6 meglepő dolog, amiket nem lehet újrahasznosítani

Elemzések2019. aug. 21.Növekedés.hu

A szelektív hulladékgyűjtés már itthon is egyre népszerűbb, de sajnos vannak olyan termékek, amelyeket bár a legtöbben szelektíven gyűjtünk, teljesen felesleges.

A BBC összeszedett hat olyan termékkategóriát, amelyeket egyelőre nem lehet újrahasznosítani.

1. Ragadós cetlik

Rengeteg ember használja nap mint nap, hogy emlékeztessen a napi teendőkre, és ebből a szempontból elég hasznosak is. De sajnos nem lehet őket újrahasznosítani, hiszen több kárt okoznak mint jót, ha bekerülnek az újrahasznosítás folyamatába. A cetlik ragadós vége összeragasztja a többi papírt is, és az újrahasznosított papír is ragadós lesz, állítja Chris Mills egy újrahasznosító szakértő.

2. Fogkrémes tubus és más tubusok

A fogkrémes vagy éppen naptejes tubusokat nehéz újrahasznosítani, mert több anyagból készülnek. Például egy általános fogrémes tubust gyakran egy nagyon vékony rétegű alumínium fedi be és az allatta lévő tubus több műanyagnak a keveréke, amit nem tudnak szétválasztani az újrahasznosító gépek. Ha egy tubus több műanyagból készül, a gépeknek nincs kapacitásuk arra, hogy szétválasszák őket - mondja Mills.

3. Papír blokkok

Azok a blokkok, amik kissé csillogós lapra lettnek nyomtatva, nem újrahasznosíthatók. Egyedül az Egyesült Királyságban 11,2 milliárd papírtömböt termelnek, amik közül a nagyrésze nem újrahasznosítható. A csillogást okozó kémiai anyagok mérgezőek, főleg ha nagyszámban vannak jelen a környezetünkben. 

4. Chipses zacskók

A chipses zacskók és más fémes műanyaggal csomagolt termékek nem újrahasznosíthatók a chips olajosságának tapadása miatt. De van egy teszt, ami segít eldönteni, hogy valóban újrahasznosíthatóak-e. Például, ha összegyűrjük a zacskót és visszaugrik eredeti formájába, akkor ne hasznosítsuk újra.

5. Saláta csomagolás

A saláta csomagolása szintén azért nem újrahasznosítható, mert különböző tipusú műanyagokat tartalmaz, amiket nem tudnak az újrahasznosítógépek feldolgozni.

6. Sminklemosó vatták

Sminklemosó vattát nem lehet újrahasznosítani, de némely esetben a komposztálóba lehet rakni. Az ami 100 százalékosan pamut, és nem arra volt használva, hogy sminket távolítsunk el vele, akkor mehet a komposztba, de ez ritka eset.