Katonai gépekkel, ejtőernyőkön érkezik az élelmiszer az éhező Gázába

Hírek2024. márc. 30.Növekedés.hu

A segélyek légi szállítása drágább, kevésbé hatékony, és egy Doha-Gáza kör hat órás repülőutat jelent - írja a BBC.

Amerikai katonai teherszállító repülőgépek segítségével próbálnak a Gázai övezetbe élelmet juttatni - számol be a BBC.

A gépek Katarból, a Doha melletti Udeid katonai bázisról szálltak fel, és élelmiszercsomagokat ejtőrnyők segítségével szállítanak a súlyos helyzetben lévő Gázai övezetbe.

Ez az amerikai légierő 18. misszója, melynek során 40 ezer előre elkészített élelmiszercsomagot dobnak le a több mint kétmilliós lakosságú Gázába.

Az éhínség olyan súlyossá vált, hogy ezen a héten állítólag 12 ember fulladt a tengerbe, amikor megpróbáltak hozzáférni a tengerbe esett segélyszállítmányhoz, mások egymást taposták halálra, mert egyszerre túl sokan próbáltak a csomagokhoz jutni.

A BBC kiemeli, hogy nagyon kockázatos a térségbe segélyszállítmányt eljuttatni, ezen a héten Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Jordánia, Egyiptom és az Egyesült Arab Emirátusok is küldött segélyt a háború sújtotta övezetbe.

Az izraeli-gázai konfliktusról Juval Noah Harari izraeli történész, író, filozófus elemzését itt olvashatják, a Gázában kialakult katasztrofális helyzetről Bernie Saunders szenátor írt véleménycikket.

A Nemzetközi Bíróság (ICJ) a héten arra kötelezte Izraelt, hogy haladéktalanul engedélyezze jelentősen több humanitárius segély szállítását a Gázai övezetbe - közölte csütörtökön a hágai székhelyű testület.Végzésében a bíróság megállapította, hogy január vége óta a Gázai övezetben élő palesztinok katasztrofális életkörülményei tovább romlottak, különösen az élelmiszerek és egyéb alapvető szükségletek megvonása miatt - írja az MTI.

A testület felhívta a figyelmet, hogy az övezetben éhínség kezd kialakulni. Kötelező erejű rendelkezésében felszólította Izraelt, hogy tegyen meg minden szükséges és hatékony intézkedést annak érdekében, hogy az alapvető szolgáltatások és a humanitárius segítségnyújtás elérhetővé váljék a terület lakossága számára, többek között több szárazföldi határátkelő megnyitásával.

Izraelnek szorosan együtt kell működnie az ENSZ-szel a segélyek eljuttatása érdekében

- szólított fel a bíróság. A létfontosságú segélyszállítmányok magukban foglalják a vizet, az áramgenerátorokat, a ruházatot és a sátrakat is.

A testület emellett arra is figyelmeztetett, hogy a népirtás bűntettének megelőzéséről és büntetéséről szóló egyezmény értelmében az izraeli hadsereg nem követhet el olyan cselekményeket, amelyek a gázai palesztinok mint védett csoport jogainak megsértését jelentik. Ez magába foglalja az alapvető segélyszállítmányokhoz való hozzáférés megakadályozását is.

A Mahmúd Abbász palesztin elnök által március elején kinevezett új miniszterelnök, Mohammad Musztafa megalakította csütörtökön kormányát, a külügyminiszteri tárcát magához vonta, és a diplomácia fejeként azonnali tűzszünetet követelt a Gázai övezeti háborúban, valamint az izraeli hadsereg kivonását.

Mohammed Musztafa ismert üzletember, kiváló viszonyt ápol a palesztin elnökkel. Abbász azért kérte fel néhány hete kormányalakításra, hogy a nemzetközi elvárásoknak megfelelően reformálja meg a Ciszjordániát irányító Palesztin Hatóságot (PH) .

Musztafa felel azokért a segélyekért is, amelyeket a ciszjordániai palesztinok küldenek az övezetbe, valamint felel majd az övezet újjáépítéséért is. Kinevezésével a cél egy olyan kormány megalakítása volt, amely elfogadható a nemzetközi közösség számára, és amely reformjai révén vissza tudja szorítani a korrupciót.