A gluténmentes ételek milliárdokat hoznak a konyhára
ElemzésekAz évtized végére meg is duplázódhat a gluténmentes élelmiszerek piaca. Pedig a lisztérzékenyeknek felírt diéta nem is feltétlenül tesz jót a szervezetnek.
Az egyik jó hírű pesti étteremben történt, hogy a vendég hiába jelezte már a foglalásnál is, hogy gluténérzékeny, a feltálalt étel mégse volt mentes. „Mintha azt hitték volna, hogy csak viccelünk vagy divatból nem akarunk glutént fogyasztani. Amikor kiderült, hogy van liszt a kihozott fogásban elkezdtek győzködni, hogy nincs is benne olyan sok. Nem értették, hogy ha megesszük akkor rosszul leszünk” – mondta el lapunknak a negyvenes éveiben járó Attila.
Tény és való: aki valóban lisztérzékeny annak nincs választása. Feltétlenül kerülnie kell az olyan készítményeket, amelyekben árpa, búza, maláta, korpa, zab vagy rozs van.
Mivel nincs olyan orvosság, ami ki tudná kezelni a cöliákia vagyis a lisztérzékenység gyakorlatilag gyógyíthatatlan.
A betegeknek egész életükön át követniük kell egy speciális diétát.
Ez a betegség a társadalomnak körülbelül az egy-két százalékát érinti. Sokáig élt a tévhit, hogy főleg Amerikában és Európában terjedt el ez a sajátos ételallergia, de a friss felmérések rámutattak, hogy Ázsiában még többen szenvednek tőle.
Ha tényleg csak és kizárólag a lisztérzékenyek ennék a gluténmentes élelmiszereket, akkor még nem lenne akkora üzlet, csak hogy az évek során divat lett belőle
és elterjedt az a nézet, hogy a gluténmentes étkezés mindenkinek egészségesebb.
A kontinensünkön számos országban, köztük Ausztriában, Lengyelországban, Németországban és Spanyolországban is a népesség 6 százaléka él gluténmentes diétán, de Svédországban például a lakosság 8 százaléka száműzte az ételeiből a glutént.
A gluténmentes élelmiszerek piaca évről évre gyors ütemben bővül. Jelenleg egy 6,7 milliárd dolláros szegmensről van szó, de az évtized végére már úgy 12 milliárd dolláros lesz.
A gluténmentes élelmiszer piac várható mérete (milliárd dollár)
2022 | 6,7 |
2024 | 7,7 |
2026 | 8,9 |
2028 | 10,3 |
2030 | 12,0 |
Forrás: statista
A trendre a nagy márkáknak is reagálnia kellett. Emiatt ma már Heinz-nek is van gluténmetes mustárja, a Kellogs-nak mentes gabonapelyhe, az Oreokat is gyártó élelmiszeróriás a Mondelez pedig azért is vette meg az amerikai snack-gyártót az Enjoy Life Foods-ot, hogy a mentes piacra még jobban betörjenek.
A gluténmentes divatot részben William Davis 2012-es könyve a Búza nélkül indította be. Az állításait azóta több kutatás igyekezett cáfolni. A Harvard és a Columbia Egyetem kutatói közösen végeztek egy elemzést, amely cáfolta, hogy a glutén növelné a szívbetegség kialakulásának esélyét.
Rengeteg valóban egészséges gluténmentes élelmiszer kapható a boltokban, viszont csak azért, mert egy árú gluténmentes még nem feltétlenül tesz jót a szervezetnek.
Az idézett kutatás szerint sokszor a lisztérzékenyeknek kiírt kúra rostokban és B-vitaminban szegény étrendet ír elő.
Egy másik kutatás rávilágított arra is, hogy vitamin- és vashiányt okozhat ha kerüljük a búza, a rozs és az árpa fogyasztását.
„Ha azt gyanítja, hogy cöliákiában szenved, végezzen egy tesztet, mielőtt abbahagyja a gluténfogyasztást” – javasolja Jonas F. Ludvigsson, Európa egyik legrangosabb orvosi egyeteme a Karolinska Intézet orvosi epidemiológiai és biostatisztikai professzora.
A gluténmentes ételek egészségesebbek, ha egy darab közönséges süteményt almára cserélünk, de ez nem feltétlenül igaz, ha helyette gluténmentes süteményt fogyasztunk, mondja Ludvigsson.
Előfordul, hogy a mentes édességek például több cukrot tartalmaznak.
A gluténmentesség körül kialakult divatot több szépségipari cég is igyekszik meglovagolni. A CNN nemrég külön körképet is készített arról, hogy milyen gluténmentes termékekkel érdemes szépítkezni: az ajánlataik között gluténmentes rúzs, alapozó és bőrápoló is van. A gluténmentes szépségipari áruknak azonban a kutatások alapján nincs igazán gyakorlati hasznuk. A glutén ugyanis nem tud a bőrön keresztül a véráramba jutni.