A Netflixen hol lehet valami igazán jót nézni? Segítünk a választásban

Elemzések2024. márc. 31.D.J.

Rengeteg a középszerű film a Netflixen ezért nem könnyű választani a kínálatból. Mi most segítünk pár javaslattal.

A 3-test-probléma

Bár David Benioff és Dan Weiss neve talán nem cseng mindenkinek ismerősen, bizonyára sokan találkoztak a legutóbbi sorozatukkal: a Trónok harcával.

Ezúttal megint egy könyvadaptációra adták a fejüket. Egy olyan sci-fit hoztak tető alá, amelyben meglepően sok a valódi tudományos elem. A szóba kerülő elméletek és teóriák nem légből kapottak. A sztori szerint sikeres tudósok váratlanul sorra öngyilkosok lesznek.

A haláluk előtt mindannyian egy visszaszámlálásról láttak hallucinációkat.

A rejtély megoldása hamar elkezd kibontakozni és ahogy egyre jobban összeáll a kép, úgy lesz a sorozat léptéke is egyre ambiciózusabb. A történet néha jelenetről jelentre évtizedeket, kontinenseket és valóságokat ugrál át. A 3-test-probléma egészen sajátos élménnyel ajándékozza meg a nézőt.

A viszkis

Szerencsére ma már nem nehéz magyar tartalmakba futni a Netflixen. Több egészen remek darab is felkerült már, így például az ügyefogyott bérgyilkosokról szóló Tiszta szívvel is, vagy a BUÉK, amely egy olasz vígjáték magyar remake-je.

A Netflix hazai-gyártású felhozatalából talán a legjobb A viszkis, melyet a Kontrollt is dirigáló Antal Nimród rendezett. Bár Amerikát is megjárta, Nimród sose titkolta, hogy igazán itthon érzi elemében magát. Nem is fogta vissza magát, amikor a magyar szakmabelieket kellett dícsérni.

Egy alkalommal azt mondta: „Ha egy magyar színészt megkérsz rá, hogy a 4-es 6-os pótlóbuszt vegye a hátára és vigye át a Dunán, megteszi”.

Az, hogy a Viszkisről film készült önmagában aligha meglepő: ennél kalandosabb élete keveseknek volt a modernkori Magyarországon. Aki a 90-es éveket megélte az aligha felejti el a pesti bankrablóról szóló híreket.

A film pedig ügyesen laviróz a témájában: nem akar hőst csinálni Ambrus Attilából, de azért igyekszik átélhető jelenetekben kifejteni azt is, hogy miféle okok vezették el a bűnözéshez.

Ami igazi felüdülés, hogy amikor feszültséget kell adagolni vagy akcióra kerül a sor, a film bámulatos hozzáértésről tesz tanúbizonyságot. Itthon ennyire izgalmas film kevés van az utóbbi évek felhozatalában.

Galaxy Quest - Galaktitkos küldetés

Ha mély gondolatok és komoly dráma helyett inkább felhőtlen szórakozásra vágyunk akkor remek opció lehet az 1999-es Galaxy Quest. A történet szerint egy TV-sorozat adása a távoli űrben eljut egy idegen civilizációhoz. Csakhogy az űrlények a sci-fi szériáról azt hiszik, hogy azok történelmi dokumentációk.

Mivel a színészeket hősnek képzelik, elrabolják őket, hogy segítsenek egy intergalaktikus háborúban. 

Bár a film egyfajta paródiája a Star Trek filmeknek, nyugodtan az is leülhet elé, aki egyetlen részt se látott az "Űrszekerekből". A poénok szerencsére annyi más modern komédiával szemben nem a vulgaritásra épülnek. Jópofa film, amely ki is neveti, de láthatóan nagyon is tiszteli a régi idők sci-fijeit.

Az ártatlan

Úgy tíz éve még alig lehetett hallani a spanyol sorozatgyártásról, mostanság viszont a spanyolok rendre kiváló szériákkal rukkolnak elő. Napjainkban, ha egy dél-európai sorozat bekerül a nemzetközi vérkeringésbe, akkor már sejthető, hogy érdemes lesz elé leülni. Nincs ez másképp Az ártatlannal sem.

Előre szólunk, hogy ez a thrillerbe oltott dráma nem fukarkodik a durvább képekkel, de akinek ehhez van gyomra az kiválóan fog szórakozni.

Az ártatlan ugyanis a sztoriszővést egészen mesterien űzi. Ahogy az a jó bűnügyi szériáknál lenni szokott, sose tudni, hogy a történet pontosan hova is fog kilyukadni. De annyira nem, hogy az első két rész után még az se lesz egyértelmű, hogy egyáltalán ki a főszereplő.

A középpontban mindenesetre először egy börtönviselt férfi áll, akinek a sitt után épp kezdene rendbe jönni az élete, amikor fenekestül felfordul körülötte a világ. A felesége mintha megcsalná, de ez lesz a kisebb gondja, amikor úgy tűnik: gyilkosságok sora tapad a kezéhez.