Elindult az újabb orosz offenzíva, egy fontos várost már el is kezdtek körbezárni

Elemzések2022. júl. 14.Dajkó Ferenc Dániel

Elindult az orosz támadás a Donbasszban. Négy fő irányból nyomulnak előre. Eddig két ponton tűnik sikeresnek az újabb orosz offenzíva. Harkovban és Mykolaivban újra szóltak a szirének. Hatékonyak az ukránok új MLRS-ei, kérdés, hogy a jelenlegi általuk birtokolt darabszám mire lesz elég. Orosz-török-iráni hármas találkozót szerveznek Teheránban, új támogatót szerezhet Putyin.

Négy irányból támadnak

Komoly változás állt be tegnap Ukrajnában a Donyec-medencei fronton. A legfrissebb hírek alapján úgy tűnik az oroszok a rövid szünet után újraindították az offenzívát a Donbasszban. A térség több pontjáról intenzív harcokról érkeztek hírek. Jelenleg nagyon nehéz még megmondani, hogy pontosan hol, mennyire sikeres az orosz előretörés.

Az orosz offenzívának négy főbb csapásiránya van:

  • Az egyik Bakhmut. Ez egy stratégiai jelentőségű város, fontos útvonalak metszéspontjában fekszik. Ukrajna jelentős katonai erőt összpontosított ide. Tegnap itt is támadást indítottak az oroszok, de úgy tűnik az első rohamot megállították az ukránok.
  • A másik a kissé északabbra fekvő Soledar, egy tízezres lakosságú kisváros, jelentőségét a település sóbányái adják. Itt az orosz TASZSZ hírügynökség komolyabb orosz előretörésről számolt be a város irányába, ezt a hírt azonban eddig ukrán hírforrások nem erősítették meg.
  • Szeverszknél is komoly támadást indítottak az oroszok. Itt a TASZSZ már arról számolt be, hogy zajlik a város bekerítése. Ukrán oldalról innen sem érkeztek eddig hírek.
  • A negyedik irányvonal Szlavjanszk. Ez Donyeck megye ukrán kézen lévő két nagyvárosa közül az egyik. Szlavjanszk esetében vélhetően hosszabb időt vesz majd időbe, mire az oroszok valóban belefoghatnak esetlegesen a város ostromába.

A bombázások, rakéta támadások eközben folyamatosak. Tegnap is nagyon intenzív támadás érte Harkovot és Mykolaivot. Harkov térségéből szárazföldi összecsapásokról is érkeztek hírek, melyek alapján az ukránok megállították az orosz támadást.

Mire elég az ukrán rakétatüzérség?

Oroszország természetesen a Donbasszban a tüzérséget is intenzíven használja. Változást jelent, hogy az amerikai MLRS-ek azaz rakéta sorozatvetők segítségével most az ukránok akár 70 kilométeres távolságból tudnak rakétaesőt zúdítani az oroszokra, és így több fontos objektumot meg tudtak eddig semmisíteni. Habár ezek az amerikai rakétatüzérségi eszközök rendkívül fejlett és hatékony fegyverek és valódi veszélyt jelentenek az oroszokra, fontos kiemelni, hogy nem áll olyan mennyiségben az ukránok rendelkezésére, amivel valóban meg tudnák törni az oroszokat. Oroszország ráadásul egyre több ilyen MLRS rendszer megsemmisítéséről számol be, bár ezeket a híreket az ukránok nem erősítették meg.

Teheráni találkozó

Fontos hír, hogy úgy néz ki egy új ország tűnt fel Oroszország oldalán szövetségesként. Egy másik páriának kikiáltott ország Irán lehet az oroszok új segítője. Jövőhéten utazik Putyin az iráni fővárosba, Teheránba tárgyalni, de már most arról érkeznek hírek, hogy több száz drónt kaphat Oroszország Irántól, köztük felfegyverzett drónokat.

A teheráni látogatás azonban egész biztosan még a drónoknál is többről szól, ugyanis úgy tűnik, hogy a régió másik erős embere, Recep Tayyip Erdogan, Törökország elnöke is ott lesz a találkozón. Hivatalosan a békefolyamat előmozdításának céljából fognak háromoldalú, illetve külön-külön kétoldalú tárgyalásokat folytatni, ennél azonban vélhetően többről van szó. Biztosan szóba kerül majd az iráni olajexport kérdése, a törökökkel az ukrán gabonaszállítmányok és Joe Biden közel-keleti útja, ám ezen túl csak találgatni lehet, hogy pontosan mi fog elhangzani a találkozón.