Koronavírus: tanulságos látni, hol tart a járvány a közeli országokban

Egészség2021. márc. 26.D.J.

A cseheknél és a szlovákoknál már javul a helyzet, a románoknál és az osztrákoknál viszont most kezd belódulni a járvány.

Csehország

Prága központjában az Óváros térre nemrég néhány tüntető mintegy 20 ezer keresztet rajzolt fel, hogy ezzel emlékezzenek meg a pandémia áldozatairól. Ez a szám nem véletlen: Csehországban a koronavírusba úgy egy hónapja halt bele a 20 ezredik beteg.

Bár a járványhelyzet a hónap eleje óta már elkezdett javulni, ha a törpeállamokat leszámítjuk akkor a COVID-19-be még mindig náluk halt meg lakosságarányosan a legtöbb ember a világon.

Igaz, ha maradnak a jelenlegi tendenciák akkor sajnos Magyarország hamarosan át fogja venni a helyüket.

A Károly Egyetem egyik professzora Dagmar Dzúrová szerint problémát jelentett, hogy a tavaszi védekezés túl jól sikerült. Egy éve hozzánk hasonlóan gyorsan és drasztikusan léptek fel a vírussal szemben. A pandémiát annyira sikeresen folytották el, hogy az emberek elkezdtek kétkedni a koronavírus súlyosságában. A korlátozásokat rengeteg kritika érte, emiatt ősszel a kormányzat már nem mert hasonló szigorral fellépni a második hullám idején. Azért sem mert ősszel szenátusi választások voltak.

A kormányzat ugyan felállított egy rendszert, amely rávilágított, hogy az aktuális járvány-adatok alapján épp milyen intézkedésekre van szükség, de aztán a döntéshozók egyszerüen figyelmen kívül hagyták az eredményeket.

A saját szabályaikat nem követték

– idézi az Oxford Egyetem kutatóját Jan Kulveit-et a CNN. Ma már drákói korlátozások vannak érvényben a cseheknél. Az emberek kizárólag külön engedéllyel hagyhatják el a lakókörzetüket. Akkoris ha munkába kell menniük.

Az intézkedéseknek meg is lett az eredménye: a napi új esetszámoknál a hétnapos átlag fél hónap alatt mintegy 12 ezerről 8800-ra esett vissza.

Szlovákia

Az északi szomszédunk a legnehezebb időszakot a hónap elején élte át. Akkor volt, hogy a napi halálozási adatok lakosságarányosan nézve náluk voltak a legmagasabbak a világon. Néhány beteget pedig kénytelenek voltak Lengyelországba utalni miután a saját kapacitásaik beteltek. Szlovákiában március 8-a óta tömegközlekedni vagy üzletbe járni csak a szokottnál biztonságosabb FFP2-es maszkokban lehet. Március 15 óta pedig a hordásuk minden beltéren kötelező.

Az országban az egyes járásokat külön kezelik.

A kórházi leterheltség alapján hetente sorolják be a különböző területeket. Minél nagyobb a nyomás a helyi egészségügyön, annál szigorúbbak a korlátozások. Ahol a legnagyobb a baj, ott csak olyan negatív koronateszttel lehet munkába menni, amely egy hétnél nem régebbi. De negatív teszt nélkül a bankba vagy a postára se lehet menni.

Szlovákiában most már leszállóágban van a harmadik hullám: a halálesetek és az új esetszámok hétnapos átlaga március közepe óta csökken.

Meglepő fordulat az országban, hogy a legfőbb ügyész alkotmánybírósághoz fordult, mert szerinte a COVID korlátozások alkotmányellenesek.

Románia

A helyzet nem olyan súlyos mint nálunk, viszont Romániában is felszálló ágban van a legújabb hullám. A járványkezelés területenként változó. A városokat és megyéket mind besorolják zöld, sárga és piros kategóriába, attól függően hogy az előző 14 napban mennyi volt az ezer főre eső új megbetegedés. Ha háromnál nagyobbra nő a mutató akkor már viszonylag szigorú korlátozásokat kell életbe léptetni,

vagyis a lakáson kívül kötelező a maszkhordás, az oktatásnak át kell állnia online-ra, a vendéglátóknak pedig be kell zárniuk.

A rendszer azonban nem működik tökéletesen. Sokszor hiába megy át egy terület a súlyosabb kategóriába, a megfelelő intézkedéseket a prefektusok nem léptetik életbe. Bukarestnél például most hiába aggasztóak az adatok, mivel félnek a gazdasági következményektől nem akarnak teljes zárlatot hirdetni.

Ausztria

Mivel a „sógoroknál” sokáig sikeresen működött az utazási korlátozás, ezért náluk csak viszonylag későn lódult be a vírus veszélyesebb brit mutációja. A helyzet még pár héttel ezelőtt is annyira jó volt, hogy a kormány a nyitást tervezte. Csak a napokban kezdett erőre kapni a harmadik hullám, ami miatt el is álltak a lazításoktól. Az osztrákok nagy hangsúlyt fektetnek a tesztelésre.

A 8,8 milliós országban eddig 21,2 millió tesztet végeztek el.

Eleve aki nem tudja bizonyítani, hogy nem kapta el a koronavírust az többféle szolgáltatást, például a fodrászatokat nem is veheti igénybe. A fokozottan biztonságos FFP2-es maszk hordása pedig a legtöbb helyen így az üzletekben és a közterületeken is kötelező.

A helyzet a legnyugatibb tartományban Vorarlbergben a legjobb. Itt egyelőre az éttermek és a sportlétesítmények is működhetnek.

Mivel a brit variáns a keleti tartományokban viszont egyre látványosabban terjed, ezért a húsvéti időszakra vagyis április elseje és hatodika között teljes zárlatot rendeltek el a régióban. Erre a rövid időszakra minden üzlet bezár az alapvető szükségleti cikkeket árusító boltok és a gyógyszertárak kivételével. 

Az egymillió főre eső COVID-os összhalálozások száma a régiónkban

(Forrás)