A lopakodó Omikron hozhat újabb járványhullámot, de ez is enyhe Coviddal járna

Életmód2022. márc. 31.H. É.

A világ több pontján, így Európában is megugrottak a Covid-19-esetek a koronavírus Omikron változatának lopakodó alfaja miatt. Az alig lecsengővel együtt ez akár „kétpúpú” járványhullámot is hozhat, de ennek a mutánsnak az elterjedése sem változtat végeredményben várhatóan azon a tényen, hogy a védőoltásokkal az emberiség legyőzi a pandémiát – legfeljebb lassítja a várt pozitív végkifejletet.

Magyarországon lecsengőben van a koronavírus-járvány ötödik hulláma, de ez sajnos nem jelenti azt, hogy hátradőlhetünk: a SARS-CoV-2 jelenleg terjedő változata, az Omikron mutáns mutánsa, a lopakodónak is nevezett BA.2 sok országban újabb járványhullámot indított el, és mára ez lett szinte az összes koronavírus-fertőzésért felelős világszerte.

A WHO szerint az omikronos minták 86 százalékában a lopakodó alvariáns mutatható ki, és már 106 országban van jelen.

Mit kell tudni a „lopakodóról”?

Az eredeti Omikrontól, a BA.1-től eltérően ez a variáns alig tér el a koronavírus korábbi, Delta változatától, ezért is nevezik lopakodónak. Erről sem lehet tudni, hogy pontosan hol alakult ki, csak azt, hogy elsőként még tavaly novemberben a Fülöp -szigetekről jelentették be a nyilvános víruskövető adatbázisba, a GISAID-ba. Ezt követően a világ több országában is ezt a vírust mutatták ki a fertőzötteknél, Európán belül az elsők között Dániában és Svédországban.

Értelemszerűen

ez a vírusváltozat, pontosabban az általa okozott fertőzés is kimutatható a különféle tesztekkel, így az otthoniakkal is, de azt nyilván csak genomszekvenálással lehet megmondani, hogy ez a lopakodó vagy más van-e a háttérben.

Az adatok azt mutatják, hogy a BA.2 még fertőzőbb, mint a már amúgy is rendkívül virulens eredeti Omikron, ugyanakkor úgy tűnik, hogy nem okoz súlyosabb megbetegedést. Érdekes módon ez az alfaj jobban terjed az egy fedél alatt élők között.

Arra sincs bizonyíték, hogy jobban ki tudná játszani a vakcinák nyújtotta védelmet, mint az alap-Omikron.

A kétpúpú járványgörbe

Mivel sok helyen még csak most csengenek le az Omikron BA.1 változata által okozott járványhullámok, szakértők aggódnak amiatt, hogy esetleg egy kétpúpú tevéhez hasonló görbét leíró hullám alakulhat ki.

Dániában például többen, akik már megfertőződtek télen, tavasz elején újra megbetegedtek. A kutatások szerint főleg fiatalokról és oltatlanokról van szó, akik között szerencsére nem volt olyan, aki kórházi kezelésre szorult volna, vagyis viszonylag enyhe tünetekkel átvészelték a fertőzést.  Az Egyesült Királyságban most újra rekordszinthez közelít az új fertőzések száma.
Az Országos Statisztikai Hivatal heti adatai szerint a múlt héten 4,26 millió pozitív tesztet találtak, ami alig marad el a 2022 első hetében becsült 4,3 milliós csúcstól. A valódi esetek becsült száma pedig mindig jóval magasabb, mint a hivatalosan jelentett előfordulások. A pozitív teszt után 28 napon belüli halálozások száma viszont továbbra is viszonylag alacsony.

Ausztriában már kialakult a kétpúpúhoz hasonló járványgörbe. Február első napjaiban volt csúcson a járvány legutóbbi hulláma, azt követően egy hónapon át csökkent a napi esetszám, majd mindez ismét emelkedni kezdett. Olyannyira, hogy március 17. és 23. között a februári csúcsnál is több, 437 ezer fertőzöttet regisztráltak. Az intenzív osztályos ellátást igénylők száma ugyan nem nőtt, viszont folyamatosan többen szorultak kórházi kezelésre. Március 24. óta ezért ismét kötelező az FFP2-es maszk viselése a nyilvános beltéri területeken.

A legutóbbi adatok szerint a magyarországival szinte azonos lakosságszámú Ausztriában csaknem 370 ezer aktív fertőzöttet tartanak nyilván, 3050-en vannak kórházban és 237-en intenzív osztályon.Németországban február vége óta emelkedtek meg ismét a koronavírus-esetszámok, és még mindig nagyon sok új fertőzöttet regisztrálnak naponta: a Robert Koch Intézet a hét közepén 268 477 új koronafertőzést jelentett, de a fertőzöttek többsége csak megfázásos tünetekkel küzd. 

Franciaországban, Svájcban , Olaszországban és Hollandiában  a Covid-fertőzések emelkedését tapasztalták-tapasztalják ezekben a hetekben, de ezek a megbetegedések – szakértők szerint köszönhetően az oltások nyújtotta védelemnek is – jellemzően már nem olyan súlyúak, hogy a többségük kórházi ápolásra szorulna.

Mi történik a világ más részein?

Az utóbbi időben Európa mellett Ázsiában és Ausztráliában növekedtek meg a koronavírus-esetszámok. Dél-Koreában januárhoz képest megsokszorozódott a fertőzöttek napi száma: és március 18-án már meghaladta a 404 ezret. A koronavírussal összefüggő halálesetek száma megduplázódott hat hét alatt, március 21-én 321 halálesetet regisztráltak. Mindez azonban alacsony értéknek számít a majdnem 52 milliós népességhez képest, ahol a lakosság 87 százaléka teljesen beoltott koronavírus ellen.

Lakosságarányosan Kínában is nagyon alacsony az új fertőzöttek száma, ám mivel az országban zéró tolerancia van érvényben a Covid-19-cel szemben, a lopakodó Omikron okozta felfutás miatt a világon itt vezették be a legszigorúbb intézkedéseket. Tartományokat, valamint Sanghajt is teljes zár alá helyezték, hogy megfékezzék az újabb járványhullámot, pedig a 26 milliós Sanghajban 5 ezernél is kevesebb új esetet regisztrálnak egy nap alatt.

Ausztráliában napi 150 ezer esettel január közepén tombolt a járvány. Egy hónapra rá már a 25 ezret sem érte el a fertőzöttek napi száma, majd március közepére megint meghaladta a 60 ezret. A földrésznyi országban mindenesetre eddig összesen több mint 4 millió fertőzöttet regisztráltak ugyan, ám a halálesetek száma nem éri el az 5900-at.

A lopakodó Omikron miatt az Egyesült Államok is az esetszámok megugrására számít, főleg, hogy z USA-ban összességében alacsonyabb az átoltottsági arány, mint sok európai országban. A Johns Hopkins Egyetem adatai szerint ott az emberek 66,19 százaléka van teljesen beoltva, míg például az Egyesült Királyságban ez az arány 73,83 százalék.  Anthony Fauci egészségügyi főtanácsadó szerint a BA.2 valószínűleg megnöveli majd az esetszámokat, de ő nem számít újabb járványhullámra emiatt.