4,6 százalékra emelte az irányadó rátát az MNB!

Elemzések2022. feb. 24.Harsányi Péter

Az erőteljes inflációs nyomás következtében az irányadó kamatlábat 0,3 százalékponttal 4,6 százalékra emelte a Magyar Nemzeti Bank. A lépéssel újra hazánkban a legmagasabb az irányadó kamatszint a régiós országok közül.

Az előzetes jelzéseivel összhangban 0,3 százalékponttal 4,6 százalékra emelte az MNB az egyhetes betéti kamatlábat, mely az irányadó kamat szerepét tölti be Magyarországon. A döntés megfelel a piaci konszenzusnak.

A cseh központi bank február 3-án 0,75 százalékponttal 4,5 százalékra emelte az irányadó rátát, így néhány hétig Csehországban volt a legmagasabb az irányadó kamatláb a régiós országok közül. A Magyar Nemzeti Bank mai kamatemelésével azonban újra átvettük az első helyet.

Ezzel az elérhető reálkamatszint tovább emelkedik, ami forinterősítő hatású.

Egyhetes jegybanki betéti kamatláb alakulása

Forrás: MNB

Kilátások

Az MNB a keddi kamatdöntő ülésén 0,5 százalékponttal 3,4 százalékra emelte az alapkamatot.

Várhatóan a nyár közepe felé zárkózhat fel az alapkamat az egyhetes betéti kamathoz.

A magasabb inflációs kockázatok miatt a kereskedelmi bankok kismértékben felfelé módosították a kamatpályára vonatkozó előrejelzéseiket.

A bankok szerint 5,5 százalék körül tetőzhet az egyhetes betéti kamatláb, avagy az irányadó ráta az év közepe magasságában.

Ennél nagyobb kamatemelésnek korlátozott lenne a hatása, hiszen a hazai infláció háromnegyed részben olyan külső inflációs sokkokra vezethető vissza, amire a monetáris politikának érdemi nincs hatása.

Geopolitikai kockázatok

Az orosz-ukrán katonai konfliktus hatására gyengülnek a régiós devizák, úgymint a lengyel zloty, a cseh korona és a forint.

Amennyiben széleskörű, nyílt háború alakulna ki Oroszország és Ukrajna között, az általános eladói hullámot válthatna ki az európai tőzsdéken, ami a régiós devizák további gyengülését okozná.

Ilyen esetben a forint megvédése érdekében az MNB még lendületesebb kamatemelési ciklusba kezdhetne.