Tippek az ünnepi pluszkilók ellen

Egészség2021. dec. 29.H. É.

Nagyon komoly önkontroll kell ahhoz, hogy az ember ne egye degeszre magát az ünnepi időszakban, és ne járjon rá az ínycsiklandozó falatokra még akkor is, amikor már csak a szeme kívánja. Cikkünkben ölteteket adunk, hogyan lehet mégis csökkenteni a felesleges kalóriabevitelt.

Egyes felmérések szerint karácsony környékén a 3-5 ezer kalóriát is eléri a felnőttek átlagosan elfogyasztott napi kalóriamennyisége, pedig mindössze 2-2500 kalóriára lenne szükségük. A főétkezés ráadásul csak nagyjából 1500 kalóriát tesz ki ebből a tetemes mennyiségből, vagyis a plusz energiamennyiség jelentős részét a kisebb étkezések és a nassolás: a szaloncukor- és a süteményhegyek végeláthatatlan sora, valamint az ilyenkor jóval nagyobb mennyiségben fogyasztott alkohol adja.

Mivel pedig ilyenkor a legtöbben még az átlagosnál is kevesebbet mozognak, nem csak rosszabbul fognak emészteni, de az újesztendőre jó néhány kilóval nehezebbek is lesznek.

Ezek után lássuk, mégis hogyan lehet önmagunkat kicselezve mégis élvezni az ünnepi evés-ivást!

  1. Senki ne karácsonykor kezdjen bele a fogyókúrába, vagy a diétába. Pont elegendő cél az aktuális súly megtartása.
  2. Aki lassan eszik, annak a szervezetének van ideje elkezdeni termelni a jóllakottság érzéséért felelős hormonokat, és az agy kiadja a jelzést, elég az evésből.
  3. Ha evés előtt megiszunk egy nagy pohár vizet vagy teát (nem alkoholt!), vagy egy nagy tányér levessel kezdünk, az éhség hamarabb megszűnik, és ezzel is elkerülhető a falás.
  4. Ha sok ínycsiklandó falat van az asztalon, azokkal kell kezdeni, amiből feltétlenül enni szeretnénk, de ezekből is csak keveset érdemes szedni.
  5. Segíthet az is, ha kisebb tányérra tesszük az ételt – abban nagyobbnak tűnnek az adagok.
  6. Ha már befejeztük az étkezést, le kell szedni az asztalt, mert sokan csak azért nem tudják abbahagyni az evést, mert nem bírnak ellenállni a kísértésnek. Ha azonban nincsenek szem előtt a finom falatok, könnyebben tudnak másra is koncentrálni.
  7. Az este helyett célszerű a déli órákra időzíteni a főétkezéseket, két étkezés között pedig kerülni a nassolást.
  8. Amikor csak úgy „ennénk valamit”, érdemes feltenni a kérdést: valóban szükségünk van-e erre, vagy csak unatkozunk?
  9. Az étkezések közötti időt ne mindig lustálkodással töltsük. Már egy kiadós séta is sokat segít a kalóriaégetésben és a bűntudat csökkentésében.

+ 1 Ne feledjük: az esetleges súlyfelesleg döntő részét senki sem karácsony és szilveszter között szedi fel, hanem szilveszter és karácsony között.