A koronavírus győztesei és vesztesei a munkaerőpiacon

Elemzések2022. feb. 2.HP

A koronavírus után eltérő szerkezetben állt helyre a munkaerőpiac. A foglalkoztatottság a legnagyobb mértékben a a tudományos, műszaki tevékenység, az információ, kommunió, az építőipar, a pénzügyi szolgáltatások, az oktatás, az ingatlanügyek, a közigazgatás, illetve a művészet, szórakoztatás szegmensekben növekedett. Mutatjuk az egyes területeken elérhető fizetéseket és a béremelkedés dinamikáját.

A munkaerőpiac összességében helyreállt a koronavírus okozta sokkból. Újra 4,7 millióan dolgoznak hazánkban. A hetente átlagosan ledolgozott óraszám visszaemelkedett 35 óra felé, avagy a járvány előtti szintekre. Ennek megfelelően szépen nő a teljes munkaidős állások aránya.

Szerkezet

A koronavírus után azonban eltérő szerkezetben állt helyre a munkaerőpiac – derül ki a Takarékbank adatgyűjtéséből.

A koronavírus győztese a tudományos, műszaki tevékenység, az információ, kommunió, az építőipar, a pénzügyi szolgáltatások, az oktatás, az ingatlanügyek, a közigazgatás, illetve a művészet, szórakoztatás szegmens.

Ezen területeken 2021 harmadik negyedévének végén lényegesen többen dolgoztak, mint 2019 harmadik negyedévében, avagy a koronavírus előtti időszakban.

Ezzel szemben a feldolgozóipar, a szállítás, raktározás és kereskedelem terén ágazatonként 25-30 ezer fővel kevesebben dolgoznak.

Szintén zsugorodás tapasztalható az egészségügyi, szociáli ellátás, a szálláshely szolgáltatás, az egyéb tevékenységek, a bányászat, kőfejtés, az adminisztratív szolgáltatások, a mezőgazdaság, valamint a víz- és hulladékgazdálkodás esetében.

A foglalkoztatottak számának változása 2021 harmadik negyedéve és 2019 harmadik negyedéve között ágazatonként, ezer fő

Forrás: Takarékbank

Élenjárók

A kereskedelmi bankok várakozásai szerint 2022 egészében 11-15 százalékos átlagbéremelkedés valósulhat meg.

Az alábbiakban összegezzük mely ágazatok vezethetik a béremelkedési listát.

Jelentős munkaerőhiány tapasztalható az információ-kommunikáció terén, így a szektorban további gyors béremelkedés bontakozhat ki.

Az építőipar teljesítménye a növekedés.hu által megkérdezett ágazati szereplők szerint 6-8,5 százalékkal bővülhet az idén.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének adatai szerint jelenleg nagyságrendileg 35 ezer lakás, új építésű ingatlan van kivitelezés alatt. Ebből megközelítőleg 25 ezer készülhet el a mostani szerződésekből kiindulva.

Ezzel párhuzamosan körülbelül 250 ezer lakást fogunk felújítani az idei év egészében.

Továbbra is jelentős lesz tehát a kereslet a képzett építőipari szakemberek és mérnökök iránt.

A kék-galléros szakmák erőteljes felértékelődése az idén is folytatódik.

A járvány hatására sokan távoztak a vendéglátói szektorból. A külföldi turizmus visszaépülésével párhuzamosan magasabb bérekkel lehet majd visszacsábítani a munkavállalókat az ágazatba. A vendéglátás terén eleve el voltak maradva a bérek még a koronavírus megjelenése előtt. Emiatt érezhetőbb bérkorrekció várható.

A magyar piacon egyes becslések szerint 8 ezer sofőr hiányzik, így esetükben is jelentős béremelkedéssel érdemes számolni.

A feldolgozóipar teljesítményét a globális chiphiány fogja vissza. Az ellátási láncok helyreállásával és a termelés felfutásával újra megnőhet a munkaerő iránti kereslet, ami a bérek lendületesebb emelkedését vonja maga után a szegmensben.

A dinamikus gazdasági növekedéssel összhangban inflációt meghaladó mértékben emelkedhetnek a bérek a pénzügyi szolgáltatások területén is.

Bérdinamika

2021-ben pedig az alábbiak szerint alakult a bérdinamika az egyes ágazatokban a KSH adatai szerint.

Bérek változása 2021 első három negyedévében az előző év azonos időszakához viszonyítva, százalék

Forrás: KSH

Ki mennyit keresett?

A Központi Statisztikai Hivatal adatai alapján a következők szerint alakultak az átlagos keresetek az egyes szektorokban.

Keresetek alakulása, 2021 november, forint

Forrás: KSH