Naplemente a Körösön: utazási ajánló Szarvasról

Utazás2021. júl. 11.Dajkó Ferenc Dániel
A rovat támogatója:

Szarvas volt a trianoni Magyarország közepe. Hajózás a Holt-Körösön, színház a vízparton, múzeum, strand, arborétum, makettpark várja az utazni vágyókat. Ellátogattunk Békés megyébe és megnéztük, mivel csábítja a nyaralókat ez az alföldi ékszerdoboz. Utazási ajánló fotógalériával.

A városba a 44-es főúton megérkezve csodás látvány fogadja a látogatót. A Holt-Körösön - Kákafoki-holtágon - átívelő hídon vezet az út a településre, melyen átkelve a tekintetünket egészen biztosan magával ragadja a folyóparti Bolza-kastély és a vízen magasodó Szent Korona Emlékmű.

SzarvasA tekintetünket egészen biztosan magával ragadja a folyóparti Bolza-kastély és a vízen magasodó Szent Korona Emlékmű

Valaha gyakorlatilag ez a kétsávos út jelentette Szarvas legfőbb kapcsolatát az ország többi részével, ám napjainkra ez teljesen megváltozott. Az M44-es gyorsforgalmi út mára bekapcsolta a települést a hazai négysávos úthálózatba, és Budapestről autózva már csak Kecskemét magasságánál kell rövid főúti szakaszon közlekedni, pár éven belül pedig a fővárostól gyakorlatilag végig Szarvasig négy sávos úton el lehet majd jutni, de már most sem jelent különösebb kihívást az utazás.

Szarvas építészeti értékei

A rövid kitérő után visszatérve a békési városba, átkelve az említett hídon, beérünk a főutcára. Innen kis túlzással bármerre fordulunk, műemlék épületek sora jön velünk szembe. A teljesség igénye nélkül, érdemes kiemelni az 1895-’96-ban épült Árpád szálló és étterem épületét, a Tessedik Sámuel építtette, 1788-as, klasszicista stílusú Ótemplomi Evangélikus Egyházközség templomát, a régi városházát, másnéven a Mittrovszky-kastélyt, vagy éppen a Lengyel-palotát.

SzarvasA Tessedik Sámuel építtette, 1788-as, klasszicista stílusú Ótemplomi Evangélikus Egyházközség temploma
SzarvasA Lengyel-palota

A településen két egyetemi képzési hely is működik, az egyik a MATE-hoz tartozik és agrártudományi oktatás zajlik benne, a másik pedig a szegedi székhelyű Gál Ferenc Egyetem fiókintézménye az Óvodapedagógus képző, mindkettő főépülete komoly építészeti értékkel bír.

A kultúrát keresők is megtalálják a számításaikat

A városban a kultúrát keresők is biztosan megtalálják a számításaikat. A Tessedik Sámuel Múzeum látványos tárlatai, a Ruzicskay György alkotóház, benne a művész különleges gyűjteményével, a Szlovák tájház, a Bolza-mauzóleum, Bajcsy-Zsilinszky Endre szülőháza vagy éppen a Szárazmalom mind-mind izgalmas programlehetőségeket kínálnak.

SzarvasA Tessedik Sámuel Múzeum

A Vízi Színház rendkívül népszerű

A legnagyobb attrakciót azonban kétségkívül a 2011-ben, a Holt-Körös partján épült, stilizált várkastélyt formázó, 1100 férőhelyes Szarvasi Vízi Színház jelenti, amely az egész régió leghosszabban nyitva tartó szabadtéri színpada, és az ország számos pontjáról érkeznek neves előadók, hogy a vízparton festői környezetben szórakoztassák a nagyérdeműt. A Vízi Színház rendkívül népszerű, aki szeretne részese lenni a vízparti színházi élménynek, annak érdemes jóval az utazása előtt lefoglalni a jegyet, mert hamar elfogynak az üres helyek a nézőtéren.

