Romlottak a termékenységi mutatók: mi áll a háttérben?

Elemzések2024. márc. 30.Áldott Rebeka

Az elmúlt évtizedben a kormány több mint 40 intézkedéssel próbálta a családok helyzetét javítani és a gyermekvállalást ösztönözni. Azonban az utóbbi években visszaesett mind a házasságkötések, mind a születések száma. Szakértők a kedvezőtlen fordulatok lehetséges okait, és a népesedéspolitika reformjait vették számba a Magyar Közgazdasági Társaság Demográfiai Szakosztályának kerekasztal-beszélgetésén.

A magyar termékenységi arányszám alakulását vizsgálva egy hullámzó csökkenés figyelhető meg. Ha az 1900-as évek adatait tekintjük kiindulópontnak, akkor elmondható, hogy 50 évente megfeleződik a termékenység.

A kedvezőtlen demográfiai folyamatokat a népesedéspolitika a születést ösztönző, és a családjóléti intézkedésekkel, valamint a lakáscélú támogatásokkal igyekszik visszafordítani.

A KSH hat fajta családtámogatást különböztet meg. Ide tartozik a csecsemőgondozási díj, az anyasági ellátások, a gyermekgondozási díj, a gyermekgondozást segítő ellátás, a gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék is.

Egy 2008-as francia kutatás szerint, ha a mindenki számára elérhető gyermeknevelési támogatásokat az éves GDP 0,3 százalékával emelnék a döntéshozók, akkor a termékenységi rátában is 0,3-as növekedést érhetnének el.

-idézte Laroque és Salainé eredményeit Tóth János, filozófus, demográfus, a Szegedi Tudományegyetem habilitált egyetemi docense, a szakosztály elnökségi tagja.

Hogy jutottunk ki a 2011-es demográfiai mélypontról?

A kormány 2010-ben a GDP 3,5 százalékát fordította családtámogatási célokra, ami 2021-re 5 százalékra emelkedett.

A termékenységi mutató 2011 és 2021 között 1,23-ról 1,59-re nőtt. Az emelkedés nagy része a vidéki Magyarországnak köszönhető, mert csupán a 20 ezer lakosnál kisebb településeken sikerült demográfiai fordulatot elérni. A fővárosban egyáltalán nem emelkedett meg a születések száma, sőt még csökkent is.

A megyék között is nagy szórást tapasztalhatunk a termékenység megoszlásában. Míg Nógrád megyében 11 százalékkal, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 9 százalékkal nőtt a termékenységi arányszám, addig Budapesten csupán 1 százalékos emelkedést figyelhetünk meg.

-hívta fel a figyelmet Élő Anita, a Válasz Online újságírója, termékenység aránytalan megoszlására.

Hogyan változnak a támogatások 2024-ben?

A kormány 2024-re változtatásokat vezetett be a családtámogatásokban. Ilyen a CSOK Plusz otthonteremtési támogatás megjelenése is. A CSOK Plusz 1, 2, és 3 gyermek után 15, 30, és 50 millió forint támogatást nyújt a családoknak, emellett a második, harmadik és negyedik gyermek születése után 10-10 millió forintnyi tartozást is elenged.

A Falusi CSOK-ot igénybe vevő egygyermekes családok 1 millió forintnyi, míg a két- és háromgyerekes családok 4 és 15 millió forintnyi támogatásra lesznek jogosultak.

A Jelzáloghitel elengedés programja a családokat a második és harmadik gyermek után 1, illetve 4 millió forint kölcsön jóváírásával próbálja segíteni.

A Babaváró hitelnél a legfontosabb változás, hogy az anya maximális életkorát 40-ről 30 évre csökkentették.

Ma a 40-es nők szülik meg az újszülöttek közel tizedét, így a jövő szempontjából kulcsfontosságú lenne szülési hajlandóságuk fenntartása. A jogszabályok azonban nem a 40-es nők szülési hajlandósága megőrzése mellett döntöttek, hanem a szülési hajlandóságuk csökkentését tartották helyesnek.

- bírálta az intézkedést Fekete Gyula statisztikus, a Demográfiai Szakosztály elnökségi tagja.

Rohamosan esik a születésszám

2023-ban az ország minden pontján esett a születésszám. A 2021-es csúcsévhez képest átlagosan 8 százalékos csökkenést láthatunk. A Közép- és Dél-Dunántúlon 14 százalékot zuhant, Budapesten 9 százalékot esett, míg Kelet-Magyarországon átlag alatti csökkenést figyelhettünk meg, mert Borsodban csupán 5 százalékkal csökkent a születések száma.

Több év családpolitikai eredményeit tette tönkre a gyermekek energiaigényét figyelmen kívül hagyó rezsi intézkedés. Félő, hogy a többségében csak a gyermekesekre nehezedő magas túlfogyasztási díjak következményeként romlani fognak az eddig javuló termékenységi mutatóink.

-számolt be Fekete Gyula.

A családtámogatások eredményességéről szóló teljes beszélgetést ezen a linken tekintheti meg.