniós ország tározóinál. Emiatt, ha megvizsgáljuk, hogy Magyarország gáztározóinak töltöttsége az éves gázfogyasztás mekkora részét fedi le, már sokkal kedvezőbb képet kapunk. E téren hazánk az unió élmezőnyében jár.

A jelenlegi gáztartalékok az éves magyar fogyasztás több mint negyedét lefedik.

Természetesen ez a mennyiség még nem elegendő, de kedvezőbb a helyzetünk, mint az uniós országok többségének.

Töltöttségi szint az éves gázfogyasztás arányában, százalék

Töltöttségi szint az éves gázfogyasztás arányában, százalék

Forrás: Gas Infrastructure Europe – AGSI