Mitől van annyi ételallergiás manapság?

Hírek2018. dec. 26.Növekedés.hu

A fejlett országokban a gyerekek egyre könnyebben lebetegednek. Az allergiások száma folyamatosan nő. De mi lehet mindennek az oka? – ezt a kérdést járta körbe a BBC. Az Egyesült Királyságban nemrégiben két tinédzser is belehalt az ételallergiába: Natasha Ednan-Laperouse a szendvicsébe került szezámmag, Megan Lee pedig egy földimogyoró miatt lett rosszul. Az allergiás reakciók miatt mindkét 15 éves lány megfulladt. Az esetük rávilágít egy fontos problémára: a fejlett országokban ugyanis rohamtempóban nő az ételallergiások száma.

Ausztráliában már a gyerekek 9, az Egyesült Királyságban pedig a 7 százaléka szenved ebben a betegségben.  Ami a felnőtt lakosságot illeti: Európában az emberek 2 százaléka érintett.
A tünetek igen csak változóak. Van, aki megússza pár kiütéssel vagy bőr-pirosodással, de az igazán súlyos eseteknél anafilaxiás sokk és fulladás is kialakulhat.  
A szimptómákat a legtöbb esetben a tej, a tojás, a hal, a mogyoró és a növényi magvak váltják ki.
Az ételallergiáról sok mindent tudunk, viszont a legfontosabb kérdésben még az orvosok is tanácstalanok. Ugyanis máig nem világos, hogy miért van egyre több megbetegedés. Már pedig a növekedés óriási: 1995 és 2016 között Nagy-Britanniában a földimogyoró allergiások száma az ötszörösére nőtt. Persze ma már az allergiás tüneteket a szakemberek sokkal jobban fel tudják ismerni, mint mondjuk 20 éve. A dokumentált esetek már csak emiatt is halmozódnak. De a felvázolt trendet az orvostudomány fejlődése önmagában még nem tuja megmagyarázni.
A számokból ugyanis pontosan kitűnik, hogy generációról generációra egyre rosszabb az emberek immunrendszere. 
A fiatalok szervezete, ha ételallergiáról van szó egyértelműen érzékenyebb, mint az időseké.  Főleg a nyugati nagyvárosokban. Az okokat ugyan nem ismerjük, de vannak teóriák.
Az egyik népszerű elmélet szerint a mai gyerekek túlságosan is védve vannak. 
A higiénia magas szintje miatt pici korukban a szervezetükbe nem jut be elég baktérium, emiatt viszont a testük természetes védő mechanizmusai nem tudnak rendesen kifejlődni. Mivel a szervezetük nem talál valódi korokozókra ezért az egyébként ártalmatlan ennivalókat támadja meg. Ebből születnek az allergiás tünetek.
A másik ok a D-vitamin hiány lehet, ami főleg arra vezethető vissza, hogy a fiatalok egyre kevesebbet tartózkodnak a napon. 
Emiatt Amerikában például a D-vitaminhiányosok száma egyetlen évtized alatt közel a duplájára ugrott. A helyzet azonban a jelek szerint kezelhető. Például már az is segíthet ha a gyerekek a „problémás ételeket” már korán elkezdik enni.  A King's College London kutatása legalábbis azt mutatta, hogy 80 százalékkal csökkent a földimogyoró allergiások száma azon öt évesek körében, akik korábban rendszeresen ettek mogyorót.