Mit hozhat 2021 a forint számára, mikor vegyünk eurót?

Elemzések2020. dec. 23.Harsányi Péter

Milyen szinteken alakulhat 2021 során az euró/forint árfolyam? Erről kérdeztük a K&H és az ING Bank vezető elemzőit.

A megkérdezett elemzők szerint a forint árfolyama 350 és 370 forint között oldalazhat 2021 során. A gazdasági kilábalás, az óvatos monetáris politika és a magasabb reálkamatlábak egyaránt támogatják a hazai fizetőeszközt. Az euró/forint kurzus esetében az első negyedévben inkább lefelé mutatnak a kockázatok.

A második negyedévtől ugyanakkor megnőhet a hektikusság a devizapiacon, mivel ekkortájt derül ki, hogy a koronavírus elleni vakcina mennyire hatásos és milyen széles társadalmi réteget sikerült beoltani. A világgazdaság kilábalásának sebességéről is átfogóbb képet kaphatunk a nyár elejéig. A nemzetközi befektetői hangulat és a külső környezet alakulása meghatározó lehet.

Fontos cél továbbá, hogy hazánk megőrizze a reál-versenyképességét. Emiatt az eurózóna és a hazai infláció közti különbséggel, vagyis nagyságrendileg 3 százalékkal gyengülhet 2021 év végéig a forint az euróval szemben. A folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása viszont mérsékli a forinton a leértékelődési nyomást.

K&H Bank árfolyam előrejelzés

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője szerint 2021 nyugodtabb év lehet a devizapiac szempontjából. Ezzel összhangban a forintárfolyamban is kisebbek lehetnek a kilengések. Az euró/forint árfolyam 2021 során 350 és 370 forint között oldalazhat.

A gazdasági kilábalás, a helyreálló kereslet és a stabilizálódó összkép jót tesz a hazai fizetőeszköznek. Ezzel szemben ugyanakkor továbbra is vannak kockázatok. A járványhelyzettel kapcsolatos hírek, az EU jogállamisággal kapcsolatos huzavona vagy a nemzetközi befektetői hangulat hullámzása egyaránt befolyásolja a forint erejét – tette hozzá Németh Dávid.

A nemzetközi kockázatvállalási hajlandóságot alapvetően javítja, hogy a Fed és az Európai Központi Bank hitelprogramok, eszközvásárlások és tartósan alacsony kamatkörnyezet formájában teljes vállszélességgel támogatják a gazdaságokat és a piacokat. Emellett az uniós és az amerikai költségvetési serkentő intézkedések is ösztönzőleg hatnak.

További kockázat a K&H vezető elemzője szerint, hogy a piaci várakozások meglehetősen optimistává váltak a várható gazdasági pályával kapcsolatban. Emiatt egy-egy esetleges rossz hír komolyabb csalódást is okozhat. Ez alapvetően nem lenne kedvező a régiós devizáknak, így a forintnak sem.

A hazai monetáris politikával kapcsolatban Németh elmondta, továbbra is gazdaságélénkítésre törekhed a Magyar Nemzeti Bank. Ennek fényében pedig limitáltan tud erősödni a forint az euróval szemben.

Ha tovább süllyed az infláció, akkor lazíthat az MNB. Miután több régiós jegybank alapkamata is alacsonyabb, Németh Dávid várakozásai szerint a Magyar Nemzet Bank 0,15 százalékponttal csökkentheti az egyhetes betéti kamatlábakat 2021 első negyedévében.

A hazai infláció a második negyedévben átmenetileg magasabban, 4 százalék közelében alakulhat. Emiatt a K&H Bank vezető elemzője szerint az esetleges további lazító jegybanki lépések átcsúszhatnak az év második felére. Ezt a várakozást természetesen a járványhelyzet alakulása érdemben befolyásolja.

ING bank árfolyam előrejelzés

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője rámutatott, az MNB decemberi kamatdöntő ülése meglepő volt. Eddig ugyanis azt szokhattuk meg a jegybanktól, hogy amikor csökken az infláció és lehetősége nyílik, akkor lazít a monetáris kondíciókon.

Ehhez képest a jegybank nem csökkentett kamatot és ismét kihangsúlyozta, hogy indokolt az óvatosság. A kommunikáció relatíve szigorúbb volt – tette hozzá Virovácz.

A forintnak az első negyedév végéig stabilitást adhat a változatlan monetáris politika, így 355-360 forint közelében lehetünk az év végén.

Virovácz Péter szerint az év elején valószínűsíthetően lekerül a nyomás a forintról, így az első negyedévben 355 forint körül alakulhat az euró/forint árfolyam.

Belső tényezők jelenleg nem befolyásolják a forintot, inkább a külső környezet lehet irányadó. A koronavírus vakcina elérhetősége és a nemzetközi hangulat egyaránt meghatározók lehetnek. Ha kedvező marad a befektetői légkör, az a dollár gyengülésével járhat, ami erősítené a feltörekvő piaci eszközöket, köztük a forintot is.

2021 kevésbé lesz zaklatott év az ING Bank vezető elemzője szerint 2020-hoz képest. Ráadásul úgy lépünk be a következő évbe, hogy magasabb a hazai reálkamatláb a cseh és lengyel szintnél.

Nagy különbség, hogy napjainkban a reálkamatkörnyezet támogatóbb, mint 2020 egészében. Ez az állapot 2021 első negyedévében is fennmaradhat, miután rövidtávon nem számít kamatcsökkentésre Virovácz Péter. A jegybank előreláthatóan legkorábban az év közepétől csökkentheti az egyhetes betéti kamatlábat 0,15 százalékponttal.

A kockázatok az év első három hónapjában a forint erősödésének irányába mutatnak. A második negyedévtől azonban jelentősebb devizapiaci mozgások jöhetnek Virovácz szerint. Ekkortájt derülhet ki ugyanis, hogy a koronavírus elleni vakcina mennyire hatásos és milyen széles társadalmi réteget sikerült beoltani. A világgazdaság kilábalásának sebességéről is átfogóbb képet kaphatunk a nyár elejéig.

Hosszabb távon a kedvezőbbé váló gazdasági környezet mellett - ha lesz rá lehetősége - az MNB nem fogja elsietni a kamatemelést. Amennyiben a Magyar Nemzeti Bank ragaszkodni fog a magasnyomású gazdaság képéhez vagyis a dinamikus GDP növekedés, az emelkedettebb infláció és az alacsony kamatkörnyezet hármasához, akkor a forinton megnőhet a leértékelődési nyomás.

Fontos cél továbbá, hogy megőrizzük a reál-versenyképességünket. Az ING Bank vezető elemzője szerint az eurózóna és a hazai infláció közti különbséggel, vagyis nagyságrendileg 3 százalékkal gyengülhet jövőre a hazai fizetőeszköz.

A folyó fizetési mérleg egyenlegének javulása viszont mérsékli a forinton a leértékelődési nyomást. Az egyenleg az elkövetkezendő két évben nulla százalék közelébe emelkedhet vissza a korábban látott negatív tartományból. Virovácz Péter szerint az ipar és az export vezérelheti a kilábalást a jövő évtől, ami javítja a külkereskedelmi mérleg egyenlegét.