A hazai sport tv-k is megérzik a koronavírust - home office-re álltak át a riporterek

Elemzések2020. márc. 17.Harle Tamás

A koronavírus járvány viharsebességgel söpört végig a sportvilágon is. Milliók rekednek otthon, most lenne igazán nagy keletje az élő sportközvetítéseknek, a meccsek utáni elemzéseknek, összefoglalóknak, magazinműsoroknak. De nem így lesz.

Összességében dollármilliárdokat veszítenek a sportbiznisz résztvevői, de a kényszerű változás legnagyobb vesztesei természetesen a szurkolók. Magyarországon az utóbbi években a sport kilépett a „csak férfiak hétvégi szórakozása” kategóriából. A futball-válogatott Eb-kijutása, a vizes vb és sok más hazai rendezésű világverseny rengeteg közösségi élménnyel gazdagított mindannyiunkat. A sport ma már nem csupán egy hírsor a lapok utolsó oldalán, és ez annak is köszönhető, hogy a televíziós és internetes közvetítések révén szinte minden sporteseményt élőben követhetünk.

Az egy lakosra jutó televíziós sportcsatornák számában alighanem vezetjük a világranglistát.

A közszolgálati M4 mellett négy csak sporttartalmat sugárzó csatorna verseng a nézők kegyeiért nap mint nap. Az önkéntes vagy kötelező karantén, a gyerekek otthonmaradása, a home office miatt az elkövetkező hetekben milliók töltenek el majd sokkal több időt a képernyők előtt.

Most lenne igazán nagy keletje az élő sportközvetítéseknek, a meccsek utáni elemzéseknek, összefoglalóknak, magazinműsoroknak. De nem így lesz. A nyári labdarúgó Európa-bajnokság most már minden bizonnyal elmarad, hiszen még a pótselejtezők lejátszására sincs sok esély júniusig. Az olimpia pedig erősen kérdésessé vált.

A sportélet gyakorlatilag hibernálódott. Kíváncsiak voltunk mivel pótolják a „pótolhatatlant” a hazai sportcsatornák.

Vigyázó szemüket Párizsra vetik

Semmiféle élő adásunk nem lesz az elkövetkező két hétben, ez biztos!

– nyilatkozta a novekedes.hu-nak Szabó Gábor, az Eurosport magyar szekciójának vezetője. Az összes téli sportot törölték, beleértve az alpesi sí, a síugrás, a biatlon versenyeket, valamint a női curling vb-t, mint ahogyan a most induló kerékpáros idénynek is annyi egyelőre. Nálunk most a legfőbb parancs a kollégák felé:

Ne gyertek be!

Az Eurosport abból a szempontból mindenképpen különbözik a hazai vetélytársaitól, hogy minden nálunk látható adás a párizsi központon keresztül érkezik, a magyar riporterek Budapestről a kommentálást teszik hozzá.

Ma estig eldől, érdemes-e a napi hírműsort fenntartani, amennyiben igen, akkor a magyar kollégák otthonról fel tudják mondani a hangot, köszönhetően annak, hogy egy ideje már elkezdtük az otthoni stúdiók kiépítését. Ez most egészségügyileg is fontos, nem kell bejönniük

– mondja Szabó.

Hétfőn délelőtt egy nemzetközi konferenciahívás keretében a párizsi központ arra kért bennünket, hogy ha be is indulnának ismét a közvetítések, lehetőség szerint csak egy ember legyen a benti stúdióban és a munkatársak az eddigi gyakorlattól eltérően otthon készüljenek fel az adásra, hogy minél kisebb esélyt adjunk a vírusnak.

A válság időszakban leginkább a Best of hangulat jellemzi majd az Eurosport adásait, hiszen rengeteg emlékezetes világesemény felvételéhez lehet nyúlni. Atlétika, országúti kerékpár, sí, sznúker – hosszú a rendelkezésre álló sportágak sora és akkor a legfőbb „fegyverről”, az olimpiáról még nem is beszéltünk. A kérdésre, hogy mi lesz a riporterekkel, illetve az egyéb munkatársakkal, akik most egy ideig biztosan munka nélkül maradnak, Szabó Gábor így fogalmaz:

Nyilvánvalóan nem engedjük el a kezüket. Mint ahogyan a nézőkét sem.

70 klasszikus

Olyan ez a szituáció, amire soha nem is gondolhattuk, hogy egyszer bekövetkezhet. Nem is igazán tudjuk megfogalmazni, milyen érzések kavarognak bennünk. Nekünk a sport nemcsak a szenvedélyünk, de egyben lehetőség is arra, hogy kicsit elfeledkezzünk a világ gondjairól. Most e téren is minden megváltozott

mondja Hetthéssy Zoltán, a Spiler TV csatorna menedzsere.

