Aggasztó a járványhelyzet - tartósan nyomás alatt marad a szolgáltatószektor?

Elemzések2021. dec. 8.HP

Az európai társadalmak magas átoltottsága ellenére is több országban csúcsra ugrott a koronavírussal fertőzöttek száma. Egyre nagyobb szükség lehet egy újabb, emlékeztető oltásra. Azok aránya, akik megkapták a harmadik oltást még mindössze 10-12 százalék körüli az uniós országokban átlagosan. Az újabb járványügyi intézkedések és az óvatosabbá váló fogyasztók miatt akár hosszabb ideig is gyengébben teljesíthet a szolgáltató és a vendéglátó ágazat. Emellett az áruhiány is később kezdhet el oldódni. Mindeközben a munkanélküliség egyensúlyi szintje magasabban alakulhat.

A koronavírus folyamatos mutálódása és az újabb járványhullámok következtében megváltozhatnak a fogyasztói szokások. Széles társadalmi rétegek válhatnak óvatosabbá, ami elsősorban a szolgáltatószektor, illetve a vendéglátószektor teljesítményére lesz negatív hatással. A járványügyi intézkedések szintén fékezhetik a fogyasztást.

Aggasztó eset

A 3000 utast szállító Norwegian Breakaway tengerjáró üdülőhajón annak ellenére tört ki a koronavírus-járvány, hogy csak és kizárólag teljeskörűen beoltott utasokat szállított.

A hajó november 28-án New Orleans-ból indult egy körútra, mely során Honduras-t és Mexikót is érintette. A visszaúton több megbetegedést is regisztráltak a fedélzeten.

Az esemény felhívja a figyelmet arra, amire több tanulmány is rámutat. Nevezetesen, hogy a koronavírus ellen beoltottak védettsége fél év elteltével elkezdhet csökkenni. Ennek eredményeképpen újabb, megerősítő oltásra lehet szükség.

Gyenge pont

Nyugat-Európában, úgymint Németországban, Franciaországban, Hollandiában vagy az Egyesült Királyságban is csúcson vannak az új esetszámok. Annak ellenére, hogy a nyugati társadalmak esetében meglehetősen magas, 70-80 százalék körüli a beoltottak aránya.

A helyzetet súlyosbítja, hogy a keleti-európai országok átoltottsági rátája ennél lényegesen alacsonyabb.

Teljeskörűen beoltottak aránya, százalék (a sötétebb zöld magasabb átoltottságot takar)

Forrás: European Centre for Disease Prevention and Control

Az emelkedő esetszámok hatására egyre több európai ország vezet be újabb korlátozó intézkedéseket, amely nagyrészt az oltatlanokat célozza, de látni általános járványügyi lépéseket is.

Az idő múlásával jó eséllyel szükség lehet egy új, emlékeztető oltásra. Ilyen téren azonban még nem állnak jól az uniós országok: átlagosan nem sokkal magasabb 10 százaléknál azok aránya, akik már kaptak emlékeztető oltást.

Tartós hatások

A fentiekkel összhangban fennáll annak a kockázata, hogy még hosszú ideig velünk maradhat a koronavírus, ami a vendéglátó ágazatot, a szórakoztatóipart, a hajó és légitársaságokat tartósan nyomás alatt tarthatja.

Ez már a mérsékeltebb szolgáltatói beszerzési menedzserindexen is látszik például Németországban, ahol alig van a növekedést jelző 50-es középérték felett a mutató.

A globális chiphiány és alkatrészhiány szintén hosszabb ideig velünk lehet. Több iparági szereplő szerint 2022 végétől kezdhet csupán érdemben enyhülni a félvezetőhiány.

Miután az ázsiai országokban alacsonyabb az átoltottság, a térségben könnyebben tud terjedni a koronavírus. Emiatt az érintett távol-keleti országok időről időre járványügyi intézkedéseket vezethetnek be. Ez az áruhiányos állapot elhúzódását idézi elő.

Globalizáció és munkaerőpiac

A koronavírus hatására a globalizációs folyamat érdemben lassul vagy esetenként visszaszorul. A vállalatok közelebb hozzák a gyártási folyamatokat a célpiacokhoz. Az ellátásbiztonság egyre inkább előtérbe kerül.

A folyamat magasabb inflációhoz és kevésbé dinamikus reál fogyasztás bővüléshez vezethet. Ennek hatására az egyensúlyi munkanélküliségi szint is magasabban alakulhat, ami pedig növekedési áldozattal jár.

Gazdasági kockázatok

A Goldman Sachs befektetési bank az Omicron koronavírus variáns megjelenése miatt 4,2 százalékról 3,8 százalékra rontotta az Egyesült Államok idei évi GDP bővülési előrejelzéseit. Az amerikai gazdaság jövőre is gyengébben teljesíthet: a Goldman szerint 2,9 százalékos lehet a növekedés szemben a korábban várt 3,3 százalékkal.

Az USA és az eurózóna GDP növekedési pályáját nagy valószínűséggel az amerikai Fed és az Európai Központi Bank is lefelé módosíthatja december közepén.

A közelmúltban a Nemzetközi Valutaalap szintén felhívta a figyelmet, hogy az Omicron variáns visszavetheti a világgazdaság helyreállásának sebességét.