A vártnál nagyobb lett a Richter nyeresége és árbevétele  

Hírek2022. máj. 10.MTI

A Richter Gedeon Nyrt. idén az első negyedévben 37,906 milliárd forint adózott nyereséget ért el, ami 40,6 százalékkal nagyobb az előző év azonos időszakában elértnél - közölte a gyógyszeripari vállalat a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) honlapján kedden.

A társaság árbevétele 168,057 milliárd forint volt, 19,3 százalékkal haladta meg az előző évit a nemzetközi pénzügyi jelentési szabvány (IFRS) alapján készült, konszolidált gyorsjelentés szerint.

A Portfolio által készített elemzői konszenzus alapján az elemzők 161,1 milliárd forintos árbevételt és 29,9 milliárd forintos adózott eredményt vártak.A jelentés idézi Orbán Gábor vezérigazgatót, aki elmondta: az ellátási lánc globális zavarai súlyosbodtak azután, hogy Oroszország februárban megtámadta Ukrajnát. A szállítási késedelmek, valamint főként a vegyianyag- és energiaárak, továbbá a bérköltségek növekedése miatt megemelkedő gyártási költségek kezdik éreztetni hatásukat. A negatív pénzügyi következmények a későbbiekben várhatóan fokozódnak majd, mert az első negyedéves értékesítést nagyobbrészt a meglévő készletekből teljesítették.

Hozzátette: a logisztikai és pénzforgalmi nehézségek egyelőre kezelhetők, az árukat közúton, Szlovákián, Lengyelországon, Belorusszián és Lettországon keresztül juttatják el Oroszországba. Az orosz családok márciusban a várható ellátási zavaroktól és áremelésektől tartva jelentős készleteket halmoztak fel. Az év hátralévő részében fokozott volatilitást várnak ezen a piacon.Az első negyedévben a gyógyszergyártás árbevétele csoportszinten 20,7 százalékkal nőtt, és meghaladta a 135 milliárd forintot. Magyarországon a szegmens bevétele 11,4 milliárd forint lett, ami forintban 3,5 százalékos növekedés. Magyarországon a teljes gyógyszerpiac növekedése 6,9 százalékos volt, a Richter termékek kiskereskedelmi forgalma ennél gyorsabban, 8,4 százalékkal emelkedett. A Richter a magyarországi piaci szereplők rangsorában 4,5 százalékos részesedéssel a 3. helyen áll. A vényköteles patikai piacot tekintve a Richter 7,4 százalékos piaci részesedéssel a 2. legnagyobb forgalmazó.

Szintén a gyógyszergyártást tekintve az EU-ban, a magyarországi piac nélkül, a társaság árbevétele 22 százalékkal nőtt, és 124,2 millió eurót tett ki az első negyedévben.

A kiemelt termékek árbevétele szintén kétszámjegyű bővülést mutat: 24,8 százalékkal 78,5 milliárd forintra nőtt. A devizaárfolyam változások hatása 1,58 milliárd forinttal segítette a konszolidált árbevételt.

Az egy részvényre jutó nyereség 199 forint volt az első negyedévben, az előző évi 145 forint után.

Az üzleti tevékenység eredménye jelentősen, 53,7 százalékkal nőtt, 37,48 milliárd forint volt az első három hónapban. Az üzemi eredményhányad 22,3 százalékot tett ki a bázisidőszakban elért 17,3 százalékkal szemben.

A Richter részvényeivel a BÉT prémium kategóriájában kereskednek. Az elmúlt évben a legmagasabb árfolyama 9185 forint, a legalacsonyabb 6310 forint volt.