Kóser a covid-vakcina, Izraelben is elkezdődött a tömeges oltás

Egészség2020. dec. 23.H. É.

Izrael miniszterelnöke, a 71 éves Benjámin Netanjahu az országban elsőként, kamerák előtt oltatta be magát múlt szombaton a BioNTech/Pfizer Covid-ellenes vakcinájával. Őt Juli Edelstein egészségügyi miniszter követte őt, vasárnap pedig Reuven Rivlin államfőt is beoltották, hogy arra buzdítsák a lakosságot: minél többen éljenek a koronavírus elleni védőoltás lehetőségével.

Az új koronavírussal fertőzöttek napi száma eddig nem látott csúcsot ért el Izraelben, ezért a hatóságok újabb szigorításokat helyeztek kilátásba. Azok, akik beoltatják magukat, „zöld igazolványt" kapnak, amellyel elkerülhetik a karanténkötelezettséget, látogathatják a nyilvános rendezvényeket és az éttermeket. Az igazolványt várhatóan a második oltás után két héttel adják ki.

Ezzel elindult Izraelben a tömeges oltókampány. A The Times of Israel cikke szerint, amit a neokohn.hu idéz, az izraeli kormány célja, hogy napi 60 ezer, január végére 2 millió embert oltsanak be. December végéig négymillió adag vakcina érkezhet Izraelbe, március végéig pedig további négymillió a Pfizer és a BioNTech közös fejlesztésű oltóanyagából. A Moderna és az AstraZeneca vakcinájával nem számolnak április végéig.

A tervek szerint először az egészségügyi dolgozókat oltják be, aztán az orvosi egyetemek hallgatóit, akik részt vesznek az egészségügyi ellátásban, valamint az idősotthonok lakóit és gondozóikat. Utánuk következnének a kockázati csoportba tartozók és a 60 év felettiek, később pedig a tanárok, szociális munkások, ügyfélszolgálatosok, börtönőrök és rabok, katonák, hadseregnél dolgozók is megkaphatnák a vakcinát.

Az egészségügyi dolgozók attól tartanak, hogy az ultraortodox haredi közösséget nehezen lehet meggyőzni az oltásról Izraelben, többek között, mert úgy hiszik: a gyártók sertészsír-alapú stabilizátort használnak a vakcinában, amely számos más betegség elleni oltásban fellelhető. A Pfizer, a Moderna, és az AstraZeneca képviselői ugyanakkor kijelentették, nem használtak disznóhúst a koronavírus elleni védőoltás előállítása során.

David Stav rabbi, a Tzohar rabbinikus szervezet képviselője még azt is hozzátette: a Tóra törvényei csak a disznóhús hagyományos fogyasztására vonatkoznak. “Ha oltással, és nem étkezéssel kerül a testbe, nincs tiltás, és nincs probléma sem. Ez különösen vonatkozik olyan esetekre, amikor egy betegség megelőzésén fáradozunk”– tette hozzá.