A világ két legbefolyásosabb vállalata

Elemzések2021. márc. 21.Növekedés.hu

A McKinsey és Goldman Sachs, két óriáscég sikeresen vészelte át a gyors növekedésből fakadó válságokat és botrányokat. Alumni-rendszereiknek köszönhetően hihetetlenül erős a beágyazottságuk a gazdaságban és a politikában világszerte.

Mi a közös a McKinsey-ben, a világ egyik legnagyobb tanácsadójában és a Goldman Sachs-ban (GS), a világ egyik legnagyobb befektetési bankjában? Látszólag nem túl sok, az előbbi zárt, az utóbbi nyílt társaság, valójában azonban meglepő párhuzamok kínálkoznak. Mindkét cég nagy befolyású, nagy presztízsű, mindkettőt irigylik a versenytársak, mindketten válogathatnak a legjobb, legokosabb jelentkezőkből. 

Közös bennük az is, hogy mindkettőn ment már át párszor az úthenger.

Legutóbb a McKinsey volt a soros, a cég egy peren kívüli megegyezés értelmében 574 millió dollárt kényszerül fizetni, mert tanácsokat adott opioid tartalmú fájdalomcsillapítókat gyártó és forgalmazó gyógyszergyáraknak.

Ezek a szerek súlyos függőséget alakítottak ki. Pár hét múlva a McKinsey partnerei nem is választották újra Kevin Sneadert, a cég ügyvezető partnerét, ami meglehetősen szokatlan a vállalat történetében.

Hasonló kaliberű, igazi presztízs-tépázó botrány volt, amikor 2014-ben benfenntes kereskedelemért két évre leültették a cég volt ügyvezetőjét, Rajat Guptát, aki az ítélet szerint a GS igazgatósági tagjaként szerezte meg a később illegálisan felhasznált információkat. 

Goldman vezetőt eddig még nem ítéltek börtönre, a botrányok azonban nem kerülték el.

Legutóbb tavaly októberben ütött be egy ilyen, 2,9 milliárd (!) dollárt kellett egy globális pénzügyi felügyeleti eljárás után kifizetnie. A vád szerint tevékenysége hozzájárult ahhoz, hogy egy malajziai állami befektetési alapból (1MDB) 2,6 milliárd dollárt sikkasztottak. 

Közös bennük az is, befolyásuk néha emberi arroganciává,  kapzsisággá válik.

A McKinsey különösen gyorsan nőtt nagyra, létszáma ma nagyjából 30 ezer fő, harmincszorosára emelkedett az elmúlt 30 év során.

Ilyen tempójú növekedés megnehezíti a minőségi munkaerő kiválasztását és a vállalati etikai normák következetes számonkérését. Bár a McKinsey továbbra is partneri struktúrában működik, a Goldman pedig 1999-ben nyilvános tőzsdei társaság lett, mindkettejüket továbbra is jellemzi a diszkréció és a titoktartás régi vállalati hagyománya. 

Mindkét vállalatra jellemző az is, hogy nagyon széles, de nagyon erős alumni hálózatot működtetnek.

A volt munkavállalók szövetsége, összetartása jól jön ha valamelyikük vezető, esetleg kormányzati pozícióba kerül, és segít abban is, hogy kisebb hatása legyen az üzleti világban egy esetleges botránynak.

A McKinsey alumni csapatának például 42 ezer jól szervezett, egymással rendszeresen kapcsolatot tartó tagja van. Az üzleti és a politikai elit szereplői gyakori vendégek a számukra szervezett szemináriumokon. 

Közös bennük az is, hogy mindenhol ott vannak.

A Financial Times által végzett kutatás szerint az S&P 500-as index kosarában szereplő vállalatok közül több mint ötven igazgatóságában vagy vezetésében dolgoznak volt McKinsey alkalmazottak.

Az USA-n kívül a legnagyobb beágyazottságuk Németországban, Japánban, Kínában és Nagy-Britanniában.

A GS-t sem kell azonban félteni ebből a szempontból. Az 1MDB botrány után jól jöttek a volt kollégák, például David Schwimmer, aki 2018-ban hagyta ott a Goldmant, hogy a londoni tőzsde, a London Stock Exchange vezérigazgatója legyen, majd korábbi cégét bízta meg, hogy tanácsadója legyen a Refinitiv felvásárlásánál.

Az elmúlt 15 évben két nagy válság is sújtotta a világgazdaságot, a GS tőkearányos nyeresége azonban ugyanúgy 20 százalék körüli. A részvények árfolyama rekordszint közelében, 324 dollár körül mozog, egy év alatt 60 százalékkal emelkedett, túlteljesítve a riválisok árfolyam emelkedését rövid (az 1MDB botrány óta), és hosszú távon is (az 1999-es tőzsdei bevezetés óta).

A McKinsey zárt társaságként csak korlátozottan enged betekintést pénzügyeibe, annyit azonban lehet tudni, hogy árbevétele az elmúlt évtizedben a duplájára, 10 milliárd dollárra emelkedett.

A cég most válaszút előtt áll, az új ügyvezető partneri pozícióra az amszterdami Sven Smit és a San Francisco-i Bob Sternfels esélyes. Bármelyikőjükre is esik a választás, egy telefonbeszélgetést bizonyára meg fognak ejteni David Solomonnal, a GS főnökével.