Szlávik János: Az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben

Életmód2021. szept. 1.H. É.

Mindenképpen növelni kell Magyarországon az átoltottságot, a Delta-vírus miatt pedig a gyerekeket is érdemes beoltani Szlávik János szerint. A Dél-Pesti Centrumkórház osztályvezető főorvosa egy szerdai webináriumon arról is beszélt, hogy már a jóváhagyás kapujában van az a fehérje alapú vakcina, ami az oltásellenesek számára is "szimpatikus lehet", mert nem tartalmaz semmilyen genetikai anyagot, nincs benne elölt vagy gyengített vírus sem.

A veszélyeztetetteknek, akár az oltottaknak is érdemes visszatérniük a maszkhasználathoz, hiszen ők is megfertőződhetnek. De

a legnagyobb veszélyben az oltatlanok vannak, kórházba az esetek 90 százalékában jelenleg ők kerülnek – mutatott rá Szlávik János.Nagyon fontos, hogy nagyobb arányú legyen a koronavírus elleni átoltottság, ezért is kell a gyerekeket is beoltani, mert a Delta-variáns köztük is jobban terjed. – A járvány elején nem preferáltam a gyerekek oltását, mert a Covid egyértelműen a felnőttek betegsége volt. Most, hogy a Delta őket is veszélyezteti, már meggondolandónak tartom – fogalmazott az infektológus. Hozzátette: Amerikában látják, hogy egyre több gyerek kerül kórházba, ezért „nem rossz döntés”, hogy a 12 éven felülieket oltják Magyarországon is.

Hangsúlyozta: nem meglepő, hogy 6-8 hónap után csökken a koronavírus elleni vakcinák hatékonysága, ez minden más vakcinára is igaz. Mint mondta, nagyon kevés még az adat ahhoz, hogy következtetéseket lehessen levonni ezzel kapcsolatban az egyes vakcinákról.

Vannak vizsgálatok, amelyek igazolják, hogy a Sinopharm hatékonysága alacsonyabb, mint a Pfizeré, az utóbbit követően kevesebben kerültek kórházba. A Sinopharm hatékonyságáról az időseknél valamikor szeptemberben fognak megjelenni adatok – tette hozzá.A harmadik oltással kapcsolatban megismételte: azt az immunhiányosaknak, a krónikus betegeknek, valamint az időseknek javasolják, de az egészségügyi dolgozóknak is, akik az elsők között kapták meg a védőoltást. A Dél-Pesti Centrumkórházban már szervezik, hogy megkaphassák a 3. dózist az orvosok és ápolók, és erre van szükség minden kórházban, egészségügyi intézményben.

Közölte: nincs szükségük 3. oltásra azoknak, akik korábban átestek a Covid-on, majd megkapták mindkét oltást. Azoknak a 60 éven aluliaknak, akik teljesen átoltottak, és semmilyen alapbetegségük nincs azt tanácsolta, attól függően oltassák be magukat, mennyire aggódnak. Ők nagy valószínűséggel nem fognak súlyosan megbetegedni. A fiataloknak „semennyire” nem javasolta a 3. dózist.

Az infektológus arról is beszélt, hogy a 3. oltás sem jelent semmilyen veszélyt, nem tapasztaltak eddig különösebb mellékhatást. Azt sem titkolta, mindegyik fajta oltás után látott már súlyos beteget, de már majdnem 6 millió beoltott van, és nagyon kevesen vannak kórházban. Súlyos állapotba, intenzív osztályra kerülők a súlyos, krónikus alapbetegségben szenvedők, de ha nagyon sok beteg lenne, akkor akár teljesen egészséges, fiatal is lehet.

Szlávik János jelezte: több száz oltás készül jelenleg is a világon a koronavírus ellen, amelyekből nemsokára hatékony vakcina lesz. Köztük van olyan fehérje alapú oltóanyag is, amely nem tartalmaz semmilyen genetikai anyagot, nincs benne sem gyengített, sem elölt vírus, egy egyszerű kis fehérje molekulából alakítja ki a védelmet, ami – az infektológus szavaival élve – az oltásellenesek számára is szimpatikus lehet.

Azzal kapcsolatban, hogy merre haladhat a pandémia a következő hetekben, hónapokban azt mondta, sokféle jóslat látott már napvilágot. Remélhető, hogy a halálozás alig fog emelkedni december végéig, hasonlóképpen a kórházi ellátórendszer terhelése sem lesz érezhető mértékű október-novemberig. A napi esetszám ennél gyorsabban fog nőni, főleg, mert a Delta-mutáns, ami világszerte dominánssá vált és itthon is 80-90 százalékban ez jellemző, sokkal gyorsabban terjed, mint a korábbi vírusváltozatok.

A Delta-variáns ellen, mint mondta, „szinte mindegyik” vakcina hatékony, egy olyan kínait kivéve, ami nincs az országban.