Remek hírt közölt a Richter

Életmód2022. dec. 20.Növekedés.hu

A Richter kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Donesta forgalmazásáról a Mithra-val.

A Richter Gedeon Nyrt. („Richter”) ma bejelentette, hogy kötelező erejű szándéknyilatkozatot írt alá a Mithra Pharmaceuticals-el („Mithra”) a Donesta®, egy estetrol alapú hormonpótló termékjelölt forgalmazásáról postmenopauzában lévő nők számára. A kötelező erejű szándéknyilatkozat földrajzi hatálya kiterjed Európára, amely magában foglalja Oroszországot és a FÁK tagállamokat, továbbá tartalmazza Latin-Amerikát, Ausztráliát és Új-Zélandot is. A felek a partnerségi megállapodást 2023 első negyedévében fogják véglegesíteni.

A Donesta® a Mithra új generációs, szájon át adagolható estetrol (E4) alapú hormonterápiás termékjelöltje, ami hosszútávú megoldást nyújthat különböző menopauzás tünetek kezelésére.

2022 elején a Mithra pozitív eredményekről számolt be a Donesta® fázis III. hatásossági vizsgálatok első kiértékelése után. A kiindulási értékekhez képest jelentős javulás következett be a vazomotorikus tünetekben (VMS) a placeboval történt kezeléshez viszonyítva és valamennyi megosztott elsődleges klinikai hatásossági végpont elérte a statisztikai szignifikanciát.

A megállapodás értelmében a Mithra 55 MEUR mérföldkő bevételre jogosult, ebből 5 MEUR jár a kötelező erejű szándéknyilatkozat aláírásakor és további 50 MEUR jár a Licence és szállítói megállapodás aláírásakor. Ezeken túl mérföldkő bevételek esedékesek 15 MEUR értékben egyes, az engedélyezési eljáráshoz kapcsolódó szakaszok befejezésekor és Mithra sávos royalty bevételekre is jogosulttá válik, amelyek alacsony kétszámjegyű tartományban mozognak a nettó értékesítés függvényében. A Richter mintegy 90 piacon fogja értékesíteni a Donesta®-t kizárólagos licencjogokkal Európára, Oroszorazágra, FÁK országokra, Latin-Amerikára, Ausztráliára és Új-Zélandra.

Megtisztelve érezzük magunkat azért, hogy a Karolinska Intézetnél dolgozó Egon Diczfalussy által felfedezett és a Mithra Research által kifejlesztett estetrol (E4) természetes ösztrogén platformjának továbbfejlesztésére második megállapodásunkat köthettük meg a Mithrával

- mondta Bogsch Erik, a Richter Igazgatóságának elnöke. „A Richter a nőgyógyászat vezető vállalata, Európában második helyen áll és több mint 60 országban van leányvállalata ideértve Latin Amerikát, Ausztráliát és Új-Zélandot. Saját területünkön a nőgyógyászok közösségének több mint 70%-át tudjuk megszólítani.”

A Drovelis®, a Ryeqo®, a Bemfola® és az Evra®  együttesen járultak hozzá, hogy a Richter inovatív nőgyógyászati termékportfóliójával a nők majd mindegyik életkorban lévő célcsoportját lefedje. A menopauza tüneteit enyhítő estetrol tartalmú termék megfelő kezelési lehetőséget kereső nők millióinak nyújt majd segítséget

– tette hozzá Orbán Gábor,a Richter vezérigazgatója.

Leon Van Rompay, a Mithra Nőgyógyászat vezérigazgatója elmondta:

Nagy örömünkre szolgál, hogy bejelenthetjük ezt az új megállapodást a Richterrel, a Drovelis® fogamzásgátló tablettánk régóta meglévő oroszországi és európai forgalmazójával. Ez a megállapodás tökéletesen illeszkedik ahhoz a sikeres együttműködéshez, amit az estetrol hatóanyagú első készítményünkkel alapoztunk meg. Meg vagyunk győződve arról, hogy ők a lehető legjobb partnerek a Donesta® értékesítésére ezekben a régiókban és mozgósítani fogják mindazokat az erőforrásokat, amelyek a Donesta® hatalmas piaci potenciáljának kiaknázásához és a piaci vezető hely megszerzéséhez szükségesek.

Wulf H. Utian professzor, az Észak-Amerikai Menopauza Társaság (NAMS) alapítója elmondta:

Az Észak-Amerikai Menopauza Társaság legújabb irányelvei megerősítették, hogy a menopauzával járó vazomotoros tünetek és genitourinális szindróma leghatékonyabb kezelési módszere a hormonterápia, ami lassítja a csontvesztést és hatásos a törések megelőzésében is. Az estetrol (E4) klinikai eredményei az elmúlt közel 100 év legjelentősebb előrelépését jelentik a menopauza utáni ösztrogén kezelésben. A vizsgálat befejezése és jóváhagyása új és természetes kezelési lehetőséget jelenthet a klinikai szakemberek és nők számára a menopauzával kapcsolatban kialakuló ösztrogénhiány következményeinek kezelésére.