Nátha vagy Covid? – Néhány ezer forintért már letesztelheti otthon is

Egészség2021. szept. 18.H.É.

Már kétezer forint alatt is elérhetők Covid-gyorstesztek hazánkban, amelyekkel elvileg bárki megtudhatja: tüneteit koronavírus, vagy csak nátha/allergia okozza. Kapható teszt az oltás vagy fertőzés utáni ellenanyag-szint mérésére is, ám azt tudni kell, hogy csak kevésnek van hatósági engedélye otthoni használatra, ami garantálná a megbízhatóságot.

Az interneten keresztül rengeteg különféle Covid-tesztet be lehet már szerezni, ám ezek kis hányada készült kifejezetten otthoni használatra, és vizsgálták be független hatóságok. A gyártók által ígért tesztelési pontosság ezért nem ellenőrzött, és sajnos rengeteg hamisítvány is kapható a világhálón.

Ezért, bár már 2 ezer forint alatt is elérhetők Covid-gyorstesztek – főleg nagyobb tételben vásárolva –, érdemes körültekintően választani ezek közül. A szakértők szerint segíthet a döntésben, ha kifejezetten lakossági felhasználásra engedélyezett gyorstesztet keresünk, aminek a dobozán a CE jelzés mellett egy négyjegyű szám is szerepel. Ha ilyen nincs a dobozon, akkor az a teszt magánszemélyeknek legálisan nem értékesíthető, ami azt jelenti, hogy részletes, laikusoknak szánt ismertető sem jár hozzá magyar nyelven. 

Kifejezetten lakossági használatra szánt, tehát laikusok által is könnyen kezelhető antigén tesztre az Európai Gyógyszerügynökség elsőként ebben az évben adott ki európai szintű forgalmazási engedélyt. A német gyártmányú Boson Biotech termék nálunk idén nyár óta kapható. Ez a teszt, hasonlóan a többi antigén-teszthez, közvetlenül a vírus jelenlétét mutatja ki, észleli a SARS-CoV-2 vírusra kifejezetten jellemző fehérjét, antigént. Ez azt is jelenti, hogy az kizárólag friss fertőzések kimutatására alkalmas, a tünetek megjelenése utáni első 7 napban, illetve már az előtt is 1-2 nappal. A mérések szerint a Boson pontossága 98,7 százalékos. Ez egyébként egy új generációs orr-garat teszt, amelynek a mintavevő pálcáját elegendő 2,5 cm mélyen kell mindkét orrüregben megforgatni, és 15 perc múlva meg is van az eredmény. Ez a teszt jelenleg online 5.145 és 6.430 forint közötti áron vásárolható meg.

Hasonlót tud a svájci Byosinex antigén-tesztje, amelynek pálcájával az útmutató szerint 3 centiméter mélyen kell az orrból mintát venni. Ez is 15 perc múlva ad eredményt, 97,2 százalékos érzékenységet garantálva. Ára 5.990 és 7.990 forint között van most online.

Az öntesztelő eszközökről tudni kell, hogy ha pozitív eredményt adnak, akkor szinte biztos a koronavírus-fertőzöttség, tehát azonnal meg kell kezdeni az izolációt, és értesíteni kell a háziorvost. A negatív eredmény azonban, különösen, ha tünetmentes emberen végezték a tesztet, nem zárja ki teljes mértékben a Covid-19 fertőzést. Akinek tünetei is vannak, annál csak a pozitív eredménynek van diagnosztikai értéke, ha a teszteredmény negatív, akkor hivatalos laborban végzett PCR-vizsgálatra van szükség a fertőzés kizárására vagy megerősítésére. Az önellenőrzésre szánt tesztek minősége ugyanis nem azonos az akkreditált laboratóriumokban használtakéval, nem véletlen, hogy hivatalos dokumentumokban vagy utazások alkalmával csak az utóbbiak eredményét fogadják el a hatóságok. 

Bár az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) kizárólag az orr-garat teszteket ajánlja a koronavírus kimutatására,

megjelentek és otthoni használtra kaphatók nyáltesztek is. Ezek különösen a gyerekek Covid-fertőzöttségének megállapításában nyújtanak óriási segítséget, hiszen semmilyen kellemetlenségnek nem kell kitenni a teszteléshez a kicsiket.A 15 perc alatt eredményt adó nyáltesztek közül az olasz Screenitalia pontossága a gyártó tájékoztatása szerint 97 százalékos,az ajánlott fogyasztói ára 6500 forint. Jelenleg 5.999 és 8.000 forint közötti áron kapható, illetve jegyezhető elő. A kínai Alltest Beright antigén gyorstesztnél ugyanilyen pontosságot tüntetnek fel, ezt most 2.679 és 2.990 forint közötti áron lehet megvásárolni online.

A Biosynex cég az antigén-tesztje előtt egy 

antitest-gyorstesztet is piacra dobott, amit szintén engedélyeztek otthoni használatra. Ez nem az aktív fertőzés kimutatására való, hanem annak jelzésére szolgál, hogy az illető bármikor korábban kapcsolatba került-e a koronavírussal. Segítségével az is megtudható, hogy az oltás után elindult-e az antitest-termelődés, kialakult-e védettség a Covid-19-cel szemben.

Ez azonban csak a második oltás után két-három héttel végzett tesztelés alapján vehető biztosra. Az ujjbegyből vett vért analizáló teszt ára 5.990 és 6.990 forint között van jelenleg a neten.

Hasonló, önellenőrzésre szolgáló antitest-teszt svájci Lomina is, ami az ellenanyag-szint mennyiségéről is információt ad. Ez most a világhálón kettes csomagolásban alig több mint 10 ezer forintért vásárolható meg.

Az antitest-tesztekből is kaphatók nagyon olcsók, 2 ezer forint alattiak, de ezek sem laikusoknak készültek, nincsenek engedélyezve otthoni használatra, bár ezeket is bárki beszerezheti a világhálón.