Peking lakosságának zömét letesztelik az omikronos fertőzöttek kiszűrése érdekében

Egészség2022. ápr. 26.MTI

Peking lakosságának zömét kötelezték arra, hogy a héten három körben vegyenek részt nukleinsavas koronavírus-tesztelésen a fertőzöttek mielőbbi kiszűrése érdekében.

A kínai főváros egészségügyi hatóságának hétfő esti döntése alapján Peking tíz további kerületére terjesztették ki azt a háromkörös, tömeges tesztelést, amelyet hétfőn a keleti, Csaojang kerületben kezdtek meg.

Az érintett városrészeken több mint 20 millió ember él.Pekingben pénteken azonosítottak ismét újabb fertőzötteket, az azóta eltelt négy nap alatt pedig az új esetek száma 80-ra emelkedett a hatóságok keddi jelentése szerint. A pekingi egészségügyi bizottság közölte: a koronavírus omikron variánsa már csaknem egy hete terjedhetett a városban, mire az első eseteket azonosították.

Pekingben felfüggesztettek több, nagy létszámú részt vevőre számot tartó eseményt és programot - a többi közt kiállításokat, valamint esküvői és egyéb rendezvényeket. A városban a tömeges tesztelés idején nem engedélyezett továbbá az építkezések és lakásfelújítások folytatása sem, az eddig regisztrált fertőzöttek között ugyanis felújításon dolgozó munkások is voltak.A Pekingben élők közül sokan, a sanghaji vesztegzárhoz hasonló intézkedéstől tartva, pánikszerűen vásároltak fel élelmiszereket az elmúlt napokban, a város számos élelmiszerboltjának polcait szinte teljesen lecsupaszítva. A Global Times című kínai lap internetes kiadásában hétfőn megjelent cikk szerint a Pekingben működő élelmiszer-kereskedők növelték megrendeléseiket a készletek bővítése érdekében.

A hatóságok arra szólították fel Peking lakóit, hogy a munka ünnepéhez kapcsolódó, április 30-ától május 4-éig tartó munkaszünet idején ne hagyják el a fővárost.

A Sinopharm kínai vakcinagyártó kedden jelentette be, hogy a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett, inaktivált vírust tartalmazó védőoltása megkapta a klinikai teszteléshez szükséges jóváhagyást.

Az omikron variáns okozta járványhullám miatt április 1-jétől teljes egészében lezárt Sanghajban a napi esetszám hétfőn mérséklődött, ám a lezárások enyhítése lassan halad. A városban sokan az elhúzódó vesztegzár okozta pszichés és anyagi terhekről, akadozó élelmiszer- és egészségügyi ellátásról, valamint az ideiglenes karanténkórházakban uralkodó körülményekről panaszkodtak. A kínai közösségi platformokon közzétett, a sanghaji intézkedéseket és azok hatásait bíráló tartalmakat azonban gyorsan cenzúrázzák.