Zöldségek és gyümölcsök, amelyek meghosszabbítják az életünk

Életmód2021. márc. 21.B.F.

Egy új tanulmány szerint a megfelelő gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztása elősegítheti a hosszabb életet. A kutatók szerint napi két gyümölcs- és három zöldség fogyasztása már képes növelni a várható élettartamot.

Napi két adag gyümölcs és három adag zöldség elfogyasztása növelheti a várható élettartamot – derül ki a American Health Association által nemrégiben kiadott és a Harvard T. H. Chan Közegészségügyi Iskola kutatói által készített friss tanulmányból.

Érdekesség, hogy a kutatás szerint ennél több zöldség és gyümölcs fogyasztása már nem jár további előnyökkel.

Ez az a mennyiség, amely valószínűleg a legnagyobb előnyt jelenti a súlyos krónikus betegségek megelőzése szempontjából, és viszonylag elérhető mennyiség a nagyközönség számára is

– mondta Dong D. Wang, a tanulmány vezető szerzője, epidemiológus, táplálkozási szakértő a Harvard Medical School és a bostoni Brigham and Women's Hospital orvosi karának tagja.

De nem minden gyümölcs és zöldség azonosan egészséges.

A leveles zöldségek, köztük a spenót, a kelkáposzta és a saláta, valamint a béta-karotinban gazdag zöldségek és gyümölcsök, például a citrusfélék, a bogyós gyümölcsök és a répa fogyasztása egészségügyi szempontból előnyökkel járhat.

Ugyanakkor a keményítőtartalmú zöldségek, például a borsó, a kukorica és a burgonya, valamint a gyümölcslevek nem növelik az élettartalmot, nem csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A vizsgálat elvégzéséhez Wang és munkatársai több mint 100 ezer felnőtt nő és férfi alanyt vizsgált 1984 és 2014 között. Kérdőívek segítségével, 2-4 évente követték nyomon az étkezési szokásaikat. A kutatók emellett világszerte közel 2 millió felnőtt gyümölcs- és zöldségfogyasztásának adatait gyűjtötték össze.

Az American Heart Association egyébként jelenleg napi négy adag gyümölcsöt és napi öt adag zöldséget, míg az USDA Food Guide Pyramid napi két-négy adag gyümölcsöt és három-öt zöldségféle fogyasztását ajánlja.