Az igazság a gluténmentes étrendről

Elemzések2019. dec. 26.D.J.

A speciális diéta akár a szívbetegség kialakulásának kockázatát is növelheti.

A gluténérzékenyek száma, ahogy a nagyvilágban, úgy itthon is nő. Jelenleg lisztérzékenységben vagy gabona allergiában a lakosság 1-2 százaléka szenved. Nekik szigorú diétát kell követniük ahhoz, hogy megőrizzék az egészségüket. Ha nem tartják be az előírásokat akkor a betegeknél akár emésztőrendszeri panaszok és súlyos tápanyag-felszívódási zavarok is jelentkezhetnek.

Csakhogy a többség a gluténmentes termékeket ma már nem szükségszerűségből, hanem divatból veszi.

Amerikában az emberek harmada igyekszik kerülni a glutént. Közben a mentes termékek piaca Európában is ugrásszerű növekedésen ment át. Az Adroit Market Research előrejelzése szerint pedig ez a szegmens csak most fog igazán felpörögni: míg tavaly az európaiak 3 milliárd dollárt költöttek gluténmentes ételekre, addig ez a mutató 2025-ben már elérheti a 6,4 milliárdot is.

Káros kúra?

A témában sokat idézik William Davis „Búza nélkül” című könyvét. Részben ez a 2012-es mű tette a gluténmentes ételeket divatossá. Davis állítása szerint a búza kerülésével bárki egészségesebbé válhat: az étrendváltással a bőrünk is szebb lesz, javul a vércukorszintünk és a súlyunk is lejjebb megy. Ezek az állítások hamar népszerűvé váltak a neten, annak ellenére, hogy a „Búza nélkül” feltételezéseit több kutatás is cáfolta. Napjainkra néhány kísérlet már azt is bebizonyította, hogy a gluténmentes étkezés egy egészséges embernek, aki nincs rászorulva erre a diétára, akár káros is lehet.

A Harvard és a Columbia Egyetem kutatói az elsők között mutattak rá arra, hogy a lisztérzékenyeknek szánt kúra rostokban és B-vitaminban szegény étrendet ír elő. Emiatt növeli a szívbetegség kialakulásának a kockázatát.

Az egyik lisztérzékenységgel foglalkozó kutató-központ a Columbia Egyetemhez tartozó Celiac Disease Center vezetője Peter Green szerint a búzamentes étkezéssel már csak azért is vigyázni kell, mert a sajátos diéta miatt a nehézfémek mennyisége is megnőhet a szervezetben.  

A probléma főleg az, hogy mára sok emberben kialakult egy tévképzet, amely szerint, ha egy étel gluténmentes, akkor az rögtön egészségesebb is.

Pedig ezeknek az élelmiszereknek a színvonala ingadozó. Peter Green azt állítja: sok gyártó az ízesítés kedvéért a mentes termékekbe például a szokottnál is több cukrot és zsírt tesz. Szerinte, ha valaki nem érzékeny rá akkor teljesen fölösleges kerülnie a glutént. Hasonló véleményen van a Massachusetts-i Általános Kórház egyik orvosa, a lisztérzékenységgel foglalkozó Alessio Fasano is, aki egy interjúban külön leszögezte: a gyerekeknél csak akkor alkalmazzuk a speciális diétát, ha ezt orvos írja elő.