Irgalmatlan veszteségeket szenved el a Facebook alapító, de nem zavarja

Elemzések2022. nov. 6.Sz.A.

A kedvezőtlen harmadik negyedéves adatok miatt szabadesésbe váltottak a Facebook anyavállalatának részvényei, ez azonban nem tántorította el az alapító Mark Zuckerberget az eddigi irányvonal továbbvitelétől. Pedig nagy a baj, a vállalat részvényei több mint 70 százalékot vesztettek értékükből idén, és a 2015-ös szintre csökkentek.

A Meta – október utolsó hetében nyilvánosságra hozott – július-szeptemberi bevételi adatai (27,7 milliárd dollár) ugyan jobbra sikerültek a várakozásoknál (27,4 milliárd dollár), de négy százalékkal elmaradtak a tavalyi bevételtől, illetve voltak olyan tevékenységek, amelyek masszívan veszteségesek voltak.

Az egy részvényre jutó nyereség a várt 1,89 dollárral szemben csak 1,64 dollár volt, az egy hirdetőre jutó átlagbevétel pedig 18 százalékkal csökkent egy év alatt.

A Meta költségei összességébeni 19 százalékkal emelkedtek a harmadik negyedévben az egy évvel korábbihoz képest. Ennek döntő részét a metaverzum fejlesztésekre fordított összeg adta, illetve a Reels nevű rövid formátumú videótartalom fordított kiadásoknak volt köszönhető.

Ami nagyobb probléma, hogy a Reality Labs üzletág, amely az olyan virtuális valóság fejlesztésekért felelős, mint például a virtuális valóság szemüveg, harmadával nagyobb, összesen 3,67 milliárd dolláros veszteséget termelt, mint a megelőző évben. A Meta Platforms bevétele pedig 46 százalékkal esett vissza, és alig érte el az 5,7 milliárd dollárt. A Facebook anyavállalatának részvényei idén november 1-ig 72 százakékkal süllyedtek, és a befektetők szemében egyre inkább Mark Zuckerberg, és az általa megálmodott metaverzum jelenti a problémát - hívja fel a figyelmet a Bloomberg. Zuckerberg az elmúlt 13 hónapban több mint 100 milliárd dollárt vesztett vagyonából, ez azonban nem készteti arra, hogy irányt váltson. Saját elképzeléseit szeretné minden áron megvalósítani, és nem hallgat a Meta többi tulajdonosának figyelmeztetéseire.

A Meta Platform részvényeinek árfolyama (USD)

A Meta Platform részvényeinek árfolyama (USD)

Már a fenti adatok is riadalmat keltettek a befektetők körében, azonban Zuckerberg azon bejelentése, hogy a jövő évben Reality Labs veszteségei tovább fognak növekedni, még nagyobb elégedetlenséget váltott ki. Jól mutatja a probléma nagyságát, hogy a Meta részvényei a bejelentést követő két napon értéküknek több mint negyedét veszítették el. 

Az alapítót azonban nem tántorították el terveitől sem a kedvezőtlen adatok, sem pedig a részvénytulajdonosok elégedetlensége. Az ügyben kiadott közlemény szerint a Reality Labs jövő évi beruházásait úgy ütemezik, hogy képesek legyenek elérni hosszú távú céljaikat, azaz nyereség termelését, majd annak folyamatos emelését.

Az eredmény növelése érdekében arra is készülnek, hogy a Meta egészét tekintve létszámstopot rendelnek el, ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy lesz, ahol csökken majd a létszám, számuk másutt változatlan marad, az alkalmazottak létszámának emelkedése pedig csak a legfontosabb projektek esetében képzelhető el. 

Zuckerberg egyébként saját vagyonából is jelentős összeget fektetett a Metába. 13 százalékos Meta-részesedésének értéke idén eddig közel 90 milliárd dollárral zuhant. A Bloomberg adatai szerint 2022 elején valamivel több mint 125 milliárd dollár volt a részesedése, aminek értéke mostanra 35 milliárd dollárra csökkent.Sir Martin Sorrell, az S4 Capital digitális reklámcég alapítója a megoldást a vállalatcsoport szerkezetének átalakításában látná.

Eszerint a metaverzum fejlesztésekért felelős, és hatalmas veszteséget termelő Reality Labs leányvállalatot le kellene választani a Facebook és Instagram platformokról, hiszen „akkor egészen más piaci eredményt kaphatnánk, és valószínűleg a Facebook platformok értékének növekedését látnánk” – mondta a BBC Radio 4 Today című műsorában.

Zuckerberg egyébként 26 éves korában írta alá más szupergazdaggal együtt azt a felajánlást, hogy életében vagy végakaratában gondoskodik arról, hogy vagyonának legkevesebb felét jótékonyságra használják fel. Lánya 2015 decemberi születését követően pedig feleségével, Priscilla Channal arról nyilatkoztak, hogy Facebook-részvényeiknek 99 százalékát jótékony célra adományozzák.

A Facebook-alapító már korábban is elindított egy, a „zöld energia” fejlesztésére irányuló alapítványt, a Breakthrough Energy Coalitiont, amelyben többek között Bill Gates is partnere lett.

Zuckerberg tántoríthatatlanul hisz a metaverzum térhódításában, amiről - mint arról korábban írtunk -, eredetileg úgy becsülték, hogy 15 évbe telhet, míg a metaverzumról alkotott elképzeléseiket teljesen megvalósítják, de a videójátékok, a közösségi média és a fitnesz alkalmazások már elkezdték aktívan bevonni a felhasználókat a virtuális világba, így Mark Zuckerberg szerint a metaverzum is hamarabb itt lehet, mint gondolnánk.