A Fehér Ház is tét a NATO csúcson: Biden egyetlen hibát sem véthet

Elemzések2024. júl. 10.Sz.A./H.L.

A NATO megalapításának 75. fordulójára összehívott csúcstalálkozóján minden szem Joe Biden amerikai elnökre szegeződik. Mindössze 4 hónappal az elnökválasztás előtt hatalmas a nyomás az elnökön, hogy visszalépjen, BIden viszont szeretné megmutatni, hogy szellemileg és fizikailag is bírja a teendőket.

Joe Biden a háromnapos NATO  csúcstalálkó házigazdája, minden médiafigyelem rá szegeződik, és ezzel az elnök is tisztában van. Szeretné megmutatni a csúcstalálkozón, hogy alkalmas még egy elnöki ciklus kitöltésére. Eközben teljes a bizonytalanság a párton belül: több vezető demokrata továbbra is kiáll Biden mellett, ugyanakkor egyre többen Kamala Harris alelnök vagy más jelöltek mellett teszik le a voksukat, a döntésre valószínűleg a Demokrata Párt konvencióján, augusztus közepén kerül sor.

A demokraták még nem döntöttek Joe Biden sorsáról, mert az elnök kiszorítása a politikai magas kockázatokkal járna - írja Ian Bremmer, az Eurázsia Központ vezetője a Project Syndicate-en megjelent véleménycikkében.

Az Egyesült Államok törvényei szerint ugyanaz a személy maximum két négyéves periódusig töltheti be az elnöki pozíciót, és gyakori tendencia, hogy a már megválasztott elnököket a szavazók gyakran újraválasztják, ezért Trump korábbi győzelméből kifolyólag komoly veszélyt jelenthet a Demokrata Párt esetleges első-alkalmas elnökjelöltjei számára.

A lakosság hajlamosabb arra szavazni, akit már egyszer megválasztottak, így a legbiztosabb döntés Biden volt, aki már egyszer legyőzte Trumpot.

Továbbá, amikor a múltban Harry Truman és Lyndon B. Johnson nem jelentkezett újra az elnöki pozícióra 1952-ben és 1968-ban, mindkét alkalommal a republikánus jelölt nyerte meg a választást.

Ebből okulva a párt tagjai elkötelezték magukat Biden mellett, azonban az elnök egészségügyi és mentális állapota sok szavazóban kétségeket ébresztett. A már 81. életévét betöltött elnök megválasztása esetén 86 éves koráig maradna hivatalban.

Mint írja, ugyanúgy magas kockázatokat hordoz magában Biden megválasztása, mint egy új jelölt keresése.Közel 4 hónappal a választások előtt vagyunk, és még az sem egyértelmű, ki lépne Biden helyébe. Kamala Harris elnökhelyettes megközelítőleg hasonló népszerűséggel rendelkezik, mint maga Biden.

Ami az alternatívákat illeti, Kalifornia kormányzója, Gavin Newsom, Michigan kormányzója, Gretchen Whitmer és Pete Buttigieg közlekedési miniszter is esélyes.

Fő gyengeségük viszont, hogy nem láthattuk még őket nemzetközi színtéren szerepelni, ami kifejezetten fontos a külpolitika kontextusában. Végül Biden dönti majd el, hogy ki fog indulni a 2024-es amerikai elnöki választások demokrata oldalán. Hacsak úgy nem dönt, hogy elhagyja a versenyt, leváltásának esélye „gyakorlatilag nulla” - írja a ProjectSnydicate.

Bident azért lenne nagyon nehéz leváltani, mert minden önálló állam megtartotta már az elnökválasztási előválasztást. A szabályok értelmében a küldöttek, akik megválasztották Bident hűséggel tartoznak neki, ameddig ő le nem mond.

A Demokrata Párt bejelentette azonban, hogy az augusztus 19-22-ig Chigagóban zajló Demokrata Nemzeti Kongresszus előtt egyeztetik a párt napirendi pontjait- írta az AbcNews.

Egyelőre azonban úgy tűnik Biden nem készül elhagyni pozícióját, kampányát látszólag zavartalanul folytatja. Mindennek ellenére, ahogy telik az idő növekedik a névtelenül felszólaló demokraták száma, akik szerint mennie kell.

A krízist csak súlyosbítja, hogy a Biden kampány egyik fontos eleme az lett volna, hogy felhívják a figyelmet Trump jogsértéseire, így az elnökre irányuló reflektorfény növelheti Trump esélyeit.

A Demokrata Pártnak lényegében két kockázatos választása van: a már megszavazott elnökjelölt menesztése, vagy megválasztása idős kora és lehetséges egészségügyi problémái ellenére.