Az adatok időállapota: késletetett. | Jogi nyilatkozat

Vidéken is ehetünk jót? Létezik a megfizethető csúcsgasztronómia? Megtekinthető a 2024-es Michelin kalauz

Életmód4 órájaGerendás Lili Hanna

A 2024-es Michelin kalauz ismét számos magyar éttermet emelt ki, amelyek kiváló gasztronómiai élményeket kínálnak. Egyre több a vidéki hely, és akár 15 ezer forintért is ehetünk degusztációs menüt.

Óriási siker az idei lista

Két hely – a tatai Platán Gourmet és a budapesti Stand – elnyerte a rangos kétcsillagos minősítést, míg nyolc étterem kapott egy Michelin-csillagot, köztük vidéki különlegességek is, mint az Őriszentpéteren található Pajta. A fenntarthatóságot díjazó Green Star minősítést több étterem is elnyerte, kiemelve környezetbarát működésüket.

A Bib Gourmand kategória azokat a vendéglátóhelyeket sorolja előtérbe, amelyek megfizethető, de kimagasló minőségű ételeket kínálnak, így különösen a Balaton környéke tűnik ki gazdag választékával. Emellett a Michelin által ajánlott éttermek széles palettája – a fine dining-tól a bisztrókig – az ország gasztronómiai sokszínűségét tükrözi, egyaránt képviselve Budapestet és a vidéki régiókat. Az idei lista nemcsak a minőséget, hanem az innovációt és a fenntarthatóságot is ünnepli.

Fontos kiemelni, a Michelin ajánlás, nem feltétlenül jelenti azt, hogy az adott étterem drága lenne. A Bib Gourmand minősítés is kifejezetten azt a célt szolgálja, hogy ezt megmutassa a gasztronómia iránt érdeklődőknek. Az immár 3 egymás utáni évben Bib Gourmand minősítést kapott egri Macokban például 14 900 forintért elérhető a 4 fogásos kóstoló menü, a pécsi Morzsában az 5 fogásos kóstoló menü 19 500 forint, de a szarvasi Újváros Bisztróban is 25 000 ezer forintért bélszíntatárt, kacsamájat, garnélás raviolit, burgundi szarvasgerincet és ezerlapos krémest kapunk. Nem csak a BibGourmand kategóriában találhatunk megfizethető helyeket. Zebegényben a zöld csillagos Natura Hill-ben például 18 000 forintért megebédelhetünk, a 4+2 fogásos vacsora menüt pedig megkapjuk 25 000 forintért. Mindez csak néhány példa, de jól mutatja, hogy érdemes lehet megnézni a kalauzban szereplő helyek árlistáit azoknak is, akik érdeklődnek a csúcsgasztronómia iránt, de nem feltétlenül engedhetnek meg maguknak egy 60-70 ezer forintos degusztációs menüt, hiszen ez esetben is van miből válogatni. Az ajánlott éttermek között szintén rengeteg megfizethető hely található, ahol szintén befogadható áron megtapasztalhatjuk a kimagasló minőségű konyhaművészetet.

Egy csillagot kaptak a következő éttermek:

  • Rumour, Budapest
  • Salt, Budapest: Green Star (zöld csillag) minősítéssel is rendelkezik. 
  • Borkonyha Winekitchen, Budapest
  • essência, Budapest
  • Babel, Budapest
  • Costes, Budapest
  • Pajta, Őriszentpéter: Green Star (zöld csillag) minősítéssel is rendelkezett, idén kapta meg az egy csillagot. Nagyon figyelnek a fenntarthatóságra. Nem mindennapi, hogy egy ilyen kis településről valaki csillagot kap.
  • 42, Esztergom

Köztük is két vidéki helyet találhatunk.

Green Star (Zöld csillag) minősítéssel rendelkeznek:

Ebben a kategóriában is erős a nem fővárosi mezőny.

  • Onyx Mühely, Budapest
  • Salt, Budapest: Egy csillaggal is rendelkezik.
  • Graefl Major Kétútköz, poroszló: Saját maguk termelik az alapanyagokat, így az étlap is mindig változó, szezonális. Ezzel pedig sokkal környezetbarátabbá teszik a magas színvonalú gasztronómiát.
  • Villa Kabala, Szigliget
  • Natura Hill, Zebegény 

Bib Gourmand jelöléssel rendelkeznek:

  • N28 Wine and Kitchen, Budapest
  • Goli, Budapest
  • Iszkor, Mályinka
  • Sparhelt, Balatonfüred
  • Casa Christa, Balatonszőlős
  • Macok, Eger
  • Kistücsök, Balatonszemes
  • Anyukám mondta, Encs
  • Platán Bisztró, Tata
  • Morzsa, Pécs
  • Újváros Bisztró, Szarvas

Végül a Michelin által ajánlott, de minősítéssel nem rendelkező helyek:

  • Costes Downtown, Budapest
  • Kollázs, Budapest
  • Bilanx, Budapest
  • Arany Kaviár, Budapest
  • St. Andrea, Budapest
  • Alelí, Budapest
  • Cut & Barrel, Budapest
  • Mák, Budapest
  • Textúra, Budapest
  • White Salon, Budapest
  • MoszkvaTéЯ Bisztró, Budapest
  • Zazie Bisztró, Budapest
  • FELIX Kitchen & Bar, Budapest
  • Spago by Wolfgang Puck, Budapest
  • Umo, Budapest
  • Szaletly Budapest
  • Tati, Budapest
  • VIRTU, Budapest
  • Stand25 Bisztró, Budapest
  • Nobu, Budapest
  • Hoppá! Bisztró, Budapest
  • Fricska 2.0 Budapest
  • FLAVA, Budapest
  • Zincenco Kitchen, Budapest
  • Botanica, Dánszentmiklós
  • NOON, Balatonfüred
  • Tihanyi Vinarius, Tihany
  • Neked Főztem, Zánka
  • Öreg Prés, Mór
  • Kreinbacher Birtok, Somlóvásárhely
  • Alkimista Kulináris Műhely, Szeged
  • SHO TIHANY, Tihany
  • LAMAREDA, Győr
  • Zip’s, Miskolc
  • Hosszú Tányér, Hosszúhetény
  • 67 Sigma, Székesfehérvár
  • Avalon, Miskolc
  • IKON, Debrecen
  • Piac 42, Esztergom
  • Sasuka 48, Villány
  • Zelna bisztró, Balatonfüred
  • Végállomás Bistro&Wine, Miskolc
  • Csopaki Resti by Laurel, Csopak
  • Natural Hill, Zebegény
  • füge, Tihany
  • Füge, Biatorbágy
  • Víg Molnár Csárda, Csopak
  • Horgonyzó Kisvendéglő, Tiszalök
  • GÓRÉ, Kisharsány
  • A Konyhám Stúdió 356, Fonyód
  • Teyföl, Szentendre
  • Kővirág, Köveskál
  • Rutin, Budaörs
  • Bobajka, Tarcal

Fontos, hogy vidéken is egyre több a Michelin által ajánlott vendéglátóhely, hiszen a hazánkba érkező nemzetközi turizmus jelenleg erősen Budapest orientált. A gasztroturizmus azonban napjainkra egyre nagyobb hatással van az idegenforgalomra, a Michelin ajánlás pedig a hazánkba látogató külföldieket a kisebb településkre is le tudja csábítani.

A Michelin kalauz magyarországi listája ide kattintva érhető el.