Súlyos influenzaszezon közeleg - figyelmeztet Európa!

Egészség2021. okt. 29.H. É.

Nagyon korán érkezett meg Európába az influenza, és a vírusnak egy olyan altípusa tűnik most dominánsnak, amelyik veszélyesebb az idősebbekre, és ami ellen általában kevésbé hatékonyak a védőoltások is – figyelmeztet az európai járványügyi központ.

Bár az európai országok többségében az influenzás esetek összesített száma még mindig alacsony, Horvátországban már most, meglepően korán magasra szökött fertőzöttek száma. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) figyelmeztetést is adott ki, miután azt találták, hogy az elmúlt hónapban regisztrált esetekben az influenza A(H3N2) altípusa dominált, amely az átlagosnál magasabb arányban érinti az időseket, vagyis a közelgő influenzaszezon súlyos lehet a számukra – hívta fel a figyelmet az ECDC, hozzátéve: országonként eltérő időben emelkedhetnek meg idén az esetszámok.

Pasi Penttinen, az ECDC influenzaprogramjának vezetője azt hangsúlyozta, hogy

az influenzafertőzések számának meredek emelkedése a COVID-19 világjárvány idején súlyos következményekkel járhat az idősekre és a gyenge immunrendszerűekre, és további terheket róhat a COVID-19 által amúgy is megterhelt egészségügyi rendszerekre. Az ECDC szerint gondot okozhat az is, hogy az A(H3N2) ellen a védőoltások is kevésbé hatékonyak. Pasi Penttinen ugyanakkor rámutatott: a súlyos betegségek ellen az influenza elleni védőoltás is megfelelő védelmet nyújt, ezért különösen fontos, hogy az egészségügyi és az idősotthoni dolgozók ne csak a SARS-CoV-2, de az influenza ellen is be legyenek oltva.

A Vaccines Europe elnevezésű szakmai szervezet nyílt levelet tett közzé, szintén arra figyelmeztetve, hogy az influenza komoly veszélyt jelent a 2021/22-es szezonban, ezért kulcsfontosságú a magas védőoltási arány az egészségügyi szakemberek körében.Magyarországon már ezen a héten megkezdték az influenza védőoltások eljuttatását a háziorvosokhoz, ezeket bárki térítésmentesen kérheti. 

A Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlása szerint az, aki influenza és koronavírus ellen is szeretne oltást kapni, annak érdemes egy-két hét eltéréssel kérnie a kettőt. Annak sincs azonban szakmai szempontból akadálya, hogy egyszerre megkapja a két vakcinát, csak más-más karba kell beadni.Emlékezetes, hogy az előző télen gyakorlatilag elmaradt az influenzaszezon Európában és a világon is, köszönhetően a koronavírus-járvány miatti óvintézkedéseknek, így annak, hogy az emberek többsége elkerülte a zsúfolt helyeket, betartotta a higiéniai intézkedéseket és maszkot viselt. Ausztrál kutatók a napokban arról írtak, hogy az influenzaszezon tavalyi elmaradása miatt "eltűnt a radarképernyőkről" annak a négy influenzatörzsnek az egyike, a B/Yamagata, amit egyébként rendszeresen bevonnak az évenkénti influenzaoltásokba.

Máskor Európában évente átlagosan a lakosság körülbelül 20 százaléka fertőződik meg influenzával, és minden negyedik fertőzöttnél jelentkeznek tünetek. Ez akár 50 millió embert is jelenthet, és becslések szerint 15-70 ezer ember hal meg influenzával összefüggő okok miatt. Az influenza súlyos szövődményeinek is az idősek, a terhes nők és az olyan krónikus betegek vannak kitéve, mint a szív- és érrendszeri, a tüdő- és légúti, valamint az immunrendszeri problémákkal küzdők és a diabéteszesek.