Vidéken is ehetünk jót? Létezik a megfizethető csúcsgasztronómia? Megtekinthető a 2024-es Michelin kalauz
ÉletmódA 2024-es Michelin kalauz ismét számos magyar éttermet emelt ki, amelyek kiváló gasztronómiai élményeket kínálnak. Egyre több a vidéki hely, és akár 15 ezer forintért is ehetünk degusztációs menüt.
Óriási siker az idei lista
Két hely – a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand – elnyerte a rangos kétcsillagos minősítést, míg nyolc étterem kapott egy Michelin-csillagot, köztük vidéki különlegességek is, mint az Őriszentpéteren található Pajta. A fenntarthatóságot díjazó Green Star minősítést több étterem is elnyerte, kiemelve környezetbarát működésüket.
A Bib Gourmand kategória azokat a vendéglátóhelyeket sorolja előtérbe, amelyek megfizethető, de kimagasló minőségű ételeket kínálnak, így különösen a Balaton környéke tűnik ki gazdag választékával. Emellett a Michelin által ajánlott éttermek széles palettája – a fine dining-tól a bisztrókig – az ország gasztronómiai sokszínűségét tükrözi, egyaránt képviselve Budapestet és a vidéki régiókat. Az idei lista nemcsak a minőséget, hanem az innovációt és a fenntarthatóságot is ünnepli.
Fontos kiemelni, a Michelin ajánlás, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott étterem drága lenne. A Bib Gourmand minősítés is kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy ezt megmutassa a gasztronómia iránt érdeklődőknek. Az immár 3 egymás utáni évben Bib Gourmand minősítést kapott egri Macokban például 14 900 forintért elérhető a 4 fogásos kóstoló menü, a pécsi Morzsában az 5 fogásos kóstoló menü 19 500 forint, de a szarvasi Újváros Bisztróban is 25 000 ezer forintért bélszíntatárt, kacsamájat, garnélás raviolit, burgundi szarvasgerincet és ezerlapos krémest kapunk. Nem csak a BibGourmand kategóriában találhatunk megfizethető helyeket. Zebegényben a zöld csillagos Natura Hill-ben például 18 000 forintért megebédelhetünk, a 4+2 fogásos vacsora menüt pedig megkapjuk 25 000 forintért. Mindez csak néhány példa, de jól mutatja, hogy érdemes lehet megnézni a kalauzban szereplő helyek árlistáit azoknak is, akik érdeklődnek a csúcsgasztronómia iránt, de nem feltétlenül engedhetnek meg maguknak egy 60-70 ezer forintos degusztációs menüt, hiszen ez esetben is van miből válogatni. Az ajánlott éttermek között szintén rengeteg megfizethető hely található, ahol szintén befogadható áron megtapasztalhatjuk a kimagasló minőségű konyhaművészetet.
Egy csillagot kaptak a következő éttermek:
- Rumour, Budapest
- Salt, Budapest: Green Star (zöld csillag) minősítéssel is rendelkezik.
- Borkonyha Winekitchen, Budapest
- essência, Budapest
- Babel, Budapest
- Costes, Budapest
- Pajta, Őriszentpéter: Green Star (zöld csillag) minősítéssel is rendelkezett, idén kapta meg az egy csillagot. Nagyon figyelnek a fenntarthatóságra. Nem mindennapi, hogy egy ilyen kis településről valaki csillagot kap.
- 42, Esztergom
Köztük is két vidéki helyet találhatunk.
Green Star (Zöld csillag) minősítéssel rendelkeznek:
Ebben a kategóriában is erős a nem fővárosi mezőny.
- Onyx Mühely, Budapest
- Salt, Budapest: Egy csillaggal is rendelkezik.
- Graefl Major Kétútköz, poroszló: Saját maguk termelik az alapanyagokat, így az étlap is mindig változó, szezonális. Ezzel pedig sokkal környezetbarátabbá teszik a magas színvonalú gasztronómiát.
- Villa Kabala, Szigliget
- Natura Hill, Zebegény
Bib Gourmand jelöléssel rendelkeznek:
- N28 Wine and Kitchen, Budapest
- Goli, Budapest
- Iszkor, Mályinka
- Sparhelt, Balatonfüred
- Casa Christa, Balatonszőlős
- Macok, Eger
- Kistücsök, Balatonszemes
- Anyukám mondta, Encs
- Platán Bisztró, Tata
- Morzsa, Pécs
- Újváros Bisztró, Szarvas
Végül a Michelin által ajánlott, de minősítéssel nem rendelkező helyek:
- Costes Downtown, Budapest
- Kollázs, Budapest
- Bilanx, Budapest
- Arany Kaviár, Budapest
- St. Andrea, Budapest
- Alelí, Budapest
- Cut & Barrel, Budapest
- Mák, Budapest
- Textúra, Budapest
- White Salon, Budapest
- MoszkvaTéЯ Bisztró, Budapest
- Zazie Bisztró, Budapest
- FELIX Kitchen & Bar, Budapest
- Spago by Wolfgang Puck, Budapest
- Umo, Budapest
- Szaletly Budapest
- Tati, Budapest
- VIRTU, Budapest
- Stand25 Bisztró, Budapest
- Nobu, Budapest
- Hoppá! Bisztró, Budapest
- Fricska 2.0 Budapest
- FLAVA, Budapest
- Zincenco Kitchen, Budapest
- Botanica, Dánszentmiklós
- NOON, Balatonfüred
- Tihanyi Vinarius, Tihany
- Neked Főztem, Zánka
- Öreg Prés, Mór
- Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
- Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
- SHO TIHANY, Tihany
- LAMAREDA, Győr
- Zip’s, Miskolc
- Hosszú Tányér, Hosszúhetény
- 67 Sigma, Székesfehérvár
- Avalon, Miskolc
- IKON, Debrecen
- Piac 42, Esztergom
- Sasuka 48, Villány
- Zelna bisztró, Balatonfüred
- Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
- Csopaki Resti by Laurel, Csopak
- Natural Hill, Zebegény
- füge, Tihany
- Füge, Biatorbágy
- Víg Molnár Csárda, Csopak
- Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
- GÓRÉ, Kisharsány
- A Konyhám Stúdió 356, Fonyód
- Teyföl, Szentendre
- Kővirág, Köveskál
- Rutin, Budaörs
- Bobajka, Tarcal
Fontos, hogy vidéken is egyre több a Michelin által ajánlott vendéglátóhely, hiszen a hazánkba érkező nemzetközi turizmus jelenleg erősen Budapest orientált. A gasztroturizmus azonban napjainkra egyre nagyobb hatással van az idegenforgalomra, a Michelin ajánlás pedig a hazánkba látogató külföldieket a kisebb településkre is le tudja csábítani.
A Michelin kalauz magyarországi listája ide kattintva érhető el.