Erre költik a családtámogatás nagy részét a magyarok

Ingatlan2024. feb. 22.Növekedés.hu
A rovat támogatója:

Az OTP Bank elkötelezett a környezetvédelem és a környezetre gyakorolt negatív hatások csökkentése, megelőzése iránt. Üdvözli az energia megtakarítást célzó állami támogatásokat, és azokat elérhetővé teszi érdeklődő ügyfelei számára.

A bank megvizsgálta, hogy az eredetileg családtámogatási eszközként bevezetett CSOK és falusi CSOK támogatások esetében milyen mértékben valósultak meg olyan fejlesztések, amelyek egyébként energiamegtakarítást eredményeztek. 

Az OTP Bank ügyfelei a családtámogatási forrásokat nagy részben energetikai felújításokra és energetikahatékony ingatlanok építésére költik. A CSOK program keretében finanszírozott, lakások energetikai besorolására vonatkozóan elmondható, hogy a 2022. január 1-től kezdődően igényelt több mint 1 000 ügylet esetében, az állami támogatásokat legnagyobb mértékben (az igénylések ~73%-a) közel nulla energiaigényű (BB) ingatlanok építésére fordították.

Az energiaigény szempontjából a legtakarékosabb kategóriába (AA, AA+, AA++) tartozó ingatlanok esetében ez az arány 9%. Vagyis annak ellenére, hogy nem kizárólag energetikai hatékonyság céllal kerültek létrehozásra a CSOK támogatási programok, mégis több mint 80%-ban olyan ingatlanok építéséhez vették igénybe az ügyfelek, melyek többségében az energiamegtakarítási törekvéseket támogatják.

Több olyan, eset is volt, ahol a fiatal pár, a CSOK-ot kiegészítette még piaci zöld hitellel is, hogy meg tudja vásárolni azt a modern, hőszivattyúval ellátott ingatlant, amit elképzeltek maguknak és amivel megszabadulhattak a gázhasználattól. Ők a jó minőség mellett a nagyobb léptékű energiahatékonyságot tűzték ki célul. 

Az elmúlt 4 évben (2019-től) benyújtott Falusi CSOK igényléseket megvizsgálva elmondható, hogy ezen támogatási forma felhasználási céljaként az ügyfelek a legnagyobb mértékben (46%) szintén energia hatékonyságot támogató korszerűsítési célokat jelöltek meg: központi fűtés kialakítása/cseréje, megújuló energiaforrás beépítése (17,7%), külső nyílászárók cseréje (14,1%), tetőszerkezet cseréje, felújítása, szigetelése, kémény építése, korszerűsítése (14,1),  épület hő-,hang és vízszigetelése (10%) átlagosan 1,9 millió Ft bekerülési költséggel. 

A régebbi építésű úgynevezett Kádár-kockák ára kedvezőbb és ez vonzó lehet az ügyfelek számára. 

A korszerűsítés pedig jó lehetőséget biztosít arra, hogy a család igényeihez is jobban hozzá lehessen igazítani egy otthont. Az ilyen jellegű beruházásokhoz pedig az ügyfelek számára jó megoldást jelent a Falusi CSOK.

Ismerünk olyan családokat, ahol a gyerekek növekedésével együtt nagyobb térre volt igény, ők a Falusi CSOK segítségével vásárolták meg házukat és már a vásárlással egyidejűleg döntöttek a ház energiafelhasználásnak csökkentéséről is. Náluk a nagyobb tér mellett kiemelt szempont volt a ház szigetelése az energiafaló fűtési rendszer megújítása. 

A nem kizárólag energetikai célokra irányuló állami támogatások felhasználásából tehát jól látható, hogy az energiahatékonyságra való törekvés, jelen van az ügyfelek mindennapjaiban, pénzügyeiben.