Honnan jött az omikron?

Életmód2022. jan. 31.H. É.

Alig több mint két hónappal azután, hogy először észlelték Dél-Afrikában, a koronavírus omikron-változata gyorsabban terjedt el a világon, mint bármely korábbi verzió. A tudósok több mint 120 országban követték, de továbbra is értetlenül állnak egy kulcskérdés előtt: honnan származik ez a minden korábbinál fertőzőbb mutáns?

Az omikron szokatlan mutációkat tartalmaz, és annyira különbözik a SARS-CoV-2 korábbi változataitól, hogy az evolúciós virológusok szerint legközelebbi ismert genetikai őse valószínűleg 2020 közepén fertőzött. Egyszerűen a semmiből jött – mondja Darren Martin, a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem biológusa, akit a Nature idéz. 

Pedig annak feltárása, hogy milyen körülmények között keletkezett ez a rendkívül fertőző variáns, fontos támpontot adhat az esetleges új változatok kockázatának becslésében és minimalizálásában. Ezért is

igyekszik kideríteni az omikron eredetét az Egészségügyi Világszervezet új kórokozók eredetével foglalkozó testülete (SAGO), amely várhatóan február elején tesz közzé jelentést.

A kutatók szerint, miután az omikron a közelmúltban kezdett el terjedni, mégpedig nagyon gyorsan, megjelenése tavaly szeptember végére vagy október elejére datálható. Egyesek szerint ugyan túl sok egyedi mutációt tartalmaz ahhoz, hogy ennyi változáson 2020 óta átmehessen a vírus, mások szerint ugyanakkor az elmúlt hónapokban történt valami, ami elősegítette az omikron berobbanását, talán, hogy más változatok fejlődését fokozatosan hátráltatták az oltások.  

A tudósok jelenleg három elméletet vizsgálnak. Az egyik, hogy a vírus vizsgálata során (bár több millió vírusvizsgálatot végeztek) korábban egyszerűen nem vettek észre egy sor mutációt, amelyek végül az omikron kialakulásához vezettek. (Mert bár a kutatók csaknem 7,5 millió koronavírus genetikai kódját töltötték fel a világszintű adatbázisba, világszerte százmilliónyi fertőzött mintáját nem vizsgálták). A másik lehetőség, hogy a vírusmutáció egy olyan emberben alakult ki, akinél hosszabb ideig, akár hónapokig fennállt a fertőzés, míg a harmadik, hogy állati gazdaszervezetekben, például egerekben vagy patkányokban alakult ki, és terjedt át az emberre.

Sokak szerint az omikron eredete örökre homályban marad. Az omikron azt jelzi, hogy alázatra van szükségünk, ha arra gondolunk, hogy képesek vagyunk megérteni azokat a folyamatokat, amelyek a SARS-CoV-2-hez hasonló vírusok evolúcióját alakítják – mondja Jesse Bloom, washingtoni evolúciós genetikus.