224 ezer embert érintene, ha 200 ezer forintra emelkedne a minimálbér

Elemzések2021. jún. 10.Harsányi Péter

Ha megvalósul Orbán Viktor minimálbér-emelési terve, azzal közel háromszorosára nőnének a legkisebb bérek az egy évtizeddel ezelőtti szintjükhöz képest. A minimálbér jelenlegi szintje 167.400 forint hazánkban.

Orbán Viktor bejelentése alapján a 200 ezer forintos minimálbér elérése a cél. A miniszterelnök szerint azonban, ha ezt rázúdítják a kkv szektorra, akkor megnő a munkanélküliség. Hozzátette, a magasabb minimálbér kifizetéséhez forrásokat kell nyújtani, vagy csökkenteni kell az adókat.

Mennyi embert érintene a 200 ezer forintos minimálbér?

A Központi Statisztikai Hivatal visszajelzése alapján az idei első negyedévben 224 ezren rendelkeztek legfeljebb a minimálbérnek megfelelő keresettel.

A háttérben kedvező tendenciák húzódnak meg, egyre többen keresnek a minimálbérnél magasabb összegeket. Erre hívta fel korábban Bodó Sándor is a figyelmet.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára rávilágított, 2017-ről 2020-ra 35 százalékkal, 250 ezer fő alá csökkent a minimálbéren foglalkoztatottak létszáma.

Minimálbér változása

2010-ben még alig több mint 70 ezer forint volt a minimálbér összege. Ez a szám 2021 február elejére 167.400 forintra emelkedett. A minimálbér – és a teljesség kedvéért a garantált bérminimum – alakulását az alábbi grafikonon ábrázoltuk.

Minimálbér és garantált bérminimum változása hazánkban

Minimálbér és garantált bérminimum változása hazánkban

Forrás: KSH, növekedés.hu

Életszínvonal javulása

A minimálbért keresők felzárkózása kedvezően halad. A minimálbérek a bruttó átlagkeresetek kevesebb, mint 35 százalékát tették ki 2008 tájékán. Ez az arány 2020 januárjában már 40 százalékon állt.

Szegénység és társadalmi kirekesztődés

Többek között az emelkedő bérek hatására 2010 és 2019 között lényegében lefeleződött a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitett lakosok száma a KSH adatai alapján.

2019-ben 1 millió 695 ezer főt érintett a szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázata, avagy a teljes népesség 17,7 százalékát. 2010-ben ez az arány még 31,5 százalékon állt.

Szegénység vagy társadalmi kirekesztődés kockázatának kitettnek azokat tekintjük, akik olyan háztartásban élnek, ahol a nettó jövedelem nem éri el a medián jövedelem 60 százalékát, alapvető fogyasztási cikkeket nem tudnak megvásárolni, avagy munkaidejüknek kevesebb, mint ötödét töltik munkavégzéssel.

Régiós kitekintő

Ugyan a minimálbér 2010 és 2021 között több mint duplájára nőtt, uniós szinten az euróban kifejezett hazai minimálbér meglehetősen alacsonynak számít. A rangsorban egyedül Bulgáriát tudjuk megelőzni e téren.

Az euróban kifejezett havi minimálbérek alakulása az uniós országokban, 2021 január

Az euróban kifejezett havi minimálbérek alakulása az uniós országokban, 2021 január

Forrás: Eurostat

A bérek gyorsabb felzárkózásához többek között a képzettség javítására és a termelékenység fokozására lenne szükség.

Infláció

A tervek jó időben körvonalazódnak, hiszen az elmúlt negyedévekben az egész közép-kelet-európai régióban jelentős élelmiszerinfláció bontakozott ki, de az üzemanyagok és számos fogyasztási cikk ára is jelentősen megemelkedett. Ez leginkább a szegényebb réteget sújtja, akik számára komoly segítség lenne a minimálbér néhány tízezer forinttal történő megemelése.