SzarvasA legnagyobb attrakciót azonban kétségkívül a 2011-ben, a Holt-Körös partján épült, stilizált várkastélyt formázó, 1100 férőhelyes Szarvasi Vízi Színház jelenti

A Körösvölgyi Állatpark

Azonban nem korlátozódnak a látnivalók a belvárosra. Ha visszafordulunk és a 44-es főúton újra átkelünk a Holt-Körösön, a város szélén az út mindkét oldalán egész napos programot nyújtó turisztikai attrakciók fogadnak minket. Az egyik a Körösvölgyi Állatpark, ami a Körös-Maros Nemzeti Park legjelentősebb bemutatóhelye. Itt található a Csáky-kastély, illetve annak évszázados fákkal teli kertje az Anna-liget is. Ebben a historikus környezetben egy 7000 literes akvárium, egy látogatóközpont és több mint 50 faj több száz egyedének kifutója várja a látogatókat.

A Szarvasi Arborétum és a MiniMagyarország

Ha viszont a 44-esről a Hármas Körösön közlekedő komphoz vezető útra kanyarodunk, akkor a Szarvasi Arborétumhoz és a MiniMagyarország makettparkhoz juthatunk. Ide kombinált belépővel is bemehetünk, tehát akár mindkettőt bejárhatjuk egy belépőjeggyel.

A MiniMagyarország parkban a régi Magyar Királyság területéről a határon innen és túlról egyaránt mutatnak be ikonikus épületeket részletgazdag maketteken keresztül. Nyugodtan mondhatjuk, hogy a makettpark minden korosztály számára érdekes, a gyerekeket éppúgy leköti akár több óra hosszára is, mint a felnőtteket.

SzarvasA MiniMagyarország parkban a régi Magyar Királyság területéről a határon innen és túlról egyaránt mutatnak be ikonikus épületeket részletgazdag maketteken keresztül

A kivitelezés minden részletében rendkívül igényes, ráadásul az épületek történetét is megismerhetjük a kihelyezett táblácskákból. Külön izgalmas, hogy mintha csak egy gigantikus makettasztal volna, vasúti sínek szelik át keresztül kasul a parkot és a táblákon elhelyezett gombokat megnyomva mi magunk indíthatjuk el rajta a szerelvényeket. Ezen kívül lehetőségünk van még számtalan apró interaktív elemet működtetni a maketteken, például a budapesti Széchenyi Gyógyfürdő medencéiben is beindíthatjuk a vízsugarakat.

Óriási pozitívumként fontosnak tartom kiemelni, hogy ezek az interaktív elemek egytől egyig működtek, – sajnos sok hasonló látványosság gyengéje, hogy az amúgy ötletes funkciók nem használhatóak, mert tönkre mentek, itt ez nem így volt szerencsére - tehát egyértelműen karban vannak tartva. Az ápoltság, rendezettség egyébként az egész makettparkra és az arborétumra is jellemző. A mosdók tiszták, a csapoknál van szappan, az ivókutakból valóban tiszta víz folyik, a szemetesek mind ürítve vannak, minden láthatóan gondozva van. Érdemes kiemelni, hogy bár a makettek közt vezető ösvény a napon vezet, de gondoskodtak rengeteg árnyékos padról a pihenni vágyók számára.

Ha bejártuk mérföldes csizmánkkal Magyarországot, érdemes az 1890-es évek óta létező arborétumra is rászánni az időnket. Az óriási kertben hatalmas fák hűs árnyékában sétálva teljesen elfelejtjük, hogy a különlegesebbnél különlegesebb növényfajokból álló zöld édenen túl továbbra is ott van a kinti világ. A mamutfenyők, páfrányfenyők, fehér tölgyek és galagonyabokrok közt a természetet szeretőket biztosan magával ragadja a hely varázsa.

SzarvasAz 1890-es évek óta létező arborétum

Az arborétumban egyébként gyönyörű páváskert, különleges kövekből álló szabadtéri tárlat és üvegházak is találhatóak, illetve egy saját kikötője is van a parknak, ugyanis a kert a Holt-Körös partján fekszik.