Mivel a sportvilág leállt, azt tudjuk csinálni, amit a többi sportcsatorna a világon, vagyis kiválasztjuk a legvonzóbb, legérdekesebb eseményeket, illetve olyan tematikus összeállításokat, amelyek egy-egy világklasszisról vagy egy-egy bajnokságról szólnak. A futball szerelmesei például a Premier League 70 klasszikus mérkőzését, valamint a La Liga és a Bajnokok Ligája izgalmait élhetik majd át újra. A mérkőzésfelvételeken túl pedig rengeteg a ligáinkról szóló háttér sportfilm áll betárazva.

A Spilernél egyelőre április 4-éig terveznek; elvileg eddig szünetel a spanyol bajnokság is hivatalosan csak két hét pauzát tart.

Mindannyian tudjuk, vagy legalább is sejtjük, hogy akár hónapokig is eltarthat a szünet, úgyhogy két hét múlva biztos lesz újratervezés

– mondja a főszerkesztő.

Ha kell, napról napra újra tervezünk, a helyzet nem teszi lehetővé, hogy hosszabb távú koncepció legyen.

Ami a munkatársakat illeti, Hetthéssy annyit elárul, hogy náluk a főbb munkatársak többsége nem meccspénzt kap, így e tekintetben nem kell tartaniuk attól, hogy jelentős bevételkiesésük lesz.

Akik együtt tolták velünk a szekeret, továbbra is számíthatnak ránk. Szeretnénk egybetartani a csapatot és ne feledjük, azokat a meccseket, amelyeket most elhalasztanak, remélhetően előbb-utóbb lejátsszák.

Szááááááznyolcvan!

„Amit még tudunk, azt közvetítjük" – tesz meglepő kijelentést Máté Pál, a Sport tv főszerkesztője, hiszen a többi csatornától eltérően nálunk még maradt három élő bajnokság: egy hoki (orosz) és egy futball (török) és dobálják még a nyilakat a darts Premier League-ben is. Persze azonnal hozzá is teszi:

„Meglehet, néhány óra múlva mindez már csak múlt idő.”

A Sport Tv egyik specialitása, hogy rengeteg háttér-, beszélgető-, valamint show-jellegű műsort ad. Most ennek egyelőre vége, mert a technikai személyzettel, operatőrökkel, szerkesztőkkel, sminkesekkel, riporterekkel és a vendégeinkkel együtt egy-egy stúdióműsorban akár több tucatnyian is bent kell hogy legyenek, ezt jelenleg semmiképpen sem tudják vállalni.

„Természetesen nem várunk ölbe tett kézzel arra, hogy újra induljon a sportélet. Az idén már húszévesek vagyunk, van mihez nyúlnunk. Nagy kézilabda kupameccsek, aztán jelentős futballmérkőzések az UEFA-csomagból, Eb- és vb-selejtezők, legendás NBA-rangadók. Úgy gondolom, az egyik legnagyobb meglepetés a nézőinknek az lesz, hogy teljes egészében leadjuk a decemberi-januári darts világbajnokság minden meccsét. És ismét sokszor felhangzik majd riportereink szájából, hogy Száááááááznyolcvan!” A Sport tévé podcastban is erős lesz az elkövetkező hetekben, lesz például „Karantén cast” a kommentátorok mindennapjairól.

Végezetül Máté Pál fontosnak tartja hozzátenni:

Mindenki egészen pontosan tudja, hogy ez a járvány nem magyar, hanem világszintű probléma. Hogy az élet helyreáll, azt onnan fogjuk tudni, hogy újra járunk moziba, koncertre és sporteseményekre.

Természetesen kerestük a M4-et is, ám cikkünk lezárásáig nem kaptunk visszajelzést.

Hétfőn este azonban az MTVA Sajtóosztálya a következő közleményt adta ki:

A Magyar Labdarúgó Szövetség mai döntése után (felfüggesztik a haza labdarúgó-bajnokságokat – a szerk.) a sportszeretőknek hosszabb ideig várniuk kell arra, hogy újra élő közvetítést láthassanak a jelentős hazai és nemzetközi sorozatokból. Az M4 Sport azonban ezekben az ínséges időkben is igyekszik kielégíteni a sport iránti érdeklődést, így a következő hetekben felidézzük az elmúlt évek legnagyobb, legemlékezetesebb sporteseményeit.

Az M4 kezdésként a 2016-os labdarúgó Európa-bajnokság mérkőzéseinek ismétlésével kezdi meg az átmeneti időszakot, amelyben a futball mellett hazai kézilabda rangadókat, és más sportágak legjobb meccseit is műsorra tűzi.