A cukormentes kóla komoly bajokat okozhat – ne így akarjunk diétázni

Elemzések2024. máj. 25.D.J.

Volt olyan kutatás, amely kapcsolatot talált a mesterségesen édesített italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között.

Akár csak a mesebeli kisgömböc a magyarok hasa is egyre nagyobbra kerekedik. Mostmár a lakosság közel 70 százaléka számít túlsúlyosnak vagy elhízottnak.

A zsíros fogásokról vagy az édességekről nehezen mondunk le, viszont ha vigyázni akarunk a vonalainkra van valami, ami látszólag megkönnyíti a fogyást. Elvégre számos üdítőnek ma már cukormentes változata is van, amely mesterségesen van ízesítve.

A diétás üdítők a hagyományos társaikkal ellentétben nem emelik meg hirtelen a vércukorszintünket. Ez pedig valóban jó hír és kétségtelen érv a fogyasztásuk mellett.

Az Amerikai Diabétesz Szövetség (ADA) is biztonságos alternatívaként hivatkozik rájuk.

Csakhogy ez koránt sem jelenti, hogy a cukormentes üdítőkre ráüthetjük az „egészséges” jelzőt.

A tudományos életben még nem alakult ki konszenzus a kérdésben, de több riasztó eredmény is napvilágot látott.

Még korábban készült egy tanulmány, amely szerint azoknál az embereknél, akik hetente rendszeresen isznak mesterségesen édesített italokat, majdnem megduplázódott a túlsúly és az elhízás kockázata azokhoz képest, akik az ilyen nedűket kerülték.

Avinash Hari Narayanan, a London Medical Laboratory klinikai vezetője szerint: "Rossz hír, hogy sok úgynevezett "diétás" ital súlyosbíthatja az ismert cukorbetegek tüneteit, és súlyosan érintheti azokat is, akiket [ezzel a betegséggel] nem diagnosztizáltak."

Egyes kutatásokból kiderült, hogy az olyan mesterséges édesítőszerek, mint a szacharin és a szukralóz valószínűleg növelik a vércukor- illetve a glükózszintet, és károsan befolyásolják a bélflórát.

A John Hopkins Egyetem kutatói egészséges, nem cukorbeteg emberek véletlenszerűen kiválasztott csoportjait vizsgálták, és azt találták, hogy a szacharint és szukralózt szedő résztvevők vércukorszintje észrevehetően megugrott.

Az üdítők magas foszfortartalma ráadásul vesekárosodást okozhat. Egy tanulmány szerint azoknál, akik hetente több mint 7 pohár diétás üdítőt isznak, megduplázódik a vesebetegség kockázata.Mindezeken felül a napi kólafogyasztás hosszútávon alacsonyabb csontsűrűséggel jár. Hasonló eredményeket találtak azoknál is, akik diétás kólaitalokat fogyasztottak.

Van egy régebbi 66 ezer nő bevonásával végzett vizsgálat is, amely összefüggést figyelt meg a mesterségesen édesített italok fogyasztása és a 2-es típusú cukorbetegség fokozott kockázata között.

Viszont a konklúzió nem egyértelmű: ugyanis olyan kutatások is készültek, amelyek pedig épp, hogy azt támasztották alá, hogy a cukormentes üdítők segíthetnek a diétában.

Az viszont nyilvánvaló, hogyha biztosra akarunk menni akkor sokkal jobban járunk, ha cukormentes üdítők helyett mondjuk sima vizet iszunk, amely nincs ízesítve.Az se mindegy egyébként, hogy a gyártó pontosan milyen anyagot használ mesterséges édesítőként az italaiban.

Az Egészségügyi Világszervezet még tavaly kijelentette, hogy az aszpartám "valószínűleg rákkeltő az emberre nézve". Ugyanabba a kockázati kategóriába sorolták, mint a motorok kipufogógázainak belélegzését vagy a vegytisztítóban végzett munkát.

Bár ahhoz, hogy veszélyessé váljon elég sokat kell belőle fogyasztani. A kockázat akkor kezd nőni, amikor mondjuk egy 60 kilós ember naponta több mint egy tucat dobozos aszpartámmal édesített diétás kólát iszik meg. Ez azért nem túl gyakori jelenség.