SzarvasÜvegházak az arborétumban

Ez utóbbi, azaz a kikötő egyébként különösen fontos, ugyanis innen is útra kelhetünk, hogy hajóval járjuk be a holtágat. A hajómegálló épülete is nagyon különleges, ugyanis az arborétum korai éveiből származó, nemrég teljes körűen felújított kikötő egyszerre egy kilátó és egy víztorony is, ami a kert öntözését segíti.

SzarvasAz arborétum korai éveiből származó, nemrég teljes körűen felújított kikötő egyszerre egy kilátó és egy víztorony is, ami a kert öntözését segíti

Érdemes hajótúrára is befizetni

Ha már kikötő, fontos kiemelni, hogy kihagyhatatlan a körösi hajótúra, amire több helyszínen, többféle hajóval is van lehetőségünk, így a vízről is megcsodálhatjuk a különféle szépségeket, többek közt a Körösön növő hatalmas mocsári ciprus ligetet, valamint egy szélmalmot, ami a régi Magyar Királyságnak állít emléket. A városban egyébként több ilyen emlékmű is van, ennek az oka az, hogy a trianoni diktátum előtti Magyarország közepe épp Szarvasra esett.

SzarvasKihagyhatatlan a körösi hajótúra, amire több helyszínen, többféle hajóval is van lehetőségünk
SzarvasA régi Magyar Királyságnak emléket állító szélmalom

Kötelező a fürdés

A hajózás mellett a másik kötelező program a fürdés, és minden olyan sporttevékenység, ami a vízhez kapcsolódik. A Holt-Körös ugyanis hatalmas állóvíz, amin nincsenek áramlatok, örvények, tehát nagyon biztonságos, viszont egy csatornán keresztül folyamatos friss víz utánpótlása van a Hármas-Körösről, ami miatt rendkívül tiszta a vize.

SzarvasKötelező program a fürdés, és minden olyan sporttevékenység, ami a vízhez kapcsolódik

A városnak saját szabadstrandja van, de számos szálláshely rendelkezik privát partszakasszal, ahol fürdőhelyet alakítottak ki. A parton egyébként jó pár privát nyaraló sorakozik melyek egy része kiadó turistáknak is.

SzarvasA parton számtalan privát nyaraló sorakozik melyek egy része kiadó turistáknak is

A holtágon a vízibiciklizés, csónakázás, sup-ozás, kajakozás, kenuzás szintén óriási élmény. Visszaadhatatlan, amikor a lemenő nappal a háttérben, a félhomályban a víz közepén csobbanhatunk egy vízibicikli tatjáról a Körösben.

SzarvasSzarvasi panoráma

Gasztronómia

A városban a gasztronómia is erős, százéves halászcsárda, modern street food étterem, kézműves fagylaltot kínáló cukrászda, helyi sörfőzde, sajtbár egyaránt megtalálható a kínálatban.

Békésszentandrási Duzzasztó

Ha pedig valakit érdekelnek az ipari műemlékek, érdemes felkeresni a szomszédos település mellett, a Hármas-Körösön fekvő, 1942-ben épült, Artdeco elemeket viselő Békésszentandrási Duzzasztót és Hajózsilipet, ami nemrég vízerőművel és modern hallépcsővel lett kiegészítve.

Békésszentandrási DuzzasztóA Békésszentandrási Duzzasztó és Hajózsilip, ami nemrég vízerőművel és modern hallépcsővel lett kiegészítve

Egy szó mint száz, különleges hely Szarvas, számtalan látnivalóval. Valójában oldalakat lehetne még a városról írni, de az igazság az, hogy nincs annyi betű, ami visszaadja a település atmoszféráját. Érdemes tehát elmenni és megnézni ezt az alföldi oázist. Szarvas kiváló úti cél családosok számára éppúgy, mint fiatal pároknak, vagy akár strandolni- szórakozni vágyó egyetemistáknak. Nemcsak néhány napos kirándulásra, hanem akár hosszabb nyaralásra is tökéletesen alkalmas Szarvas, valószínűleg senki számára nem okoz csalódást, aki oda látogat.