A tíz legnagyobb gazdaság egyikéből a 30 millió éhező országa lett Brazília

Elemzések2022. nov. 11.Sz.A.

Lula da Silva régi-új brazil elnöknek óriási szegénységgel kell megküzdenie a világ egyik legnagyobb gazdaságában, ahol ma már 100 millióan élnek mélyszegénységben, 30 millióan pedig éheznek - hangzott el az MTA és a Külügyi és Külgazdasági Intézet közös kerekasztal-beszélgetésén, amely az elnökválasztás utáni Brazília előtti kihívásokat összegezte.

Brazília a világ legnagyobb gazdaságainak rangsorában a nyolcadikról a 12. helyre csúszott le 2015 óta, eközben jelentősen csökkent a GDP, és elképesztő méreteket öltött a szegénység. Ma már több mint 100 millióra tehető a mélyszegénységben élők száma, mintegy 30 millióan éheznek, ezértaz esőerdők kipusztítás és a szegénység között nagyon szoros az összefüggés.

Nehéz örökséget vesz át Jair Bolsonaro távozó brazil elnöktől a nemrég megválasztott Lula Da Silva - hangzott el az MTA Latin-Amerika Albizottsága és a Külügyi és Külgazdasági Intézet (KKI) közös kerekasztal-beszélgetésén, amely elnökválasztás utáni Brazília állapotát és kilátásait tette a fókuszba.

- Nem tudták jól mérni a közvéleménykutatók az eredményeket az utóbbi években, óriási volt az eltérés a mérések és az eredmény között, Bolsonaro hívei közül sokan rejtőzködő szavazók voltak. Sokan az utolsó pillanatban döntöttek, ki mellett voksolnak, és nem mindenhol tudták megoldani, hogy eljussanak a szavazók a voksolás helyére - emelte ki Nagy Sándor Gyula, a Corvinus Egyetem Globális Tanulmányok Intézetének tanára és Ricz Judit, az MTA Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpont tudományos munkatársa. 

- Kevesebb mint 2 százalékpontos különbséggel nyert Lula, és a szavazók 4,5 százaléka, mintegy 5,7 millióan érvénytelenül szavaztak, miközben sok helyen elzárták az utakat a szavazás napján - emelte ki Nagy Sándor Gyula.

Minden nehézség ellenére Bolsonaro ki tudta szélesíteni a szavazói körét, most többen szavaztak rá mint 2018-ban,ami részben annak is köszönhető, hogy az utolsó pillanatban szavazatvásárló intézkedéseket hozott, így főleg a szegények körében nyert szavazatokat.

Kettészakadt az ország

Lula északon és keleten nyert, a régi-új elnök bázisa elsősorban az északkeleti és a szegényebb területek, Bolsonaro inkább a középen és délen is nyert, ahol sok európai gyökerű lakos él.

Az Amazonas területén is arányaiban többen szavaztak az eddigi elnökre, elsősorban az esőerdők kérdésében a megengedő álláspontja miatt. Északon, a venezuelai határnálahol a menekültek aránya nagyon magas, Bolsonaro nyert, mert nem akartak kommunista vezetőt a venezuelai rossz tapasztalatok után.

Bolosnaro - a szegénység elleni küzdelemmel párhuzamosan - sok tekintetben liberális politikát folytatott: például lefaragta a nyugdíjrendszert, mert az összes költségvetési kiadás egyharmada nyugdíjra ment volna el, másrészt elnöksége alatt a Petrobras egy részét eladták - mondta Nagy Sándor Gyula.

- Olyan szigorú költségvetési korlátozásokat hoztak, hogy aki az új törvényeket valóban betartaná, a teljes állami költségvetés mindössze 5-6 százalékáról dönthetne. Nagyon kicsi mozgásteret hagytak a költségvetés tervezésére, a többi kiadási tételt becímkézték - taglalta az egyetemi tanár.

Elszegényedés, elvesztegetett évtized

Lula erőssége, hogy tudott koalíciót építeni, ez a képessége már korábban, 2003-2010 között is megmutatkozott. Társadalmi békére kell, hogy törekedjen az új vezetés, mert nagyon megosztott az ország, ezért is lehet fontos később Bolsonaro börtönbe juttatása - mondta Ricz Judit.

Kiemelte, hogy Brazília egy közepes hozzáadott értékű országból a nyersanyag és mezőgazdasági termékek exportőre lett a rossz gazdaságpolitika miatt, helytelenül erőltették az újraiparosítást - tette hozzá.

Regionális összehasonlításban jó a K+F kiadások aránya, de nem lehet látni az eredményét a szabadalmak, az új termékek szintjén, és az export hozzáadott értékében - fűzte hozzá.

Brazíliában 2014-től egy elvesztegetett évtizedet láthattunk a GDP növekedésben, a szegénység megnőtt, ebben a Covid is szerepet játszott.

A 80-as években 1-1,5 százalékos volt az éves gazdasági növekedés, most még ezt a szintet sem érjük el, gyakorlatilag évi fél százalékos növekedés volt.

A GDP éves változása Brazíliában (2012-2022 első fele)

Felment a szója és a gabona ára, ezzel most jól jár Brazília, de a gazdasági reform, a közepes fejlettség csapdájának elkerülése nem lesz könnyű. Sőt, az esőerdők felégetésében sem várható változás a magas szegénységi szint miatt.

Hangsúlyozta: több mint 100 millióan csúsztak vissza a szegénységbe, 30 millióan éheznek a 215 millió lakosságú országban.

Brazíiában az egy főre eső GDP is jelentősen csökkent, és alacsonyabb, mint  Argentínában vagy Mexikóban.

Az egy főre eső GDP vásárlóerő paritáson számolva (USD/fő)

A társadalmi béke megteremtésében jobb Lula személye, mert kevésbé megosztó. Bolsonaro 62 százalékos elutasítottsággal rendelkezik, tavasszal ez az arány még csak 35 százalék volt - tette hozzá az MTA kutatója. Kiemelte: Lula sokat elért az első elnöki ciklusában, de most már 77 éves, ki kell nevelnie utódnak négy év alatt

Első kereskedelmi partner már Kína

A szakértők szerint Brazília új vezetésétől sokkal aktívabb külpolitika várható, kiemelt jelentőségű lesz például, hogy az 5G kiépítése során az amerikaiak vagy Kína kerül fölénybe.

Mindenesetre ma Kína az ország legelső import és exportpartnere, a BRICS jelentősége pedig emelkedhet a következő években.Magát a szervezetet is Lula elnöksége alatt hozták létre, és már korábban felmerült, hogy esetleg Argentína is csatlakozhatna. Bolsonaro alatt a politikai kapcsolatok ugyan lazultak Pekinggel, de a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatokon ez nem látszódott.

A magyar-brazil kapcsolatok változásával kapcsolatban Nagy Sándor Gyula úgy látja, hogy mivel a gazdasági kapcsolatok nem szorosak, nem nagyon fogjuk érezni a politikai fordulat hatását.