5 milliárdos, aki a legtöbb pénzt veszítette idén

Elemzések2022. nov. 27.Növekedés.hu

1,4 billió dollár: nagyjából ennyit veszített a világ 500 leggazdagabb embere eddig együttesen 2022-ben. Kik azok a milliárdosok, akiknek a vagyona a legnagyobb mértékben csökkent – és miért?

Larry Page (Google): 39,2 milliárd dollár

A Google társalapítója, Larry Page nettó vagyona idén nagyot csökkent. Vesztesége 39,2 milliárd dollárt tett ki, ami többek között az Alphabet „elhibázott céljai” és a YouTube hirdetési bevételeinek csökkenése miatt következhetett be – írja a Luxury Launches.

Jeff Bezos (Amazon): 65,7 milliárd dollár

Az Amazon alapítója, Jeff Bezos nettó vagyona egyre csak csökken: 2021 júliusa óta több mint 90 milliárd dollárt vesztett. Idén 65,7 milliárd dollárral csökkent a vagyona.

Októberben például úgy tűnt, hogy egyik napról a másikra 23 milliárd dollárral lett szegényebb, miután az Amazon gyorsjelentéséből kiderült, hogy az ünnepi időszakra csökkenő kereslettel számolnak.

Végül „csak” 7,5 milliárd dollárt vesztett.

Changpeng Zhao (Binance): 72,6 milliárd dollár

A Binance alapítója és vezérigazgatója, Zhao, aki egy időben 96 milliárd dolláros vagyonnal rendelkezett, 72,6 milliárd dolláros veszteséget halmozott fel a kriptopénzek összeomlása miatt.

Mark Zuckerberg: 87,3 milliárd dollár

Ahogy arról korábban mi is beszámoltunk, az év egyik legnagyobb nettó vesztesége a Facebook alapítójának és Meta vezérigazgatójának, Zuckerbergnek tulajdonítható.

A 38 éves Zuckerberg 2021 szeptembere óta vagyonának több mint felét elvesztette, aminek következtében lekerült az Egyesült Államok 10 leggazdagabb emberének listájáról, amelyen 2015 óta szerepel.

Többek között problémát jelent, hogy csökkentek a reklámbevételek az Apple adatvédelmi irányelvek változása miatt, valamint a TikTok nevű közösségimédia-alkalmazás is nagy konkurencia, ezenkívül rengeteg pénzt elvisz az is, hogy a vállalat nagy összegeket áldoz a metaverzum fejlesztésére.

Elon Musk: 100 milliárd dollár

A Tesla vezérigazgatója a közelmúltban a viharos Twitter-felvásárlása miatt került főként a címlapokra. Többször is meggondolta magát az üzlet nyélbeütésével kapcsolatban, majd végül 44 milliárd dollárért megvásárolta a közösségimédia-platformot. A felvásárlás miatt Musk nettó vagyona 9 milliárd dollárral csökkent.

Most több pénzügyi kihívással is szembe kell néznie, mivel a Twitter az elmúlt öt évből háromban nem tudott éves nyereséget termelni.

Elon Musk több mint 100 milliárd dollárral lett szegényebb az idén, nettó vagyona összességében 100,5 milliárd dollárral csökkent. A veszteségek ellenére ugyanakkor még mindig ő a leggazdagabb ember, 169,8 milliárd dollár vagyonnal.